Goede eerste 1001 dagen: minder problemen bij het kind

Goede eerste 1001 dagen: minder problemen bij het kind

In de eerste 1001 dagen na de bevruchting valt de meeste gezondheidswinst voor een kindje te behalen. Hier schreven we al eerder over. Nu blijkt echter dat ook op het gebied van geestelijke gezondheid de zwangerschap en de eerste twee jaar van je kindje enorm belangrijk is. 

Dit zegt Sofie Vriends, directeur Gezond en Veilig Opgroeien bij het Nederlands Jeugdinstituut. Uit recent uitgevoerd hersenonderzoek is wederom duidelijk bevestigd dat stress, een slechte hechting en te weinig positieve interactie tussen ouders en hun kinderen negatieve gevolgen heeft voor de sociale, mentale en cognitieve ontwikkeling van het kind. Bekend is ook dat stress tijdens de zwangerschap zo laag mogelijk gehouden moet worden. Het kan namelijk leiden tot een verstoorde ontwikkeling of tot vroeggeboortes.

Lees ook:
Je kind een gezond voedingspatroon bijbrengen? Daar heb je 1000 dagen de tijd voor! 

Zó belangrijk is een goede start

Cruciaal zijn dus de eerste 1001 dagen vanaf de bevruchting. De levensstijl, het eetpatroon en de sociale omgeving van de ouders kan een enorme positieve (of juist negatieve) lading meegeven aan het kind. Bij kwetsbare groepen als ouders met een verslaving, schulden of een lagere sociaal- economische status komen zwangerschapscomplicaties bijvoorbeeld vaker voor. Een goede start zou ervoor kunnen zorgen dat kinderen op latere leeftijd beter mee kunnen komen op school, dat er minder sprake is van gedragsproblematiek en dat ze minder vaak in aanraking komen met politie en justitie. 

Betere samenwerking

Volgens Vriends hebben wij in Nederland gelukkig goede voorzieningen. "Verloskundigen, gynaecologen, kraamzorg, kinderopvang en het consultatiebureau doen hun werk goed, maar er wordt nog te weinig onderling samengewerkt. Op zowel het gebied van signalering als het doorgeven van kennis valt nog veel winst te behalen."

"Gemeentes zouden nu hun kans moeten pakken en ervoor moeten zorgen dat het belang van de eerste 1001 dagen bekend is bij de betrokken instanties en dat die beter gaan samenwerken. Voor oudere kinderen is de samenwerking meestal beter geregeld, terwijl er juist enorm veel winst te behalen valt in de eerste, cruciale fase," stelt ze.

Een goede zaak, vinden wij. Elk kind verdient een goede start. 

Zijn de eerste 1001 dagen van het leven van jouw kind verlopen zoals je wilde? 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50