Dit moest ik allemaal kopen in de kraamweek

Dit moest ik allemaal kopen in de kraamweek

In de kraamweek komt er veel op je af, lichamelijk herstellen van de bevalling, een baby om voor te zorgen en het op gang krijgen van de borstvoeding. Zonder kraamzorg had ik het nooit gered. Ik had de complete babyuitzet in huis, maar toch waren er een aantal dingen die ik (lees: vriendlief) moest kopen in de kraamweek.

Borstkolf

Dit is het eerste dat aangeschaft werd. Gelijk een duur grapje, maar wel erg nuttig. Ten eerste om de melkproductie op gang te laten komen. Mijn baby zoog de eerste dagen niet hard genoeg om dit zelf te doen. Ten tweede heb je de kolf later vaak nodig om melk te kolven als je weggaat.

Vitamine K en D

Het wordt aangeraden om de baby meteen vanaf de geboorte vitamine K en D te geven. Vitamine K wordt alleen de eerste drie maanden gegeven en vitamine D tot vier jaar. Wij hadden dit nog niet in huis. Dit is gewoon te koop bij de drogist.

Babynestje

Van tevoren totaal niet aan gedacht om te kopen maar gelijk aangeschaft in de kraamweek. Eigenlijk lag de baby hier de eerste maand altijd in. Bijvoorbeeld naast ons op de bank of soms sliep ze er zelfs in tussen ons op bed.

Spuitje voor vingervoeden

Een tip van de kraamhulp. Heeft de baby de zuigtechniek nog niet helemaal onder controle? Dan kun je hem helpen door te gaan vingervoeden. Je laat hem dan aan je vinger sabbelen en als hij goed begint te zuigen ‘beloon’ je hem door met een spuitje wat melk te geven. Zo leert de baby dat hij melk krijgt als hij zuigt. Ik heb dit een enkele keer gedaan, totdat de baby het goed doorhad.

Tepelhoedje

Nog een tip van de kraamhulp, ook dit is een tijdelijk hulpmiddel. Omdat mijn baby de borst nog niet goed pakte, gebruikte ik een tepelhoedje om haar te voeden. Hierdoor lukte het borstvoeden opeens wel. Zodra een baby weet hoe hij aan de borst moet drinken, kun je het voeden met een tepelhoedje afbouwen.

Witte kool

Als je borstvoeding geeft, heb je rond de derde dag na de bevalling last van stuwing. Hele pijnlijke opgezette borsten. Een eeuwenoud trucje om de pijn te verlichten, is door koude witte koolbladeren op de borsten leggen.

Kocht jij iets in de kraamweek?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


  • Vicja

    Laxo roosvicee, bleek onmisbaar haha 💩

  • Sharon

    Uh oke?

    Een aantal dingen zijn niet voor iedereen van toepassing en die vitamine d en k snap ik niet dat je die niet al had staan 🤭

  • Mem2B

    Ik heb als kraamverzorgende (vaak) altijd zelf een handkolf, tepelhoedje, cupfeeder en vingervoedsetje bij me voor als het nodig is direct te gebruiken. Dus dit is zeker niet iets wat sws gekocht hoeft te worden. Vitamine K zit al in kunstvoeding dus afhankelijk van hoe de kraamweek verloopt of welke keuze is gemaakt, mag dit aangeschaft worden, vitamine D wordt altijd aangeraden. Witte kool wordt afgeraden als de melkproductie nog verder op gang moet komen bij borstvoeding. Maar werkt inderdaad goed tegen stuwing als je geen borstvoeding wilt geven of wilt stoppen. Een babynestje wordt niet als advies gegeven aan te schaffen vanuit kraamzorg, maar kan makkelijk zijn.

    Over het algemeen is het vaak zo dat er nog iets gekocht moet worden in de kraamweek, dit lukt altijd wel, er is altijd wel iemand die iets kan regelen en online zijn spullen ook snel in huis tegenwoordig.

  • Ohmamamia

    Al die dingen rond voeden zijn vaak echt niet nodig 🤷‍♀️ We zouden het als soort niet zo goed gedaan hebben als de baby's vroeger ook niet zonder al die hulpmiddelen hadden gekund. Het kost gewoon even tijd om het te leren (voor moeder én baby), en dat mag, die tijd is er.

  • Lady-Whistledown

    Je zal altijd wel iets aanschaffen in de kraamweek en daar is niets mis mee. Borstkolf kan je trouwens ook huren. Vooral handig als je niet weet of een eigen kolf iets voor je is. De aanschaf kan prima later. Wordt trouwens ook geadviseerd om niet meteen een kolf te kopen. Witte kool niet nodig gehad.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50