Een derde van moeders vindt borstvoeding geven buitenshuis onprettig

Een derde van moeders vindt borstvoeding geven buitenshuis onprettig

Borstvoeding geven hoort bij onze natuur. Vrouwen zijn er voor gemaakt hun kind te voeden ten alle tijden en overal waar nodig. Toch voelen niet alle vrouwen zich er prettg bij om in het openbaar hun kind te voeden. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum onder bijna 1000 moeders.

Onprettig of zeer onprettig

Bijna een derde van de moeders (30%) geeft aan zich onprettig of zelfs zeer onprettig te voelen bij het geven van borstvoeding in een openbare gelegenheid zoals bijvoorbeeld een zorginstelling, sportclub, speeltuin, restaurant of café.

De respondenten gaven verschillende locaties een rapportcijfer (1 tot en met 10) voor ‘borstvoedingsvriendelijkheid’:

  • Zorginstelling 7,4
  • Werk 6,7
  • Dierentuin 6,1
  • Speeltuin 6,3
  • Pretpark 6,1
  • Horeca 5,9
  • School 5,5
  • Museum 5,1
  • Winkel/Winkelcentra 5,0
  • Sportaccommodatie 5,0

De vrouwen geven als redenen dat ze het gevoel hebben dat anderen aanstoot nemen aan hen, angst dat anderen de borst kunnen zien en een oncomfortabele voedhouding. Welke reden ook veel genoemd wordt en wat eigenlijk de meest stuitende is: negatieve reacties vanuit de omgeving.

Uit eerder onderzoek van het Voedingscentrum uit 2013 blijkt dat negatieve reacties van anderen een belemmering kunnen vormen om door te gaan met borstvoeding geven.

Hier ben je welkom om te voeden

Veel vrouwen die het niet prettig vinden om hun kind in een openbare ruimte te voeden, geven aan dat het komt door een gebrek aan geschikte plekken. In een restaurant of café zijn bijvoorbeeld niet altijd rustige hoekjes te vinden en op sommige locaties zijn ze aangewezen op een toilet. De suggestie om een fijne omgeving te creëren om warm en rustig te voeden wordt vaak genoemd, bijvoorbeeld een comfortabele stoel in een pashokje of een rustig plekje in een café.
 
Om duidelijker zichtbaar te maken op welke locaties moeders welkom zijn om hun kind te voeden, is een aantal jaren geleden het beeldmerk 'Voeden kan hier' van het Voedingscentrum in gebruik genomen. Dit maakt de drempel lager om in het openbaar te voeden, vooral voor die groep vrouwen die dit niet fijn vinden. Openbare locaties kunnen dit beeldmerk ophangen of plakken op goed zichtbare plekken. Ruim 90 procent van de vrouwen geeft aan dat ze graag meer locaties met het beeldmerk zouden willen zien.

Locaties bij jou in de buurt

Geef jij borstvoeding en wil je weten op welke locaties je zeker welkom bent? Kijk voor locaties bij jou in de buurt. 

Bron: Voedingscentrum.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

8 leden zijn nu online
Aanmelden