Gelijke verdeling voogdij zorgt voor minder stress bij kind

Gelijke verdeling voogdij zorgt voor minder stress bij kind

Je wilt er liever niet aan denken: scheiden van je partner en een co-ouderschap aangaan. Maar als het dan toch moet: kies er dan voor de voogdij eerlijk te verdelen. Het zorgt er namelijk voor dat kinderen het minst last hebben van stress.

Dit blijkt uit Zweeds onderzoek, waar 800 kinderen aan hebben meegedaan. Bovendien blijkt ook dat als de ouders een slechte verstandhouding hebben, een co-ouderschap de minst stressvolle oplossing is voor kinderen. 

Lees ook:
Aangrijpend verhaal: een scheiding door de ogen van een vader

Contact met familie kwijt

Het onderzoek richtte zich voornamelijk op de stress die kinderen ervaren als de ouders gescheiden zijn. Volgens de Zweedse onderzoekers ervaren kinderen minder stress als ze na de scheiding nog goed contact hebben met beide ouders. Volgens onderzoeker Jani Turunen van Stockholm University heeft dit er deels mee te maken dat kinderen anders ook het contact verliezen met de familieleden en vrienden van de ouder die ze na de scheiding het minst zien. 

Zorgen maken

Bovendien vertelt hij over de uitkomsten van eerdere onderzoeken: hieruit bleek namelijk dat kinderen zich zorgen maken over de ouder die ze het minst vaak zagen. Dit is natuurlijk niet iets waar je een kind mee wilt opzadelen en een co-ouderschap waarbij de zorgtaken eerlijk verdeeld zijn, kan dat voorkomen.  

Zou jij open staan voor een co-ouderschap?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

7 leden zijn nu online
Aanmelden