Een zwangerschap zorgt niet voor extra kilo's op lange termijn

Een zwangerschap zorgt niet voor extra kilo
  • in Moeder
  • 1
  • 12768
  • 28/07/2021

Die extra kilo’s die er nu na twee kinderen aan zitten? Ja, hallo, dat komt door die zwangerschappen natuurlijk. Nou mooi niet! En dat is nu ook nog eens wetenschappelijk bewezen…

Zwangerschappen en er extra kilo’s aan overhouden, dat is iets wat bijna allemaal voor vanzelfsprekend aannemen. Dat is logisch toch, ik bedoel, je hebt een extra mondje te voeden en tja, soms heb je ineens trek in de raarste (soms ook wel) ongezonde dingen. Niet zo gek dat er dan wat blijft plakken als je bevallen bent. Het kost vaak ook enige moeite om weer een beetje back in shape te komen.

Nu blijkt dat het pure onzin is dat dit voor vanzelfsprekend wordt aangenomen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Zelfs de onderzoekers waren verrast door het resultaat.

Lees ook:
Alles over overgewicht in onze encyclopedie

Onderzoek

Voor het onderzoek werden er 8.000 vrouwen voor een periode van 16 jaar gevolgd om te zien welke factoren ervoor zorgen dat vrouwen op lang termijn in gewicht aankomen. Ze vergeleken de vrouwen die moeder zijn geworden met vrouwen die nooit zwanger zijn geweest. Uit het onderzoek kwam naar voren dat dus niet een zwangerschap, maar werkloosheid en depressie de grote veroorzakers zijn van de extra kilo’s.

Hoofdonderzoeker professor Deborah Davis is zeer verrast door het onderzoeksresultaat. “We hebben altijd zwangerschappen de schuld gegeven van extra kilo’s, maar nu blijkt dat we dit niet als reden kunnen opgeven.”

Werkloosheid en depressie

Alle vrouwen die meewerkten aan het onderzoek namen in de loop der jaren iets in gewicht toe. Maar vooral werkloosheid en depressie zorgden voor een significante toename in gewicht.

Hoewel ze een verband tussen gewichtstoename en depressie konden vinden, is het niet helemaal duidelijk of je nu door gewichtstoename depressief wordt of dat je door een depressie in gewicht aankomt.

Degenen die een klein beetje in gewicht toenamen waren voornamelijk vrouwen die een universitaire opleiding genoten en veel aan beweging doen.

Ben jij veel aangekomen na een zwangerschap? En ben je die extra kilo's ook weer allemaal kwijtgeraakt of niet?

Bron: News.com.au

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Sharon

    Vergeet even andere factoren die mede mbv een zs wel degelijk helpen aan extra kilo's...

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50