Geruststelling: kinderen krijgen kan ook allemaal meevallen...

Geruststelling: kinderen krijgen kan ook allemaal meevallen...

Als je voor- tijdens- of na je zwangerschap een beetje rondkijkt op sites, fora of in tijdschriften, word je al snel geconfronteerd met ellende. Vrouwen die moeilijker kinderen kunnen krijgen, vrouwen die extreem veel last hebben tijdens de zwangerschap, miskramen, ellendige bevallingen, verschrikkelijke babyperiode, een 'moederlichaam' dat niet meer te vergelijken is met je eigen before-foto...

Het is allemaal nogal wat. Maar wat als alles toch meevalt? Het kán! 

Dit stuk is geenszins bedoeld om andere mama's de ogen uit te steken. Het is wél zo dat ik als zwangere hunkerde naar artikelen die me een soort van geruststelling konden bieden. Door voornamelijk over nare dingen te lezen, ga je bijna denken dat het ook nooit helemaal goed kán gaan. Maar dat kan het dus wel. 

Zwanger worden

Ik las ooit eens dat het gemiddeld zes maanden duurt voordat een stel zwanger is. Er zitten - helaas - stellen bij die langer geduld moeten hebben, maar dat betekend dan ook dat er vrouwen genoeg zijn die meteen een positieve zwangerschapstest in handen hebben! 

Miskraam

Een hypochonder als ik gaat vaak van het ergste uit. Zwanger worden kán lang duren en dan nog kan het met veel ellende een verdriet gepaard gaan. Eén op de tien vrouwen krijgt een miskraam en één op de honderd een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Allemaal dingen die je niet wilt. Probeer je daarom dan ook te focussen op hoe vaak het wel allemaal goed gaat. Eén op de tien gaat fout, maar NEGEN op de tien zwangerschappen draaien dus niet uit op een miskraam. 

Kwaaltjes

Ik herinner me goed dat ik tijdens mijn eerste zwangerschap tot aan de laatste dag aan het wachten was op kwaaltjes. Ik ben niet misselijk geweest, niet extreem moe, heb geen noemenswaardige last van mijn bekken, geen slapeloze nachten en ik hoefde ook niet exponentieel vaak naar het toilet. Wanneer word het nu zwaar dan? Dacht ik regelmatig. Nou, niet dus. Mijn tweede zwangerschap is een heel ander verhaal, maar ik heb in ieder geval de ervaring van één kwaaltjesloze zwangerschap. Het kán dus wel!

Bevalling

De meeste bevallingsverhalen die je leest in tijdschriften of online hebben wel een heftig aspect. Het kan je een vertekend beeld geven van hoe een bevalling daadwerkelijk verloopt. Tijdens mijn eerste bevalling heb ik regelmatig huilend aan de verloskundige gevraagd of alles wel goed zou gaan. Ik was extreem bang voor spoedkeizersnedes, totaalrupturen, navelstrengen om nekjes en zuurstoftekort bij de bevalling. Maar weet je? Dat gebeurt MEESTAL dus allemaal niet. In de meeste gevallen gaat het allemaal 'gewoon' goed en komen jij en je kindje er beiden zonder kleerscheuren vanaf. 

Huilbaby

Ik heb me tijdens mijn zwangerschappen meer dan eens druk gemaakt over dat het zachtjes trappelende wezentje in mijn baarmoeder zich zou ontpoppen tot een ware huilbaby. Maar allebei mijn baby's waren braveriken die beide nauwelijks hebben gehuild. Ze waren tevreden baby's die 's nachts ook de nodige aantal uren slaap pakten. Ja er waren nachtvoedingen. En ja, ook wij hebben te maken gekregen met krampjes en doorkomende tandjes, maar zo erg als je wel eens leest? Dat is ons - godzijdank - bespaard gebleven. 

Moederlijf

Je hoort en leest het vaak: je lichaam verandert na de zwangerschappen en bevalling. Maar het kan ook echt dat er dus niks verandert. Ik weeg momenteel - zonder daarvoor te hebben getraind - minder dan voor mijn eerste zwangerschap. Ik heb geen striae en verder ziet alles er eigenlijk ook nog uit zoals ervoor. Ik besef dat ik dit te danken heb aan een setje handige genen van mijn voorouders, maar het kán dus! 

