Ga elke dag even naar buiten, ook in de winter!

Ga elke dag even naar buiten, ook in de winter!
  • in Bevalling
  • 1
  • 24106
  • 25/11/2021

Bevallen in de lente, zomer of zelfs nazomer, is toch wel fijner dan je kindje krijgen in de winter. Dan kan je lekker veel naar buiten met je spruit. De wandelingen die ik in de lente na de geboorte van mijn kindje maakte, waren talloos. Zonder jas naar buiten, de zon op je gezicht, echt heerlijk. Maar wat als je in de late herfst, of zelfs midden in de winter moet bevallen?

Dan is er geen fijne temperatuur die je buiten opwacht. Nee, dan is het vaak intens koud, regenachtig en als je pech hebt, ook nog eens super glad. Dan kijk je er niet echt naar uit om naar buiten te moeten. Dan blijf je liever binnen. Fijn, cocoonen met je nieuwbakken baby en partner. Gezellig onder een kleedje op de bank, lekker aan een kopje thee of warme chocomel.

Daar zit nou net het gevaar, je blijft dus binnen. Zo veel, dat je als net bevallen mama op een gegeven moment nogal geïsoleerd raakt van de rest van de wereld. Als je dan al niet op een roze wolk zit na de bevalling, helpt dat natuurlijk niet mee. Want mama’s met een postpartum depressie zijn vaak geneigd om alles te gaan vermijden. Naar buiten gaan, gezelschap opzoeken, leuke dingen doen. Juist van die dingen, knap je enorm op. Vermijdingsgedrag bij net bevallen moeders is iets wat ik in de praktijk veel tegenkom. Logisch want als je je al niet happy voelt, ga je het liefst alles uit de weg wat niet aangenaam voelt. Het is niet gek dat je vermijdend gedrag vertoont. Het is wel erg, als je daardoor verder de somberheid wordt in getrokken. Dat is zonde en niet nodig. 

Afleiding, in welke vorm dan ook, is juist zo goed kunnen helpen om uit je dip te komen. Of je nu een postnatale depressie hebt na de bevalling, of gewoon een enorme winterdip, dat maakt niet uit. Voor beiden geldt hetzelfde: ga toch naar buiten! Trek je dikste trui en je fijnste jas aan, wikkel je sjaal om je hoofd, zet een muts en desnoods extra oorwarmers op. Als het te koud is, laat je je kindje even bij je man of een oppas, maar ga naar buiten! Maak een fijne wandeling met een vriendin of juist lekker alleen. Snuif de koude lucht op, kijk om je heen en beloon jezelf daarna met een lekkere lunch met diezelfde vriendin of ga even lekker shoppen. Hoe dan ook, kies ervoor om jezelf niet langer te isoleren, omdat het geen lekker weer is, of omdat je gewoon nergens zin in hebt. Kies er wel voor, om de uitdaging aan te gaan, trek jezelf uit die comfortzone en ga er op uit. Je hoeft van mij echt niet uren buiten te gaan schaatsen, totdat je tenen er bijna af vriezen. Maar kijk wat voor jou haalbaar is.

Wil je hulp bij het overbruggen van deze lastige periode? Misschien kan ik je met mijn coachingspraktijk verder helpen. Samen werken we aan je positieve herstel, zodat je je weer fijn en zelfverzekerd voelt.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Waterbloempie

    Ja helaas zijn er nu alleen zoveel dingen veranderd door de corona, word er zoveel mogelijk geadviseerd thuis te blijven. Onze Kids alleen maar achter de tv en wij ons ook alleen maar vervelen

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50