Peuterpubers aan tafel: 'Dat lust ik niet!'

Peuterpubers aan tafel:
  • in Voeding
  • 1
  • 1253
  • 06/02/2022

Ik schreef al eerder over de eetgewoonten van mijn peuter, toen mijn nu 6-jarige zoon dat nog was. Nu heb ik inmiddels een meisjespeuter met een grote broer aan tafel. Ik kan je vertellen, saai is het nog steeds niet, integendeel. Madam kan net behoorlijk praten, maar de volzin; ‘Dat vind ik niet lekker,’ komt er heel gemakkelijk uit rollen. Grote kans dat dit een van de vele dingen is die ze nadoet van haar grote broer. Want als het geen P in de naam heeft vindt hij het al gauw niet lekker. Maar er zijn aparte uitzonderingen. Zo is hij nog steeds dol op chili con carne uit pot. Hij likt zijn bord nog net niet af.

P in de naam

Zijn zusje kopieert hem daar dan weer niet in, want dit vind zij weer niet lekker. Patat is het enige met de P waar ze niet veel om geven, hoewel het wel naar binnen gaat. Maar aardappelkroketjes daarentegen en vooral die mini’s, die heel veel op patat lijken, gaan er met bakken in. Ook rauwe zalm en pangagius filet vind onze zoon heerlijk, maar dochterlief niet. En wraps / tortillas gaan er bij beiden zeer goed in, maar dat lijkt natuurlijk een beetje op pannenkoeken.

Groente

Tegenwoordig heb je van die dingen met een beetje groente erin, dus dat staat dan vaak op het menu. Met een beetje mais uit blik, want de Mexicaanse groente mix met gehakt gaat er bij onze dochter wel in, maar niet bij onze zoon. Groente is sowieso een probleem. De groentesoorten die zonder mokken naar binnen gaan zijn op minder dan 1 hand te tellen. Zij proeft nog wel eens iets dat ze niet kent, maar hij vertikt 1 hapje zelfs. Soms likt hij met het puntje van zijn tong aan iets, om vervolgens te roepen dat het heel erg vies is en dat hij het toch echt geprobeerd heeft.

Spelletje

Het spelletje om te kijken wie die grote stronk broccoli in zijn mond krijgt is ondertussen ook niet leuk meer. Onderhandelingen hebben dan weer wel af en toe het gewenste effect bij hem, maar zij is daar (nog) niet gevoelig voor. Potten met worteltjes en erwten vonden we een tijdje erg handig, want hij at de erwtjes en zij de worteltjes, maar ook dat is geen zekerheid meer. 

Snoep

Snoepen kunnen ze uiteraard als de beste en ze weten precies wanneer het tussendoortjestijd is. Waar hij vroeger eigenlijk niets lekker vond qua taart, ijs en koekjes gaat nu bijna alles er wel in. Op toetjes en de meeste taart na. Maar onze peuter vindt gelukkig een soepstengel en rozijntjes nog net zo’n traktatie als snoepjes. De meeste koekjes en dropjes krijg ik snel (al dan niet aangegeten) weer in mijn handen gedrukt. Maar smult nog wel eens van een toetje anders dan de volle yoghurt die broerlief alleen eet. 

Lekker!

Inmiddels weet ik dat ze allebei weer in één of andere fase zitten en dat het heel gauw weer kan veranderen in een andere fase. En ondertussen blijven ze me ook af en toe verrassen. Wat gisteren zei onze dochter toen ze haar bord op tafel zag staan; ‘Lekker, Broccoli.’ 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Krista woont samen met Marco, zoon Kay (2015), dochter Minte (2019) en hond Chico in een huis aan de rand van het bos.  Ze werkt als Senior adviseur Huisvesting bij een zorginstelling. In haar vrije tijd schrijft zij graag zo veel en divers mogelijk; zowel boeken, als korte verhalen en leuke stukjes over het moederschap, kijk maar op kristavanderhulst.nl. Dansen is ook een grote hobby van haar evenals zwemmen, lezen, series kijken en wandelen door het bos. Krista is verslaafd aan lipbalsem, chocola en knuffelen met haar kinderen.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Shrimp

    Eigenlijk nooit problemen.. vanaf 8 mnd krijgen ze nagenoeg alles gewoon om zelf naar binnen te stoppen. Machtsstrijd niet gehad gelukkig. “ dit vind ik niet lekker “ wordt gevolgd door “ dan eet je niet “. “Dit is vies” door; “ moet ik een broodje katten poep maken?” ( zou ik zo doen en ze weten het ) Want das pas vies…..

    Maar zoals deze simpele oplossing hier werkt en ik drama slapers heb waar een ander weer bij denkt “ dan laat je ze toch gewoon liggen?” Zal dit ook niet voor iedereen even eenvoudig liggen.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50