Dit zijn de voordelen van het opgroeien met huisdieren

Dit zijn de voordelen van het opgroeien met huisdieren

Zit je te twijfelen of je een huisdier wilt en of dat wel een goed idee is voor je kind? Er zijn veel voordelen aan het opgroeien met een huisdier. Wij hebben er een paar op een rijtje gezet. 

1.    Stressvermindering

Huisdieren helpen goed tegen stress (en dus ook angst). Uit onderzoek is gebleken dat het aaien al ontspannend werkt, het heeft een hartslag- en bloeddruk verlagend  effect. Kinderen ervaren namelijk ook stress, een voorbeeld is door school.
 

2.    Kans op allergieën zijn kleiner

Als een kind van jongs af aan huisdieren om zich heen heeft gehad, is de kans om allergieën op te lopen kleiner. Allereerst is het risico op allergieën op dieren minder. Daarnaast stellen wetenschappers dat er ongeveer 50% minder kans is om een ernstige vorm van allergie te ontwikkelen. Japanse onderzoekers hebben een onderzoek uitgevoerd en hebben onder andere specifiek uitgezocht bij welk huisdier er een kleinere kans is op welk soort allergie. Bij een hond zou er een kleinere kans zijn op ei-, melk- en notenallergie. Bij een kat is er een kleiner risico voor een eieren-, tarwe- of sojabonenallergie. 


3.    Kinderen leren empathie

Huisdieren hebben net zoals mensen aandacht en genegenheid nodig. Doordat kinderen daarmee om gaan op een jonge leeftijd, leren ze empathie en sociale vaardigheden. Uit verschillende studies blijkt dat kinderen die een sterke band hebben met hun huisdier, meer empathie tonen dan kinderen die dat niet  hebben met hun huisdier. 


4.    Gezonde levensstijl

Als je een hond overweegt is dit niet alleen een voordeel voor je kind, maar ook voor jezelf. Doordat je dagelijks minimaal drie keer per dag eruit moet, komt er veel meer beweging en frisse lucht in je levensstijl. Dit is ook goed voor je kind. Ook met een grote boswandeling is het fijn dat je kind even weg is van het beeldscherm, en z’n energie kan uiten in de natuur. 


5.    Verbale technieken 

Doordat je een huisdier hebt, heeft je kind een ding meer waar die tegen kan brabbelen. Hoewel het beestje waarschijnlijk niks terug zal zeggen, houdt het je kind wel bezig. 
 

6.    Geduld leren 

Doordat huisdieren veel geduld kunnen vragen, leren kinderen dat ook sneller. Als het huisdier bijvoorbeeld krabt of bijt, kan je kind leren om zich meer in te houden en niet gelijk boos worden op het huisdier als die er zelf ook niets aan kan doen.


Welk huisdier lijkt jou perfect voor jouw huishouden? 


lees ook: 

Hoe kies je het perfecte huisdier voor jullie gezin? 
15 foto's die bewijzen dat kinderen en huisdieren een topcombi zijn

 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50