Eerste baby geboren na transplantatie baarmoeder van overleden donor

Eerste baby geboren na transplantatie baarmoeder van overleden donor

Weer een doorbraak op medisch gebied, dit keer in de Braziliaanse stad São Paulo. Uit onderzoek in het medische tijdschrift The Lancet blijkt dat op 15 december 2017 voor het eerst een baby geboren werd nadat een moeder een baarmoeder kreeg van een overleden donor.

Transplantatie

De baarmoedertransplantatie vond in september 2016 plaats, meldt Nu.nl. Nadat een 45-jarige vrouw overleed, kwamen de Braziliaanse doktoren erachter dat haar baarmoeder geschikt zou zijn voor een andere vrouw. De transplantatie duurde tien uur.

Ongesteld

Na 37 dagen was de geopereerde vrouw voor het eerst ongesteld. Daarna gebeurde dat elke 26 tot 32 dagen weer. Haar lichaam stootte het orgaan niet af. Tijdens de zwangerschap bleef ze medicijnen slikken om te voorkomen dat haar lichaam de baarmoeder zou afstoten.

Ivf

Voor de operatie werd een van haar eitjes door middel van ivf bevrucht en ingevroren. Na zeven maanden werd het eitje teruggeplaatst in het lichaam van de vrouw. De baby werd na 35 weken zwangerschap via een keizersnede ter wereld gebracht en is volgens de onderzoekers nog steeds gezond. Het kindje was volledig gezond en woog 2,5 kilogram bij de geboorte. De baarmoeder werd ook verwijderd, zodat de vrouw kon stoppen met het slikken van de medicijnen.

Getransplanteerde baarmoeder

In 2014 werd de eerste baby geboren uit een getransplanteerde baarmoeder. Deze baarmoeder kwam echter van een nog levende donor, die familielid is van de vrouw die het orgaan kreeg.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50