"Geef zwangere vrouwen vijf echo’s in plaats van twee"

"Geef zwangere vrouwen vijf echo’s in plaats van twee"

Zou jij het fijn vinden om meer echo’s te krijgen tijdens je zwangerschap dan de twee die nu staan voorgeschreven? Mij had het me ideaal geleken. Niet alleen omdat je dan je kindje dan weer even kunt zien in plaats van alleen maar voelen, maar het zou mij ook een veilig gevoel geven. Hoogleraar Verloskunde Eva Pajkrt van het Amsterdams Medisch Centrum pleit nu voor meer echo’s.

Tijdens mijn allereerste zwangerschap had ik me opgegeven voor een onderzoek bij vrouwen en hun bloeddruk tijdens een zwangerschap. Een vriendin had me erop gewezen en vertelde me dat je dan elke maand een echo kon krijgen. Gratis en voor niets! Dat leek me uiteraard hartstikke leuk om te doen, dus gaf ik me op. Ik mocht al een echo laten maken net een paar dagen voordat ik mijn eerste echo bij een verloskundige kreeg, hoe leuk was dat!

Lees ook:
Eerste bezoek bij de verloskundige: dit kun je verwachten

Geen hartslag

Het werd helaas minder leuk dan het leek… Ik was bijna 9 weken zwanger, maar wat bleek: er was geen hartslag te zien. Het duurde nog zo’n twee weken totdat ik een miskraam kreeg. Dat was behoorlijk slikken… Gelukkig gingen de daarop volgende zwangerschappen wel goed, maar moest ik het elke keer met twee echo’s doen.

Hoogleraar Eva Pajkrt vindt dat daar verandering in moet komen. Zij pleit voor vijf echo’s tijdens een zwangerschap zodat afwijkingen beter kunnen worden opgespoord, meldt RTLnieuws.nl.

Meer echo's

Nu krijg je tijdens de 10e week een echo, zodat kan worden vastgesteld hoe lang je al zwanger. De volgende is de 20-weken echo waarbij wordt gekeken naar afwijkingen. Vorig jaar nog adviseerde de gezondheidsraad om nog een extra echo te laten bij de 13e week om vrouwen meer tijd te geven om ze de zwangerschap willen afbreken, maar ook is er meer tijd voor vooronderzoek.

Pajkrt wil een stapje verder gaan en echo’s tijdens 10 weken, 13 weken, 20 weken en rond de 28e en 34e week. Volgens haar kun je met de laatste echo’s de groei beter in de gaten houden. Mocht dit en de conditie achterblijven dan kan ervoor worden gekozen om het kindje eerder geboren te laten worden.

"Onnodig zoveel echo's"

De Verloskundigenvereniging KNOV vindt standaard vijf echo’s geven veel te veel. Zij is van mening dat dat alleen van toepassing als dat echt nodig is en dat twee á drie echo’s meer dan genoeg is. Een woordvoerster bij het KNOV zegt dat verloskundigen voldoende zijn opgeleid om de groei van een kindje goed genoeg te monitoren, bovendien zorgen meer echo’s volgens haar voor onnodige ongerustheid bij zwangere vrouwen.

Zou jij meer echo's willen dan de voorgeschreven twee?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur BabyBytes a.i. tijdens het zwangerschapsverlof van Laura.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50