Effect echtscheiding op kind hangt af van zijn leeftijd

Effect echtscheiding op kind hangt af van zijn leeftijd

Of een kind gedrags- of emotionele problemen kan krijgen na een echtscheiding van zijn ouders, hangt af van zijn leeftijd, blijkt uit onderzoek.

Onderzoekers aan de University College London hebben bij 6.000 kinderen in de leeftijd van drie, vijf, zeven, elf en veertien gekeken naar gedrags- en emotionele problemen. Voor het onderzoek werden kinderen van gescheiden ouders en kinderen van ouders die nog bij elkaar zijn met elkaar vergeleken. Zoals je al misschien verwacht is het effect van een echtscheiding op hele jonge kinderen minder groot dan bij kinderen die oud genoeg zijn om het te begrijpen.

Volgens onderzoeker professor Emla Fitzsimons: “Er is een aantal factoren dat hierbij een rol speelt. Een mogelijke factor is dat oudere kinderen gevoelig zijn voor de dynamiek in een relatie. Echtscheidingen hebben op die leeftijd ook een negatieve invloed op schoolresultaten en op relaties.”

Lees ook:
Roos coacht: scheiden doe je zo

Echtscheiding

Uit de analyse bleek dat een op de vijf van de 6.000 onderzochte kinderen te maken krijgt met een scheiding. Kinderen tussen de drie en zeven jaar lijken hiervan geen nadelige gevolgen te hebben. Hun gedrag en emoties wijken niet veel af van kinderen in die leeftijd met ouders die bij elkaar zijn.

Bij kinderen tussen zeven en veertien jaar is dat anders. De emotionele problemen stijgen met 16 procent en de gedragsproblemen stijgen met 8 procent. De emotionele problemen van jongens vergeleken met meisjes zijn hetzelfde, maar gedragsproblemen komen vaker voor bij jongens.

Verder kwam naar voren dat kinderen van betere komaf net zo veel problemen met een scheiding hebben als kinderen die het thuis minder breed hebben.

Ben jij gescheiden van de vader van je kind(eren)? Hoe gaan jouw kinderen om met de scheiding?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50