Een oude methode wint weer populariteit, zelf insemineren met de donorcup

Een oude methode wint weer populariteit, zelf insemineren met de donorcup

Zwanger worden gaat helaas niet voor iedereen vanzelf. Er wordt regelmatig medische hulp gezocht en IUI en IVF behandelingen volgen. Er is ook nog een optie: zelfinseminatie. Een Britse start-up probeert door middel van plastic ‘insemination cups’ voor zelfinseminatie vrouwen te helpen met zwanger worden. 

In de jaren ‘80 populair

Bij zelfinseminatie spuit je als het ware het donorzaad je baarmoeder in. Het is geen nieuwe methode, in de jaren tachtig werd deze methode veel gebruikt door vrouwen die een kinderwens hadden. Zelfinseminatie is voornamelijk bedoeld voor vrouwen die zwanger willen worden van een donor. Volgens Fertiliteitsarts Herman Tournaye werd de methode minder populair door de aidsepidemie in de jaren ‘80. 

Slaagkans

“Bovendien toonden een heleboel studies destijds aan dat de kans op een zwangerschap veel hoger lag bij IUI dan bij inseminatie in de baarmoederhals. Bij IUI weet je namelijk door middel van echo’s, bloedanalyses en hormoonspuitjes de eisprong uit te lokken exact wanneer een vrouw ovuleert. Dat kan mogelijk de hogere slaagkans verklaren”, vertelt Tournaye in het AD. “Een kleine nuance: tegenwoordig worden die oudere studies in twijfel getrokken omdat ze niet altijd perfect zijn uitgevoerd”.

Trage zwemmers

Volgens Tournaye zijn de cups niet geschikt voor vrouwen die het willen proberen omdat hun man ‘trage zwemmers’ heeft. “Dan moeten de slechte zwemmers nog steeds op eigen, beperkte kracht richting eileider gaan. IUI is beter geschikt. Dan worden de beste zwemmers geselecteerd in het lab en dichterbij de eicel gebracht”.

Wat vind jij van deze methode?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50