Haaruitval na je bevalling

Haaruitval na je bevalling

Wanhopig kan je ervan worden. Enkele weken na de bevalling begint je haar uit te vallen. Met bossen tegelijk! Geen paniek. Hoe heftig het ook lijkt, het gaat vanzelf over.

Je nieuwe leven met een baby begint net te wennen. Je lichaam begint langzaam iets meer op dat van voor je zwangerschap te lijken. Eindelijk in rustiger vaarwater. Begint er iets nieuws. Haaruitval. Je borstel en het doucheputje zitten steeds helemaal vol. Je durft de uitgevallen haren niet eens te tellen. Maak je geen zorgen: je wordt niet kaal. Ook dit haarverlies heeft te maken met hormonen. Het betekent eigenlijk dat je haardos weer terugkeert naar de staat van voor je zwangerschap. 

Gemiddeld heb je zo’n honderdduizend haarzakjes op je hoofd. Elke dag vallen er zo’n honderd haren uit. Tijdens de zwangerschap gebeurt dat veel minder. Misschien heb je gemerkt dat je in die negen maanden een vollere haardos had. Dat was helaas niet blijvend. 

Met het verdwijnen van de zwangerschapshormonen, verdwijnen ook de extra haren weer. Het lijkt nu zó veel, maar het zijn dus eigenlijk de haren die je normaal zonder zwangerschap ook verloren zou hebben. Omdat het nu in één keer tegelijk gebeurt, lijkt het alsof het veel en veel meer is dan anders.

Heel begrijpelijk dat je bijna depressief wordt van al die losse haren overal. Het voelt misschien alsof er een lichaamsdeel aan het verdwijnen is. Maar dat is dus natuurlijk, je wordt er niet kaal van. Als het goed is duurt het maximaal een maand of zes. Als je borstvoeding geeft, gaat het overigens geleidelijker.

Valt jouw haar meer uit dan dat? Krijg je echt een veel dunnere haardos of kale plekken? Dan kan er meer aan de hand zijn, als een probleem met je schildklier, bloedarmoede, vitaminegebrek of nog iets anders. Vraag dan gerust je huisarts om een bloedonderzoek. Dat is zo gebeurd. 

En vraag gerust naar ervaringen van andere moeders in je omgeving of op het forum. Je bent echt niet de enige!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • Superblij2020

  Vreselijk die haaruitval! Ik heb 4kids alle 4 de kids extreem haaruitval gehad voornamelijk bij m’n 3e is het zo extreem gaan uitvallen dat ik helaas kaal ben geworden. Ik heb wel wat haar op m’n hoofd maar echt extreem dun bevolkt. Na het douchen zie je me hoofdhuid gewoon. Inmiddels zwanger van de 5e en ben helaas bang dat ik na de bevalling geen haar meer op m’n hoofd hèb. Ben er tot de dag van vandaag zo verdrietig erom!! Ik heb letterlijk van alles gedaan mijn haar te laten groeien maar helaas!!

 • Chudo

  Baby nu 3 maanden en verwacht deze maand wel in de rui te gaan😅

 • flierefluiter

  Nou echt, de rui is hier begonnen hoor 😂

 • Chudo

  Ooh erg he pff overal die vieze haren haha

  Ik heb ook ecjt pijn in mn hoofdhuid en haargroeipijn. Is dat voor jou herkenbaar? Ik denk is voorteken van de haaruitval. Bij andere 2 had ik dit ook😒

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50