Probeer te relativeren, (aanstaande) mama. Ja, een zwangerschap en een kindje veranderen iets. Die verandering kan groot of klein zijn, leuk of iets minder leuk. Maar het kán ook echt dat het je allemaal ontzettend mee gaat vallen. Ik duim voor je! 

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


 • Layeste

  Ik ben nu voor de derde keer zwanger en drie keer in de eerste ronde zwanger geraakt. Ik heb tot nu toe helemaal geen miskraam gehad. Bij de eerste en tweede zwangerschap heb ik totaal geen zwangerschapskwalen gehad, nu wel een beetje maar valt wel mee. Ik ben twee keer normaal bevallen, wel lange bevallingen gehad maar achteraf kijk ik er wel positief naar. Mijn baby's waren niet moeilijk, het ging allemaal wel goed. Ik lees ook allemaal negatieve dingen maar zo kan het dus ook.

 • Engeltjesbengeltjes

  Mijn laatste bevalling in november 2015 (in Duitsland waar wij wonen)..... daar droomt elke vrouw van!

  En ik hoop stiekum dat het in november dit jaar ook weer zo zal gaan.

  Ik had na veel weeën een ruggeprik gehad. Heerlijk, ik voelde niets geen pijn meer (ook de ruggeprik echt niet gevoeld). Ik heb "even" mijn ogen dicht gedaan en ben in slaap gevallen. Manlief die uit zijn late dienst kwam was ook in slaap gevallen. Totdat...... de verloskundige de kamer in kwam stormen en riep hup, wakker worden, billen omhoog en ze trok mijn broek in 1 ruk naar beneden! Binnen 5 minuten komt je kindje er aan. Als ik ja zeg pers je.....

  Ik nog half slapend... hoe kan dat nou? Je hebt constant weeën hij is er al bijna.

  Ik, Okay.....?!?!

  Ideaal dus zo'n goed werkende ruggeprik :-)

  Mijn man ondertussen ook wakker, en vroeg wat er allemaal aan de hand was. Nou uhhh schat, puf puf puf, de baby is onderweg. Hij kijken, huh?! Ik zie zijn hoofdje al. Nog 2x persen en daar was onze zoon ;-) zonder knippen of scheuren.

  Mijn man en ik keken elkaar vol verbazing aan. Wat was dit dan? 5 minuten geleden lagen we nog heerlijk te slapen en ineens zaten we daar met ons kleine mannetje.

  Een flitsbevalling zonder pijn.

  Zo kan het dus ook!

  PS: alleen jammer dat ie met zn slaaphoofd alles heeft gefilmd met de camera uit.... ;-)

 • mama-van-A-M-Z-R

  Dat is inderdaad ook wel eens fijn om te horen! Zeker wanneer iemand zn eerste kindje verwacht, dan is het toch allemaal al zo spannend.

  Ik heb ook hele verschillende ervaringen met zwangerschappen (waar ik fluitend doorheen liep tot erge zorgen en veel pijn en voorweeen), kraamperiodes (melk die niet op gang kwam, verlies van een kindje en een hele fijne gemakkelijke tijd) en mn kinderen waarvan 1 rustig en 1 adhd die bijna niet te houden is haha.

  De enige overeenkomst was steeds dat ik gelukkig bij alle 4 meteen zwanger was en tot nu toe 3 natuurlijke bevallingen heb gehad die snel verliepen.

  Ik hoop op weer zo n snelle bevalling :)

 • Nx4

  ja zeker, ik heb totaal verschillende zwangerschappen gehad en totaal verschillende bevallingen en totaal verschillende kinderen. ik weet hoe het is met een super makkelijk kind maar weet ook hoe het is/was met een kind die constant ziek was en mega veel huilde..

  het hoort er allemaal bij , gelukkig ga ik niet echt af op verhalen en ben ik best nuchter.

  enigste waar ik wel echt super blij mee ben is dat ik geen 1 striem heb , nu zwanger van de 4de, alle keren 30 kilo aangekomen en zonder er iets voor hoeven te doen weer kwijt geraakt.

 • Barbamammie79

  En zo is het maar net

 • droomboom

  Hè, gelukkig :)

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

6 leden zijn nu online
Aanmelden