Klimaatneutraal leven met baby, hoe doe je dat?

Klimaatneutraal leven met baby, hoe doe je dat?
  • in Lifestyle
  • 2
  • 5547
  • 14/03/2017

Normaal gesproken ben ik iemand die best hoog van de toren blaast als het gaat over klimaatneutraal leven. Maar met een pasgeboren baby zing ik wel een toontje lager. Als ik kijk naar de hoeveelheid luiers die ik er dagelijks doorheen jaag krijg ik wel een beetje buikpijn. Om maar niet te spreken over de verdubbeling van het aantal wasbeurten. Ook scheten blijken slecht voor het milieu te zijn. Oeps.. Tijd om te kijken hoe ik onze CO2 uitstoot terug kan dringen. 

De circulaire economie 

Aangezien ik bijna 40 ben, zijn de meeste moeders die ik ken klaar met baren. Ik krijg dus zakken vol met kleding toegeschoven. Ruimt lekker op en ik ben er blij mee! Ik heb werkelijk nog niks gekocht en hoef dat de komende twee jaar ook echt niet te doen. Ook al onze baby spullen zijn tweedehands. Echt uit elke hoek komen maxi cosi's, kinderwagens, boxen en wipstoeltjes tevoorschijn. Serieus, ik zou bijna een vintage babyspullen winkel kunnen beginnen. Ik vind dat een ontzettend leuke ontwikkeling, de circulaire economie. Laatst had een vriendin een swop georganiseerd waarin kleding en spullen geruild werden. Zeker zo leuk als shoppen en goed voor portemonnee en aarde. 

Lees ook: Je baby op laten groeien zonder luister? Het kan!

Het kraamcadeau 

Op dit punt ben ik niet zo klimaatneutraal geweest. Ondanks dat vrienden met zakken vol gebruikte baby spullen aankomen op de kraamdate, nemen ze toch altijd een nieuw cadeautje mee. Ik doe het zelf ook, het voelt toch een beetje onaardig om 'niks' mee te nemen. Wie weet is het over een jaartje of vijf wel gepast, en staat standaard op het geboortekaartje. Kadotip: klimaatneutraal. I hope so.. 

Uitwasbare luiers?

Dan de luiers. Ondanks dat het proefpakket uitwasbare luiers al een tijdje in de commode klaarligt, heb ik er nog geen een gebruikt. Het zal vast super simpel zijn, maar ik merk dat de drempel enorm hoog is om het te gaan doen in zo'n  drukke tijd. Ik las laatst een blog waarin uitgelegd werd dat het uiteindelijk tijd en geld scheelt om over te stappen op uitwasbare luiers. Vaak hoef je namelijk alleen het inlegvel uit te wassen en niet de hele luier. Dat scheelt dus amper in was. Ik ga het dus zeker een kans geven... als ik voldoende moed heb verzameld.

Wassen, wassen, wassen

Dan de was. Gek word ik ervan, alsof de trommel de hele dag staat te draaien. Nu is het zo dat 90% van de energie gebruikt wordt voor de opwarming van het water en dat het draaien slecht 10% energie verbruikt. Wil je milieuvriendelijk wassen dan is het dus aan te raden om op 60° te wassen in plaats van op 95°. Beter voor de aarde en bij wassen op 60° dood je ook de bacteriën. Kleding die amper vies is kan zelfs op 15° gewassen worden. En bij voorkeur met waspoeder, vanwege de papieren verpakking en het meer milieuvriendelijke productieproces.

Heerlijk… de borst geven

Tenslotte, de babyvoeding. Ik heb het geluk dat de borstvoeding bij mij heel makkelijk gaat. Hij houdt ervan, maar ik ook! Geen flesjes, geen afwas en geen restafval. Het beste voor baby, milieu en… mijn nachtrust. Ik kan heerlijk in bed blijven liggen. Als jullie nog andere tips hebben voor een zo klimaat neutraal mogelijke baby, dan hoor ik het graag! 

Wil je meer weten of sporten tijdens de zwangerschap, lifestyle of gezonde voeding? bezoek mijn website eens. De link vind je bij mijn gegevens onder dit artikel.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Ik ben Joke en ik ben newborn- en gezinsfotograaf bij Precious People Media. Ik vind het belangrijk dat een fotoshoot bij mij niet alleen hele mooi foto’s oplevert, maar ook een bijzonder fijne ervaring is. Het helpt daarbij enorm dat ik zelf moeder ben van drie kleine kinderen (4,2 en bijna 1). 

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • BabyLoop

    hoi! je kunt natuurlijk ook je babyuitzet of een deel daarvan huren! ideaal voor producten die je kort gebruikt. goed voor de portemonnee (tot 70% goedkoper tov nieuw kopen) en nog duurzaam ook (bv 50% minder CO2 uitstoot door het huren van een co-sleeper)! https://www.BabyLoop.nl

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50