Dodenherdenking: hoe leg ik dat uit aan mijn peuter 

Dodenherdenking: hoe leg ik dat uit aan mijn peuter 

4 mei is dodenherdenking. Best een beladen onderwerp om het met je peuter over te hebben. Maar waarom zijn papa en mama dan om 20:00 uur twee minuten stil? Hoe leg je dodenherdenking uit aan je peuter. En waarom is het juist goed om dodenherdenking bespreekbaar te maken. 

Dodenherdenking is de dag dat we de Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog herdenken. Om acht uur s ’avonds is iedereen in Nederland twee minuten stil. Misschien dat je peuter al op bed ligt en hier niks van mee krijgt. Maar het kan ook zijn dat je dit onderwerp graag al wilt bespreken met je kleintje en dat er al vragen zijn over de twee minuten stilte. Het hoeft natuurlijk niet op een zware manier, je kan het luchtig houden. 

Uitleg 

Je kan met je peuter gaan zitten en uitleggen dat er tijdens een oorlog mensen dood kunnen gaan en dat we tijdens een paar minuten stilte aan die mensen denken. Je kan uitleggen dat het netjes is als hij samen met mama en papa om acht uur even stil is en dat iedereen dat in Nederland is. 

Tips: 

•    Bepaal zelf waar je kind aan toe is en hoeveel je wilt vertellen over dodenherdenking en de oorlog. Het ene kindje is gevoeliger dan de ander. 
•    Je kindje kan een eigen interpretatie geven aan dodenherdenking. Zo kan het bijvoorbeeld ook gaan over jullie huisdier dat overleden is of een familielid. Dit zet het kindje ook al aan het denken.  
•    Praten met (overgroot)opa en (overgroot)oma kan duidelijkheid bieden, misschien hebben zij nog persoonlijke verhalen over de oorlog 

Het gaat er in ieder geval om dat je het kind bewust maakt dat 4 mei een speciale dag is. En dat er veel helden zijn die ervoor hebben gezorgd dat wij hier fijn kunnen wonen. 

Vertel jij je kind over dodenherdenking? 

Lees ook:

Opvoeden is een kunst 
Als jullie het niet eens zijn over de opvoeding

Bron: MiniMe

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


 • Chudo

  Neejo een peuter hoef je niets uit te leggen! Waarom??

  2 minuten stil zijn we ook niet. Al gaat mijn hart uit naar alle slachtoffers van plekken waar oorlog en waar pijn en verdriet is.

  Niet alleen op 4 mei om 20uur

 • Barbamammie79

  Dodenherdenking? Peuter? Kleuter?

  Uitleggen?

  Wauw zeg

  Serieus??

 • Lady-Whistledown

  Op die leeftijd lagen ze gewoon al in bed. Pas toen ze nog op waren, hebben wij de kinderen erbij betrokken.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50