Dít is de grootste misvatting van ouders als kind kopje onder gaat 

Dít is de grootste misvatting van ouders als kind kopje onder gaat 

Wat denk jij wat je kind doet als het kopje onder gaat in het water? Denk je dat het dan gaat spartelen of gaat schreeuwen? Dat is wat de meeste ouders denken, maar de werkelijkheid is helaas anders...

Volgens Mieke Cotterrink, onderzoeker van kinderveiligheid van VeiligheidNL, is dat een grote misvatting van ouders; dat kinderen gaan spartelen of schreeuwen als ze kopje onder gaan. Maar liefst 80 procent van de ouders denkt dat een kind zo reageert als het in moeilijkheden komt in het water, maar dat is dus niet zo. 

“Een jong kind verdwijnt stil en zonder in paniek te raken onder water. Jonge kinderen beseffen niet wat er gebeurt en kunnen geen geluid maken, omdat het water hun luchtweg blokkeert. Het kan dan snel verkeerd aflopen.

Eerste tien minuten cruciaal 

Volgens Cotterink zijn de eerste 10 minuten na een verdrinking zijn cruciaal. “Na ongeveer twee minuten verliest een kind het bewustzijn en na 4-6 minuten kan er onherstelbare hersenschade optreden.”

Verlies je kind niet uit het oog

Helaas verdrinken er elk jaar jonge kinderen, vooral kinderen van een en twee jaar lopen risico. De onderzoekster drukt ouders op het hart om daarom hun kinderen geen moment uit het oog te verliezen als ze in de buurt van water zijn. “En ook heel belangrijk: laat je niet afleiden door de deurbel, hun mobiel of een gesprek met de buurvrouw.”

Lees ook:

Verdrinken buiten het zwembad: dit moet je weten
Misschien handig om je peuter leren: overlevingszwemmen

Foto: Pixabay

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • AshleyJessy

    Ze verdrinken in een klein laagje water want het besef hun voeten of handen op de bodem te zetten, is er ook niet. Dus ook niet denken dat dat niet gebeurd als het maar een pierenbadje is!

  • Mama-Manda

    Precies dit!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50