Heb je een koortslip? Blijf dan WEG bij baby's!

Heb je een koortslip? Blijf dan WEG bij baby

Als de dóóds was ik, als ik een gebarsten korstje op de lip van één van mijn familieleden of vrienden zag, tijdens de kraamweek en in de periode daarna. Ik had namelijk eens gelezen dat het herpesvirus (dat voor een koortslip kan zorgen) ontzettend gevaarlijk is voor baby's. 

Maar waarom is het zo gevaarlijk? Waar moet je precies op letten? En vanaf welke leeftijd is het niet zo gevaarlijk meer? Ik besloot het eens uit te zoeken!

Lees ook:
Dit vertelt niemand je over de eerste maanden met een newborn

Wat is een koortslip?

Een koortslip - of koortsuitslag - wordt veroorzaakt door het herpesvirus en uit zich in blaasjes op de lippen. De blaasjes zijn pijnlijk en vervelend, maar meestal niet gevaarlijk. Behalve voor pasgeborenen dus! Een koortslip is erg besmettelijk en de meeste kinderen worden dan ook wel eens besmet met het virus. Je kunt herpes hebben, zonder er koortslippen van te krijgen, maar als je eenmaal een keer koortsuitslag hebt gehad, kan je het mogelijk vaker verwachten.

Tot wanneer is een koortslip gevaarlijk?

Het afweersysteem van pasgeboren baby's is nog niet optimaal ontwikkeld. Vanaf de geboorte tot de leeftijd van ongeveer 4 maanden is een koortslip écht gevaarlijk. 

Waarom is het zo gevaarlijk?

Door het nog niet goed ontwikkelde afweersysteem, lopen baby's het risico dat het herpesvirus voor een hersenvliesontsteking of een ontsteking aan het hersenweefsel kan zorgen. Door deze ernstige aandoeningen kan het kindje bijvoorbeeld last van epilepsie krijgen, een (blijvende) ontwikkelingsachterstand oplopen of in een enkel geval zelfs overlijden.

Gelukkig komt een koortslip bij een baby zelf niet vaak voor, maar mocht dat wel het geval zijn, kan het zo zijn dat je kleintje met z'n handjes aan de blaasjes zit en ze daarna in de oogjes veegt (leg een newborn maar eens uit dat dat niet handig is). Hierdoor kan er ook (blijvende) schade aan het oogje ontstaan.

Als je zelf een koortslip hebt

Als een mamabeer hield ik IEDEREEN in de buurt van mijn pasgeboren baby nauwlettend in de gaten. Met een koortslip kwam je er bij mij niet in. Maar toen kreeg ik zelf een koortslip en aangezien ik borstvoeding gaf, kon ik moeilijk de deur uit rennen. Volgens mijn kraamverzorgende had ik in de baarmoeder en later via mijn moedermelk al antistoffen tegen het herpesvirus doorgegeven. Ik plakte een koortslip-pleister op mijn lip, gaf - terwijl mijn hart in duizend stukjes brak - mijn newborn geen kusjes op zijn lieve bolletje meer en waste mijn handen minstens driehonderd keer per dag. 

Hoe bescherm je je kindje nog meer?

  • Je kunt behalve een koortslip-pleister ook (of misschien wel beter) een mondkapje dragen
  • Door extra vitamines te slikken, kan het zijn dat je eerder van je koortslip verlost bent. De moeite waard dus!
  • Als je borstvoeding geeft, moet je je tepels goed in de gaten houden. De blaasjes kunnen zich ook hierop vormen en als dat gebeurt is het erg gevaarlijk voor je baby. Neem in dat geval dus zo snel mogelijk contact op met je huisarts en geef je baby tijdelijk geen borstvoeding meer. Om de productie op gang te houden kun je kolven, maar de melk moet door de gootsteen worden gespoeld...
  • Zorg dat je echt extra goed op je eigen hygiëne let! Zit NIET aan je mond en al helemaal niet aan de blaasjes. Was je handen voordat je je kindje voedt of voordat je gaat kolven. 
  • Was sowieso je handen goed voordat je je baby verzorgt. Vraag je kraamvisite dit ook te doen.

Wist jij dat je zo voorzichtig moest zijn met een koortslip in de buurt van een baby?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • hjdv

    Als ik m'n koortslip op voel komen (begint vaak met jeuk!) dep ik die plek met 70% alcohol. Zo is het óf snel genezen óf het breekt geeneens door.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50