Engeland keurt medicijn tegen ochtendmisselijkheid goed

Engeland keurt medicijn tegen ochtendmisselijkheid goed

Goed nieuws voor vrouwen in Engeland die veel last hebben van ochtendmisselijkheid. Huisartsen in het land kunnen nu Xonvea voorschrijven, een medicijn dat de symptomen onderdrukt. Het medicijn bestaat uit doxylamine en pyridoxine.

In Engeland hebben ruim 690.000 vrouwen per jaar last van ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap, van wie er 33.000 per jaar opgenomen worden in het ziekenhuis. Als de symptomen niet weggaan door het volgen van een ander dieet of door middel van acupunctuur mogen dokters nu Xonvea voorschrijven.

Ochtendmisselijkheid

Hoewel de aandoening ochtendmisselijkheid wordt genoemd, duurt het vrijwel altijd de hele dag door. In de meeste gevallen begint het tussen vier en zeven weken zwangerschap en houdt het ongeveer zes weken aan. Sommige vrouwen blijven hun hele zwangerschap last hebben van misselijkheid.

Risico

Clare Murphy, van de British Pregnancy Advisory Service: “We zijn blij dat het medicijn tegen misselijkheid en braken eindelijk goedgekeurd is. Er wordt vrouwen vaak verteld dat medicijnen tegen ochtendmisselijkheid niet veilig zijn, terwijl het risico op complicaties groter is als de misselijkheid niet behandeld wordt”.

Verbannen

Volgens DailyMail wordt het medicijn in de VS en Canada al jaren gebruikt. Ook in Engeland werd het medicijn tussen 1956 en 1983 al gebruikt onder de naam Debendox. Het werd destijds verbannen omdat het medicijn in verband gebracht werd met geboorteafwijkingen.

Heb jij last gehad van ochtendmisselijkheid? Slikte je daar medicijnen tegen?

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


 • Mamabear2

  Ah lekker het medicijn waarvan vele baby's zonder armen en benen geboren werden.. ja dan is misselijk zijn echt een stuk nadeliger voor je kindjes.. heel vreemd dit

 • nog-even!

  Bizar hé!!!

 • Lekkere-Boontjes

  Laat me toe eventjes een en ander te nuanceren: er staat letterlijk: "Het medicijn werd in verband gebracht met geboorteafwijkinen." De ban op het medicijn kwam er na de hele softenon-kwestie in de jaren '50-'60 (Thalidomide is de boosdoener). Het was ook een medicijn tegen zwangerschapsmisselijkheid dat inderdaad zware geboorteafwijkingen veroorzaakte. Toen dit ontdekt werd, ontstond er bij het publiek en de officiele instanties een beetje een -weliswaar volkomen begrijpelijke - irrationele angst voor alle medicijnen die tijdens de zwangerschap kunnen worden gebruikt. (Je ziet, die zaak heeft veel veroorzaakt, want zelfs nu, anno 2018, bijna 60 jaar later, wordt er nog altijd angstig gereageerd als het over middelen voor zwangerschapsmisselijkheid gaat.)

  Nadien, toen de angst wat ging liggen en de algehele rede terugkeerde, werd er bij veelvuldig onderzoek nooit een rechtstreeks oorzakelijk verband gevonden tussen de incidentie van geboorteafwijkingen en het medicijn dat hier in het artikel besproken wordt.

  De thalidomide-crisis heeft er trouwens ook voor gezorgd dat nieuwe medicijnen veel strenger getest en gecontroleerd worden. Deze beslissing is dus zeker niet licht genomen.

  Zelf ben ik ook geen voorstander van medicijnen. Ik probeer zelf eerst altijd ALLE huis-tuin-keukenmiddeltjes van mijn grootmoeder uit, maar er zijn nu eenmaal vrouwen die bij de zwangerschap zo misselijk worden dat ze hun eigen leven en dat van hun baby in gevaar brengen (door ondervoeding en uitdroging). Als zij hiermee gebaat zijn, dan is dat toch positief, niet?

 • Soccer-Mom

  Er wordt een dieet genoemd in dit artikel. Ik ben dan wel heel erg nieuwsgierig wat voor soort dieet bedoeld wordt. Lijkt mij veel fijner om met voeding je misselijkheid aan te pakken (als dat al kan) dan met medicatie. En hoe zit het dan met de medicatie dat in NL al tijden wordt voorgeschreven: Emesafene. Zo'n artikel roept alleen maar meer vragen op.

 • nog-even!

  ja, heel vaag idd... En vooral ook dat ditzelfde medicijn in het verleden dus jaren gebruikt is en men het idee had dat het tot afwijkingen leidde.... Ik zou het persoonlijk niet aandurven....

 • Moedervanmooieknullen

  Waarom in vredesnaam dan de term, ochtendmisselijkheid. Gewoon zwangerschapsmisselijkheid of hyperemesis klinkt dan beter

 • nog-even!

  omdat het artikel uit het engels is overgenomen en daar heet het morningsickness... hier heet het zwangerschapsmisselijkheid idd...

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50