Ernstige brandwonden bij kind enorme invloed op gezin

Ernstige brandwonden bij kind enorme invloed op gezin

Kinderen die ernstige brandwonden hebben opgelopen, zorgt bij maar liefst een op de vijf moeders voor langdurige posttraumatische stressklachten (ptss).

Een maand na een brandongeluk heeft 48 procent van de moeders en 26 procent van de vaders last van deze klachten. Na anderhalf jaar heeft 19 procent van de moeders en 4 procent van de vaders nog last van ptss, meldt Telegraaf.nl.

Lees ook:
Hoe kun je brandwonden voorkomen bij jonge kinderen

Emoties

Marthe Egberts die aanstaande vrijdag wil promoveren op haar studie naar de psychische effecten van lichaamsverbrandingen, zegt dat er veel verschillende emoties voorbijkomen die de verwerking in de weg staan. Denk aan schuldgevoel, angst, boosheid en verdriet. Ook is volgens haar een brandwondenongeluk van grote invloed op het hele gezin. Niet alleen het ongeluk kan een enorme impact hebben, maar ook de pijn, nazorg en de (blijvende) littekens.

Het onderzoek werd gedaan door de Universiteit Utrecht en de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


 • Ayanajamari

  Ja dat klopt mijn mama en jongere zus hebben zware brandwonden opgelopen aan benen en armen 23j geleden en mijn moeder is nog altijd getraumatiseerd door de brandwonde van mijn jongere zus dat ze die van haar eigen vergeet

 • FemmalynMaeveFlynn

  Klopt, het laat behoorlijke sporen na voor het hele gezin, voor altijd

  Mijn oma is zo haar jongste dochtertje verloren, een peutertje, zij kreeg hete thee over zich heen

  Enkele dagen later overleed zij..

  Toen mijn oma op sterven lag was zij zelfs nog met haar bezig, terug in de tijd, of het kleintje wel goed ingestopt was...

  Mijn ooms en tantes en vader hebben het er nog altijd moeilijk mee

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50