Een zwangerschap zorgt niet voor extra kilo's op lange termijn

Een zwangerschap zorgt niet voor extra kilo

Die extra kilo’s die er nu na twee kinderen aan zitten? Ja, hallo, dat komt door die zwangerschappen natuurlijk. Nou mooi niet! En dat is nu ook nog eens wetenschappelijk bewezen…

Zwangerschappen en er extra kilo’s aan overhouden, dat is iets wat bijna allemaal voor vanzelfsprekend aannemen. Dat is logisch toch, ik bedoel, je hebt een extra mondje te voeden en tja, soms heb je ineens trek in de raarste (soms ook wel) ongezonde dingen. Niet zo gek dat er dan wat blijft plakken als je bevallen bent. Het kost vaak ook enige moeite om weer een beetje back in shape te komen.

Nu blijkt dat het pure onzin is dat dit voor vanzelfsprekend wordt aangenomen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Zelfs de onderzoekers waren verrast door het resultaat.

Lees ook:
Alles over overgewicht in onze encyclopedie

Onderzoek

Voor het onderzoek werden er 8.000 vrouwen voor een periode van 16 jaar gevolgd om te zien welke factoren ervoor zorgen dat vrouwen op lang termijn in gewicht aankomen. Ze vergeleken de vrouwen die moeder zijn geworden met vrouwen die nooit zwanger zijn geweest. Uit het onderzoek kwam naar voren dat dus niet een zwangerschap, maar werkloosheid en depressie de grote veroorzakers zijn van de extra kilo’s.

Hoofdonderzoeker professor Deborah Davis is zeer verrast door het onderzoeksresultaat. “We hebben altijd zwangerschappen de schuld gegeven van extra kilo’s, maar nu blijkt dat we dit niet als reden kunnen opgeven.”

Werkloosheid en depressie

Alle vrouwen die meewerkten aan het onderzoek namen in de loop der jaren iets in gewicht toe. Maar vooral werkloosheid en depressie zorgden voor een significante toename in gewicht.

Hoewel ze een verband tussen gewichtstoename en depressie konden vinden, is het niet helemaal duidelijk of je nu door gewichtstoename depressief wordt of dat je door een depressie in gewicht aankomt.

Degenen die een klein beetje in gewicht toenamen waren voornamelijk vrouwen die een universitaire opleiding genoten en veel aan beweging doen.

Ben jij veel aangekomen na een zwangerschap? En ben je die extra kilo's ook weer allemaal kwijtgeraakt of niet?

Bron: News.com.au

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • Bapao

  50 kg vanaf mijn 18e, twee kids verder nog steeds 50 kg op mijn 32ste. Ik ben 1.64 m en net zwanger van nummer 3. Gezond leven, af en toe een pizza of heerlijke cheeseburger. Geen snoep in huis. Ik verwacht ook van de derde ongeveer 10 kg aan te komen tijdens zwangerschap en niets anders over te houden dan een iets lossere huid om mijn buik. Hier geen smoesjes voor gewichtstoename.

 • gewoonmoeders

  wat een onzin.. zwangerschap kan wel een oorzaak zijn van gewichtstoename. ieder lichaam is natuurlijk anders. maar er zijn zat vrouwen die na hun eerste kindje nooit meer het gewicht van voor de zwangerschap terug krijgen. depressie en werkloosheid kunnen ook voor gewichtstoename zorgen. maar dat betekend niet dat een zwangerschap dan geen aanleiding zou kunnen zijn.

 • CelineG

  Ik heb altijd een ondergewicht gehad. Voor mijn zwangerschap woog ik ongeveer 48 kg, nu bijna een jaar later schommel ik rond de 51kg. Mijn doel is niet zozeer af te vallen maar mijn buik wat platter en strakker te krijgen. Meer bewegen zou in ieder geval al niet slecht zijn...

 • Bapao

  Psies hetzelfde verhaal hier 😄

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

5 leden zijn nu online
Aanmelden