Er is nauwelijks aandacht voor verdriet na een miskraam

Er is nauwelijks aandacht voor verdriet na een miskraam

Jaarlijks zijn er zo’n 23 miljoen miskramen, maar uit onderzoek blijkt dat er nauwelijks aandacht is voor het verdriet. Uit een analyse in The Lancet blijkt dat er na een miskraam vaak wordt gedacht: even uithuilen en doorgaan.

Een miskraam wordt gezien als onvermijdelijk, maar dat is onterecht en doet geen recht aan het enorme verdriet van vrouwen die het overkomt, meldt NOS.nl. De onderzoekers schatten dat er wereldwijd zo’n 23 miljoen miskramen per jaar voorkomen. Van alle vrouwen maakt 11 procent minimaal één miskraam mee, 2 procent overkomt het twee keer en 1 procent zelfs meerdere keren.

Lees ook
Het verdriet van een miskraam: zo voelt dat

Verdriet om miskraam

Na een miskraam houden veel vrouwen het verdriet voor zichzelf. Soms denken ze dat het onterecht hun eigen schuld is en is er weinig steun vanuit de omgeving. De onderzoekers adviseren dat er meer en betere begeleiding moet komen voor deze vrouwen. Nu wordt vaak gezegd dat je het maar gewoon weer opnieuw moet proberen, terwijl advies over een andere levensstijl of, bij vrouwen die meerdere miskramen hebben gehad, een behandeling met progesteron de kans op een miskraam kan verkleinen.

Partner

Ook erkenning van dit enorme verlies door artsen en verpleegkundigen is heel belangrijk, niet alleen voor de vrouw die een miskraam heeft gehad, maar ook voor de partner.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50