Dit ga je niet missen aan de babytijd, als je kindje groter is

Dit ga je niet missen aan de babytijd, als je kindje groter is

"Wil jij eigenlijk nog kinderen?" vroeg mijn vriendin me laatst. Mijn tweede heeft inmiddels haar eerste verjaardag gevierd en toen haar broer even oud was, was ik alweer zwanger. Daar moet ik nu niet aan denken, en eigenlijk voelt ons gezin momenteel heel erg compleet. 

De babytijd heeft hele fijne momenten. Er is namelijk niets heerlijker dan urenlang met een newborn op je borst op de bank liggen. Of om eerste lachjes te krijgen. Of je kindje voor het eerst om te zien rollen. Bovendien zijn rompertjes in maat 50 het allerschattigst. Toch ben ik ergens ook wel opgelucht dat die fase achter ons ligt. Onze peuter is bijna drie, onze 'baby' inmiddels een echte dreumes. Deze dingen ga ik in ieder geval níet missen aan de babytijd.

Ik zet ze maar even onder elkaar, voordat de drang naar die veel te lieve, kleine babypakjes de overhand gaat nemen ;-)

Slapen!

Mijn baby was altijd al een aardig goede slaper. Toen ze twee maanden oud was sliep ze al hele nachten door, tenzij ze ziek of verkouden was. Dan kwam ze weer een paar nachten en daarna sliep ze weer door. En wij ook. Ik merk gewoon echt dat ik een gelukkiger mens ben als ik acht uur achter elkaar geslapen heb en daardoor is deze fase zo heerlijk. Mijn beide kinderen slapen prima door, ik ook en daardoor zijn we overdag allemaal uitgerust en vrolijk. 

Rommel

Iedereen die pas nog een babyuitzet heeft aangeschaft, weet hoeveel een baby nodig heeft. Goddank kan ik daar ondertussen dus al een hoop van opbergen. Laatst kon ik - nee, ik overdrijf niet - 6 vuilniszakken met meisjeskleertjes in maat 50-80 inleveren bij het verzamelpunt bij ons in de buurt. Ook kon ik alle slaapzakjes in allerlei soorten en maten van de hand doen, was het eindelijk tijd om de speelkleedjes weg te geven, de bos uit elkaar te schroeven en alle knisperende, felgekleurde, rammelende babyspeeltjes een nieuw huis te geven. Doei, klaar ermee!

Zorgen

Baby's huilen wel eens en dan weet je niet altijd meteen waarom. Baby's zijn bovendien kwetsbaar en daardoor heb ik niet eenmalig in paniek met de huisartsenpost aan de telefoon gezeten. Het is zo'n ontzettende opluchting dat ik mijn beide kinderen veilig door het eerste jaar heb weten te loodsen. Ze zijn nog steeds klein, maar een stuk minder kwetsbaar dan in pasgeboren toestand en dat vind ik fantastisch!

Voeden

Ik heb mijn beide kinderen borstvoeding gegeven en mijn jongste krijg het zelfs nog steeds. Maar er is wel iets heel erg anders dan toen ik haar tijdens de newborn-periode voedde: Toen deed ik dat namelijk urenlang gedurende de dag en nacht. Soms nam ze wel 12-15 voedingen van twintig minuten per dag. Ik had wel eens het gevoel dat ik voor niets een BH en T-shirt had aangetrokken: ik kon het toch net zo goed uit laten. Inmiddels krijgt ze nog zo'n drie voedingen per dag en hoeft ze nooit meer in het openbaar te drinken. Heel fijn!

Krampjes

Nog zoiets wat ik absoluut níet ga missen aan pasgeboren baby's: de krampjes. Vooral onze eerste had hier ontzettend last van, waardoor we wekenlang dag en nacht met het arme ventje hebben rondgewandeld. Het was verschrikkelijk om te zien hoe zo'n klein frummeltje het uitschreeuwde van de buikpijn. Oudere kinderen hebben hier geen last meer van: WOOHOO!

Leren kennen

Hoe ouder je kindje wordt, hoe beter je hem of haar leert kennen. In het begin weet je nog vrij weinig over het karakter, maar gaandeweg leer je wat zijn of haar voorkeuren zijn en hoe hij of zij in bepaalde situaties reageert. Zo weet ik nu dat mijn dochter een hele kieskeurige eter is, maar dat ze echt genoeg binnenkrijgt (vooral als ik haar aardbeien, havermoutpap en een bosje broccoli of gebakken zoete aardappel geef). En ik weet ook dat ze het prentenboek 'We hebben er een geitje bij' zowel mateloos interessant als ontzettend eng vindt. Een reden om het ding voorlopig links te laten liggen ;-)

Zou ik een groot gezin willen? Ik dacht altijd van wel. Maar op dit moment ben ik zo blij met hoe mijn gezin nu is, dat ik geloof ik van die volle eetkamertafel af zie. We nodigen gewoon heel veel vriendjes en vriendinnetjes uit!

Welke dingen uit de babytijd gaan jullie niet missen?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • Mamsie3kids

  Snap het hoor! ik zou ook blij zijn om eens even normaal te slapen. jouw kinderen zijn net zo oud als de mijne en ben bijna uitgerekend van de 3e. denk bij mezelf wel eens hoe hou ik me overeind. En daar word je niet altijd een leuke moeder van. voor mij zou de oplossing echt zijn goede nachten! dan zou ik alle dagen genieten van mijn kinderen! jammer dat het in de praktijk zo niet gaat. enne met straks 3 kinderen voel ik me bijna een groot gezin. haha.

 • Firstone2016

  Wat is dan toch de reden dat je voor een derde hebt gekozen? Ff nieuwsgierig naar :)

 • Moedervanmooieknullen

  Vaak is dat toch de liefde van en voor een groter gezin, je kiest voor een kind, niet voor alle ongemakken die daar bij kunnen en komen kijken, en die nemen we vaak dan voor lief. Ik ken tot nu toe niemand die zegt: joeppieeee ik mag in de nacht weer voeden.... mocht zo'n iemand bestaan, dan krijg je van mij een grote sticker... 😉 ik was bij alle 3 doodziek door de zwangerschap, en sommigen zeiden bij 3e, waarom doe jij jezelf dat toch aan... Nou omdat we kiezen voor nog een kind, niet voor de ziekte op zich... helaas is dat een ding wat erbij komt kijken... 😉

 • rlyblue

  Met dat laatste ben ik het eens. Ik dacht ook altijd een groot gezin te willen maar ook ik weet het niet meer. Ik heb nu twee kids iets jonger dan die van jou en hoop er over een jaar of 4 nog een derde te mogen verwelkomen, maar meer hoeft voor mij niet echt. Ik kijk ook op tegen het babyjaar. De jongste is nu 9 maanden en zij slaapt snachts niet zo goed. De oudste sliep op deze leeftijd wel, maar die was de eerste drie maanden een monster in de avond. Ik moet er (voorlopig) niet aan denken dat we er nog een kleintje bij hebben!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50