Dit zijn de regels van een kraambezoek

Dit zijn de regels van een kraambezoek

Een pasgeboren baby aanraken voordat je je handen hebt gewassen, je verkouden kleuter meenemen, of aangeven dat je wel zin hebt in een kopje thee en urenlang blijven beppen. Het zijn de horrorverhalen van nieuwbakken moeders als ze het hebben over kraambezoek. Dus hier nog even de regels van een kraambezoek op een rij.

Laat de moeder aangeven wanneer ze klaar is voor bezoek

Begrijpelijk: je beste vriendin, je (schoon)zus, de buurvrouw is net bevallen en jij bent razend nieuwsgierig naar de pasgeboren baby. Toch is het verstandig om je nieuwsgierigheid in bedwang te houden. Dring je bezoek niet op, maar wacht even af wanneer de moeder klaar is voor je bezoek. Als ze er nog niet klaar voor is, kom er dan een paar dagen of een week later op terug. De moeder beslist wanneer ze eraan toe is!

Lees ook:
Deze mensen wil je niet op kraamvisite hebben

Kom niet te vroeg of te laat

Als nieuwbakken moeder wordt je vaak overweldigd door het moederschap. Als ze heeft aangegeven wanneer ze het leuk vindt dat je langskomt, zorg dan dat je niet te vroeg en niet te laat komt. Moeder en baby hebben waarschijnlijk alle bezigheden zo gepland dat ze net op dat tijdstip klaar zijn voor bezoek.

Blijf niet te lang

Sommige moeders geven van tevoren aan dat ze het bezoek een beetje kort willen houden, maar ook als ze dat niet doen: blijf niet te lang. Een uur is meer dan genoeg, tenzij de moeder zelf aangeeft dat ze graag wil dat je langer blijft.

Handen wassen en vraag toestemming

Het liefst pak je de baby meteen op zodra je binnenkomt, want hé: het is zo’n schatje. Maar voordat je dat doet, was eerst je handen én vraag toestemming aan de moeder of je de baby mag oppakken. Als je toestemming hebt, maar je ziet de moeder al een beetje ongemakkelijk kijken, geef de baby dan weer terug. De baby heeft immers maanden in de buik, dichtbij de moeder gezeten. Sommige moeders hebben na de geboorte nog steeds een beetje met de afstand die er nu is ontstaan en kunnen soms nog een beetje bezitterig zijn.

Neem wat te eten mee

Als je net bevallen bent dan ben je met van alles bezig dan met boodschappen doen en uitgebreid koken. Een zelfgemaakte of een afhaalmaaltijd is dus altijd van harte welkom. Zorg ervoor dat je de schalen of de tupperware niet op kort termijn weer nodig hebt of haal het zelf weer op.

Maak zelf je drinken

Als de moeder vraagt of je wat wilt drinken of en beschuitje met muisjes wil, laat haar zitten en biedt aan om dat zelf te regelen.

Douche of dutje?

Ben je heel hecht en vertrouwd met de nieuwbakken moeder en vindt ze het niet erg om de baby alleen bij jou te laten? Vraag of je het even van haar mag overnemen, zodat zij bijvoorbeeld even snel kan douchen of een dutje kan doen. Als ze dat liever niet wil, forceer dan niet.

Kinderen mee?

Misschien zijn je kinderen ook wel heel nieuwsgierig naar hun nieuwe neefje of nichtje, maar vraag van tevoren of kinderen welkom zijn. Het kan misschien nog te druk zijn. Als de moeder aangeeft dat ze het niet erg vindt, zorg dan dat ze niet verkouden of ziek zijn als je op kraamvisite gaat.

Ongevraagd advies

Als de nieuwbakken moeder advies vraagt aan jou als ervaringsdeskundige over bijvoorbeeld borstvoeding of ontzwangeren, geef dan gewoon antwoord. Maar ga niet zelf van wal steken over jouw ervaringen zonder dat daarom is gevraagd. Het gaat nu om haar en de baby en niet om jou!

Wat vond jij vervelend toen jij kraamvisite kreeg?

Bron: PopSugar.com

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50