Er worden minder tweelingen geboren en dat komt door IVF

Er worden minder tweelingen geboren en dat komt door IVF
  • in Overig
  • 0
  • 8773
  • 28/09/2016

Uit onderzoek van CBS is gebleken dat er vorig jaar minder tweelingen geboren zijn dan de jaren ervoor. Het aantal tweelinggeboorten blijkt sinds het begin van de eeuw al in een dalende lijn te verkeren. In 2015 werden in Nederland 2682 meerlingen geboren. In de meeste gevallen waren dit tweelingen, 43 keer kwamen er drie of meer baby’s ter wereld.

Piek

Het meest werden er tweelingen geboren in 2002. Dat jaar liet een piek zien van 3707 tweelinggeboorten. Vanaf die tijd nam dit aantal jaarlijks af en met wat schommelingen zat het aantal in 2015 op een historisch laag getal van iets minder dan 2700. De piek voor drie(-plus)lingen was in 1991, met 124. De laatste jaren ligt het geboorteaantal van drie(-plus)lingen tussen de veertig en vijftig per jaar.

Ook een tweeling of zwanger van een tweeling? Hier vind je meer info en kun je verder praten over het onderwerp.

Wat zorgt nou voor al die meerlingen?

De kans op een meerling was in 2015 het hoogst bij vrouwen boven de veertig, namelijk 21 op de duizend 40-plus moeders kreeg een meerling. Bij 25- tot 40-jarigen waren dat in 2015 bijna 20 op de duizend, en bij 30- tot 35-jarige vrouwen 17 op de duizend. Bij de dertigers is het aandeel meerlinggeboorten het sterkst gedaald.

Daarnaast heeft In-vitrofertilisatie, ook wel IVF, een grote rol in de komst van meerlingen. Deze behandeling om zwanger te raken, wordt uitgevoerd door al bevruchte eicellen bij de vrouw in de baarmoeder terug te plaatsen. Om de slagingskans te vergroten werden al vanaf de jaren tachtig en negentig vier en soms wel vijf bevruchte eitjes geplaatst. Lange tijd daarna werden nog maar twee eicellen geplaatst en daardoor daalde het aantal meerlingen drastisch. Nu er tegenwoordig vaak nog maar een eicel gebruikt wordt, neemt de komst van tweelingen helemaal flink af.

Meer lezen over IVF, hoe het precies in zijn werk gaat en over dit onderwerp doorpraten? Dat kan hier.

Percentage IVF-meerlingen sterk gedaald

In 2015 was 6 procent van alle tweelinggeboorten en 5 procent van de drielingen het gevolg van IVF, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse vereniging voor obstetrie en gynaecologie. Die percentages zijn meer dan gehalveerd sinds deze cijfers bekend zijn. In 2002 was nog 22 procent van de tweelingen een IVF-meerling. Het aandeel IVF-drielingen lag in sommige jaren tussen de 30 en 40 procent.

Heb jij ook een tweeling en werd je zwanger via IVF of op de natuurlijke wijze?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50