Dit zijn de lange termijneffecten van een bevalling

Dit zijn de lange termijneffecten van een bevalling

Het kan hè: dat je net bent bevallen en dat er helemaal niets aan de hand is. Dat je geniet van je kind en van alles wat er om je heen gebeurt. Maar soms is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Een bevalling kan effecten op lange termijn hebben. Vooral het lichamelijk herstel kan heel wat tijd in beslag nemen.

Mumsnet.com hield een enquête onder 1.224 vrouwen die tussen 2013 en 2016 waren bevallen. Aanleiding voor het onderzoek was de campagne van Mumsnet om aandacht te vestigen op de zorg van vrouwen na een bevalling.

Lees ook:
Odile: 'Ik werd ingeknipt met alle gevolgen van dien'

Seksleven

Wat bleek: vooral het seksleven van vrouwen die bevallen zijn, heeft heel wat te stellen. Maar liefst 36 procent van de vrouwen zegt dat seks maanden na de bevalling niet fijn voelt. Ook zegt 42 procent last te hebben van incontinentie en het bekken.

Van degenen die problemen ervaren met seks na de bevalling zegt slechts vier procent dat ze daar heel goed medisch advies over en begeleiding voor hebben gekregen. 13 procent was tevreden over de medische begeleiding. Opvallend was dat maar liefst 75 procent geen medisch advies heeft gevraagd of medische hulp heeft gekregen.

Verder kwam naar voren dat een derde van de vrouwen die tijdens de bevalling uitscheurde of een keizersnede had gehad, beweert dat de verzorging van hun wond in de weken na de bevalling niet voldoende was.

De Gezondheidsdienst

Over de Britse Nationale Gezondheidsdienst (NHS) zeggen de deelnemers aan het onderzoek:

  • 25 procent van de ondervraagden zegt dat ze denken dat de NHS dat een goed seksleven na de bevalling belangrijk is, maar dat ze het niet kunnen veroorloven om daar prioriteit aan te geven.
  • 17 procent is van mening dat incontinentie en een slecht seksleven erg jammer zijn, maar zo lang het goed gaat met de baby dat die dingen van minder belang zijn.
  • 15 procent denkt dat de gezondheidsdienst er vanuit gaat dat een slecht seksleven en incontinentie er nu eenmaal bij horen na een bevalling.
  • 23 procent denkt dat de gezondheidsdienst een goed seksleven en incontinentie een belangrijk aandachtspunt is waar serieus aan gewerkt moet worden om dat voor vrouwen na een bevalling te verbeteren.

Tranen en wonden

Justine Roberts, oprichter van Mumsnet: “Gelukkig voor de meeste moeders betekent een bevalling een baby. Maar het kan ook tranen en wonden opleveren. Voor sommigen betekent een bevalling ook pijn bij seks, incontinentie en andere ongemakken die jaren kunnen aanhouden. We zien zo veel verhalen op Mumnet voorbijkomen van vrouwen die met het dagelijkse leven ondanks pijn en andere vervelende klachten. Er is grote behoefte aan wat een bevalling kan betekenen voor sommige vrouwen en vrouwen vinden het ook fijn als ze openlijk over hun klachten kunnen praten met hun medische begeleiders en dat ze de daarbij behorende zorg krijgen.”

Heb jij het idee dat je met je (medische) klachten na je bevalling goed werd begeleid door deskundigen?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50