Een moeilijke eter? Zo laat je je kind wel groente en fruit eten

Een moeilijke eter? Zo laat je je kind wel groente en fruit eten
  • in Voeding
  • 2
  • 1175
  • 30/09/2021

Herkenbaar? Elke avond is het weer raak tijdens het avondmaal, groenten worden zonder pardon uit de pasta gevist en vervolgens op de grond gegooid. Toch kun je kinderen groenten leren eten. En dat doe je absoluut niet door kinderen voor de tv te laten eten, ze om te kopen met een toetje of ze onder druk te zetten. 

Dat blijkt uit een studie van Australische wetenschappers. De onderzoekers van de University of South Australia en de University of Queensland pluisden tachtig literatuurstudies uit. Bijna elke peuter komt in een fase terecht dat hij kieskeurig wordt wat betreft het eten en dit is normaal. Toch kan het behoorlijk frustrerend zijn als het kind ouder wordt en nog steeds ‘slecht’ eet. 

Dit werkt niet

De onderzoekers concluderen dat je kind onder druk zetten om te eten in ieder geval geen nut heeft. “Het vermijden van boosheid en het beperken van negativiteit rond etenstijd zal iedereen ten goede komen.” En zowel belonen als streng toespreken hebben een negatief effect op het eetgedrag. Verder is eten achter een scherm een slecht idee voor een moeilijke eter.

Dit werkt wel

Een meer ontspannen opvoedingsstijl werkt volgens hen wél. Hoofdonderzoeker Laine Chilman: “Positief ouderschap, hoe moeilijk het ook kan zijn in bepaalde situaties, is de beste stap voorwaarts voor kieskeurige eters.” En samen eten als gezin. “Met broers en zussen, en op een vast tijdstip helpen allemaal om de druk te verminderen.”Betrek je zoon of dochter bij de voorbereiding van het eten. “Dit kan door te helpen bij het kiezen van het menu, of door te helpen bij het bereiden van de maaltijd.”

Heb jij thuis een moeilijke eter?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Gabriella99

    Misschien een vreemde vraag, maar zouden jullie aanraden om natuurlijke poeders zoals deze https://www.flinndal.nl/multivitaminen/multi-puur-natuur in de niet zo gezonde voeding te "verstoppen"?

  • Gabriella99

    Leuk artikel!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50