Dit is het gevaarlijkste moment tijdens een bevalling

Dit is het gevaarlijkste moment tijdens een bevalling

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in Nederland jaarlijks minder tien vrouwen tijdens de bevalling overlijden. In 2013 bleek dat ongeveer 8,4 van de 1000 pasgeboren baby's stierven. De cijfers zijn gelukkig laag en je moet er toch niet aan denken. Daarom doen verloskundigen, gynaecologen en verpleegkundigen en alles aan om dit te voorkomen. 

Dat baby's of moeders overlijden kan verschillende redenen hebben en wetenschappers proberen er dan ook met man en macht achter te komen wat een verbindende factor kan zijn. Het is echter zo dat pasgeboren baby's heel gevoelig zijn en een bevalling een heftige aangelegenheid, voor zowel moeder als kind. Gelukkig gaat het meestal goed, maar er kunnen complicaties ontstaan.

Lange werktijden

Laatst bleek uit onderzoek van University of Texas in Austin dat er een belangrijke risicofactor gevonden was, die nog nooit eerder was ontdekt: het moment in de shift van de gynaecoloog of verloskundige. Ze concludeerden namelijk dat de grootste kans op fouten werden gemaakt in het negende uur van de shift van de zorgverlener. Tijdens dit moment in de shift van de gynaecoloog of verloskundige, was de kans op bloedverlies bij de moeder of een te laag zuurstofgehalte in het bloed van de baby het grootst. 

"Acht tot tien uur in de shift van een zorgverlener zagen we een piek in het aantal fouten dat werd gemaakt of het aantal belangrijke zaken dat over het hoofd werd gezien," zegt dr. James Scott, professor in Statistieken die betrokken was bij dit onderzoek. "Zorgverleners zijn waarschijnlijk vermoeider op dit moment in de dienst. Opvallend is wel dat in de laatste twee uur van de dienst het risico op complicaties weer verminderd. Waarschijnlijk heeft dit ermee te maken dat artsen gecompliceerdere zaken dan meestal overdragen aan de collega die de volgende dienst op zich neemt."

Werktijden vergelijken

Onderzoekers bekeken naar bijna 25.000 spontane bevallingen die in het Verenigd Koninkrijk plaatsvonden tussen januari 2008 en oktober 2013. De geobserveerde verloskundigen en gynaecologen werkten allemaal shifts van 12 uur. Er werd geen verschil gezien in een toenemend risico tijdens dag- en nachtdiensten, diensten tijdens de weekenden of op dagen door de weeks, tijdens keizersnede's of vaginale bevallingen en ook was er geen verschil in het risico bij een beginnend- of ervaren arts. 

Reageer op dit artikel

reacties (10) Stuur een bedankje


 • Nog-even!

  Wat een raar, niet onderbouwd artikel. Slecht Nederlands is tot daar aantoe. Maar dit soort bangmakerij is echt belachelijk! Gaan jullie je werk óf serieus nemen óf stop gewoon met dit soort rare artikelen... Ze voegen niks positiefs toe....

 • Mama-van-meisje

  Hou op hoor met dit gedoe. Neem de volgende keer een onderzoek uit de rimboe en kom tot de conclusie dat persen in de bosjes gevaarlijk is.

 • mamavanmijnlief

  Hmmmm... Wat een naar artikel om op een website als deze te plaatsen. Getuigt niet van heel veel inlevingsvermogen.

  Staan ook verschillende fouten in. Laatste zin vd eerste alinea bijv. Ook staat er:

  ‘ Opvallend is wel dat in de laatste twee uur van de dienst het risico op complicaties weer verminderd.’

  Dat laatste woord hoort met een t te worden gespeld.

 • Barbamammie79

  Wat een prachtig artikel... iedere zwangere kan rustig sokjes breiend verder met het leven.... wat een geruststelling.... heerlijk... van zo'n artikel kunnen we weer rustig slapen in deze spannende tijd

  Het leven is namelijk al spannend genoeg.

 • Anna-76

  Idd...👎🏻 vind dit ook niet het meest opbeurende artikel...

 • Soccer-Mom

  Gooi alsjeblieft dit artikel weg. Het maakt vrouwen hier alleen maar onnodig bang. Het is niet eens gebaseerd op Nederlandse onderzoeken. Je kan hier NIETS mee.

 • Sharon

  Ik geloof dat er in de eerste zin een woord mist.

 • Soccer-Mom

  Weet het wel zeker

 • Barbamammie79

  Vervang het woord bevalling door parachutesprong. In het hele artikel.

  Verder niks meer aan doen.

 • Nog-even!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

8 leden zijn nu online
Aanmelden