Gezondheidsraad: ‘Neem spierziekte SMA op in hielprikscreening’

Gezondheidsraad: ‘Neem spierziekte SMA op in hielprikscreening’

Bij de hielprik bij pasgeboren baby's moet ook gekeken worden naar de ziekte spinale spieratrofie (SMA). Dit adviseert de Gezondheidsraad aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. 

Zenuwcellen

SMA is een spierziekte die jaarlijks bij zo'n 15 jonge kinderen in Nederland wordt aangetroffen. Er is iets mis met de zenuwcellen in het ruggenmerg die uitlopen naar de spieren. Sinds 2017 bestaat er een medicijn dat de symptomen van SMA kan verminderen. Het is belangrijk dat zo vroeg mogelijk met de behandeling wordt gestart.

Niet zitten en lopen

De ziekte wordt vaak pas geconstateerd als de baby niet blijkt te kunnen zitten, dat is na een paar maanden. De staatssecretaris zal binnen drie maanden bekendmaken of hij het advies van de Gezondheidsraad opvolgt.

Hielprik

Een paar dagen na de geboorte wordt bij baby's via een klein prikje aan de onderkant van de voet bloed afgenomen om aangeboren afwijzingen op te sporen. Het gaat om ziekten die beter te behandelen zijn als ze op tijd gevonden worden. Er worden nu 19 aangeboren aandoeningen gescreend via de hielprik.

Vind jij dat de hielprik uitgebreid moet worden?

Tags: Hielprik

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • MamaJL

    In dit geval helemaal terecht. Spinraza lijkt een soort wondermiddel voor deze kinderen. Hoe sneller ze erbij zijn, hoe beter het me lijkt.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50