Emma (26): “Ik had een fijne bevalervaring door hypnobirthing”

Emma (26): “Ik had een fijne bevalervaring door hypnobirthing”

Emma (26): “Vorig jaar in mei kwam ik erachter dat ik in verwachting was van mijn eerste kindje. Super blij waren mijn vriend en ik, maar we vonden het ook onwijs spannend. Er gaat zoveel door je hoofd: wordt het geen miskraam? Is de 20-weken echo wel in orde? En de NIPT? En kunnen we het überhaupt wel aan, de veranderingen en de verantwoordelijkheid voor een mens? Toch hadden we heel veel zin om dit avontuur samen aan te gaan”.

Perfecte zwangerschap
“Mijn zwangerschap verliep perfect. Ik had weinig last van kwaaltjes. Ik merkte vaak niet eens dat ik zwanger was, ook omdat mijn buik pas rond de 25 weken zichtbaar begon te worden. Dit alles zorgde ervoor dat ik vooral de focus had op het dagelijks leven en weinig stilstond bij de zwangerschap”.

Zorgen om bevalling
“Natuurlijk kwam er een tijd dat het dagelijks leven op de achtergrond komt, namelijk tijdens mijn verlof. Ik ging meer nadenken over de bevalling en vond het best wel spannend. Er gaan zoveel negatieve verhalen rond. Ik was eigenlijk best bang voor de pijn. Ik deelde mijn zorgen met mijn vriend en samen besloten we deel te nemen aan een zwangerschapscursus. Omdat ik bij de verloskundige een foldertje zag over hypnobirthing, ben ik me hierin gaan verdiepen. Het gedeelte over ontspanning vinden, sprak me wel aan; ik ben nogal een piekeraar, dus ik dacht daar wel wat winst te kunnen boeken”.

Enthousiast
“We vonden een hypnobirthingcursus in onze woonplaats en gingen zonder verwachtingen naar de eerste avond. In totaal waren er vier avonden van 3 uur: behoorlijk intensief dus... Na de eerste avond was ik kapot, maar zó enthousiast. Er ging echt een wereld voor me open en ik voelde mijn vertrouwen in de bevalling meteen toenemen. Ik ging enthousiast aan de slag met de oefeningen en leerde elke cursusavond meer en meer over bevallen, het vrouwelijk lichaam, de samenwerking met je baby, het naar binnen keren en de kracht van je gedachten op je lijf. Ik voelde me in de weken van m’n verlof zo bewust van de kracht die ik in me had en de liefde die ik voor mijn baby had. Ook voelde ik me heel verbonden met mijn partner”.

Lees meer bevallingsverhalen.

Bevalplan
“Door de cursus wist ik wat mijn rechten waren als zwangere en barende, en wist ik ook welke keuzes ik had tijdens de bevalling, ook al zou deze niet ‘perfect’ verlopen. Een perfecte baring bestaat namelijk niet. Het gaat erom dat je autonomie hebt in het proces en invloed uitoefent waar dat kan. Op basis daarvan maakte ik een bevalplan”.

Vliezen gebroken
“Op precies 40 weken zwangerschap braken mijn vliezen, maar had ik niet meteen weeën. Ik wist door de cursus dat ik mijn lichaam de kans moest geven om te gaan varen en dus ontspanning moest opzoeken. Dat deed ik door ademhalingsoefeningen te doen, een warme douche te nemen en het gezellig te maken in de woonkamer, waar ik graag wilde bevallen. Ook wist ik dat ik niet per se 24 uur na het breken van de vliezen zonder weeën naar het ziekenhuis hoefde en ik besprak dit met mijn verloskundige. Ze dacht fijn met me mee en we gaven het de tijd".

Focus
“Die tijd was niet nodig, een aantal uur later begonnen de weeën. Deze ving ik thuis op: onder de douche, staand en hangend over een yogabal. Er stond muziek op de achtergrond, mijn vriend was er voor me, de gordijnen waren gesloten en ik focuste op mijn ademhaling. De verloskundige checkte mijn ontsluiting en ging weer weg. Ze zei dat ik nog wel even zou hebben. Ze benoemde niet het aantal centimeters: dat hoefde ik niet te weten”.

Het bevalbad opzetten
“Zodra de verloskundige vertrok, werden de weeën heviger. Ik moest nu echt volledig naar binnen keren en vroeg mijn vriend om het bevalbad op te zetten. Ik wilde de weeën graag in het water opvangen. Na een kwartier zei ik dat ik al in het bad wilde. De weeën waren nu zo intens. Er zat nog maar een heel klein laagje in het bad, maar ik ging erin”.

Persdrang
“Daar ontstond een enorme druk. Aanvankelijk dacht ik dat mijn lichaam zich wilde gaan legen voor de bevalling. Ik voelde hoe mijn lichaam zelf aan het werk ging en ik begon diepe geluiden te maken. Mijn vriend belde de verloskundige, die er binnen 10 minuten was en zag dat ze net op tijd was. Ik had enorme persdrang! Mijn lichaam duwde mijn baby er uit, ik heb zelf eigenlijk niet geperst. Na 15 minuten persdrang werd onze zoon onder water geboren. Een geweldige ervaring!”

Kennis en ontspanning
“Hoewel niet alles van mijn bevalplan is uitgekomen tijdens de bevalling, ben ik heel blij dat ik zo de tijd heb genomen om me voor te bereiden. Het scheelt zoveel om kennis te hebben van bevallen en dit als iets natuurlijks te zien in plaats van iets medisch. Natuurlijk moet je soms medisch bevallen, maar dat betekent niet dat je dan helemaal geen regie meer hebt. Het gaat niet over de soort bevalling, maar over het gevoel dat je er aan over houdt. En met kennis en ontspanning, kan je ervoor zorgen dat je, ondanks dat het misschien niet gaat zoals je wenst, positief terugkijkt op je bevalling”.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • Jeetje1

    Super dat je zo’n mooie bevalling hebt gehad, maar om nou te zeggen dat dit dankzij die cursus is, is wel erg kort door de bocht. Er kunnen zoveel onverwachte dingen gebeuren en complicaties zijn, dat ook een cursus hypnobirthing echt niet gaat helpen. Pas dus op met vrouwen het idee geven dat het aan hun voorbereidingen ligt als hun bevalling zwaar is of moeilijk gaat, of met complicaties. Je moet ook echt wel geluk hebben dat het (relatief) soepel gaat allemaal.

  • Mijndraakjes

    Eens. Zo'n bevalling als hier beschreven heb ik ook gehad, behalve dan dat ik niet in bad ben bevallen en geen persweeën had. Maar ik had hetzelfde gevoel over mijn bevalling, zonder cursus. Mij gaf het idee dat er juist wel medisch gehandeld kan worden, wanneer noodzakelijk, de rust om te kunnen bevallen. Zo is het voor iedereen anders. Je moet vooral weten wat voor jou werkt, en daar heb je echt niet per se een hypnocursus voor nodig. Tenzij dat is wat je nodig hebt, dan wel ;)

  • Nog-even!

    Precies.... klinkt eigenlijk als reclame....

    Ook zonder zo'n cursus (waar flinke nadelen aan kleven), heb ik prima bevallingen gehad....

    .

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50