Dit ga je niet missen aan de babytijd, als je kindje groter is

Dit ga je niet missen aan de babytijd, als je kindje groter is

"Wil jij eigenlijk nog kinderen?" vroeg mijn vriendin me laatst. Mijn tweede heeft inmiddels haar eerste verjaardag gevierd en toen haar broer even oud was, was ik alweer zwanger. Daar moet ik nu niet aan denken, en eigenlijk voelt ons gezin momenteel heel erg compleet. 

De babytijd heeft hele fijne momenten. Er is namelijk niets heerlijker dan urenlang met een newborn op je borst op de bank liggen. Of om eerste lachjes te krijgen. Of je kindje voor het eerst om te zien rollen. Bovendien zijn rompertjes in maat 50 het allerschattigst. Toch ben ik ergens ook wel opgelucht dat die fase achter ons ligt. Onze peuter is bijna drie, onze 'baby' inmiddels een echte dreumes. Deze dingen ga ik in ieder geval níet missen aan de babytijd.

Ik zet ze maar even onder elkaar, voordat de drang naar die veel te lieve, kleine babypakjes de overhand gaat nemen ;-)

Slapen!

Mijn baby was altijd al een aardig goede slaper. Toen ze twee maanden oud was sliep ze al hele nachten door, tenzij ze ziek of verkouden was. Dan kwam ze weer een paar nachten en daarna sliep ze weer door. En wij ook. Ik merk gewoon echt dat ik een gelukkiger mens ben als ik acht uur achter elkaar geslapen heb en daardoor is deze fase zo heerlijk. Mijn beide kinderen slapen prima door, ik ook en daardoor zijn we overdag allemaal uitgerust en vrolijk. 

Rommel

Iedereen die pas nog een babyuitzet heeft aangeschaft, weet hoeveel een baby nodig heeft. Goddank kan ik daar ondertussen dus al een hoop van opbergen. Laatst kon ik - nee, ik overdrijf niet - 6 vuilniszakken met meisjeskleertjes in maat 50-80 inleveren bij het verzamelpunt bij ons in de buurt. Ook kon ik alle slaapzakjes in allerlei soorten en maten van de hand doen, was het eindelijk tijd om de speelkleedjes weg te geven, de bos uit elkaar te schroeven en alle knisperende, felgekleurde, rammelende babyspeeltjes een nieuw huis te geven. Doei, klaar ermee!

Zorgen

Baby's huilen wel eens en dan weet je niet altijd meteen waarom. Baby's zijn bovendien kwetsbaar en daardoor heb ik niet eenmalig in paniek met de huisartsenpost aan de telefoon gezeten. Het is zo'n ontzettende opluchting dat ik mijn beide kinderen veilig door het eerste jaar heb weten te loodsen. Ze zijn nog steeds klein, maar een stuk minder kwetsbaar dan in pasgeboren toestand en dat vind ik fantastisch!

Voeden

Ik heb mijn beide kinderen borstvoeding gegeven en mijn jongste krijg het zelfs nog steeds. Maar er is wel iets heel erg anders dan toen ik haar tijdens de newborn-periode voedde: Toen deed ik dat namelijk urenlang gedurende de dag en nacht. Soms nam ze wel 12-15 voedingen van twintig minuten per dag. Ik had wel eens het gevoel dat ik voor niets een BH en T-shirt had aangetrokken: ik kon het toch net zo goed uit laten. Inmiddels krijgt ze nog zo'n drie voedingen per dag en hoeft ze nooit meer in het openbaar te drinken. Heel fijn!

Krampjes

Nog zoiets wat ik absoluut níet ga missen aan pasgeboren baby's: de krampjes. Vooral onze eerste had hier ontzettend last van, waardoor we wekenlang dag en nacht met het arme ventje hebben rondgewandeld. Het was verschrikkelijk om te zien hoe zo'n klein frummeltje het uitschreeuwde van de buikpijn. Oudere kinderen hebben hier geen last meer van: WOOHOO!

Leren kennen

Hoe ouder je kindje wordt, hoe beter je hem of haar leert kennen. In het begin weet je nog vrij weinig over het karakter, maar gaandeweg leer je wat zijn of haar voorkeuren zijn en hoe hij of zij in bepaalde situaties reageert. Zo weet ik nu dat mijn dochter een hele kieskeurige eter is, maar dat ze echt genoeg binnenkrijgt (vooral als ik haar aardbeien, havermoutpap en een bosje broccoli of gebakken zoete aardappel geef). En ik weet ook dat ze het prentenboek 'We hebben er een geitje bij' zowel mateloos interessant als ontzettend eng vindt. Een reden om het ding voorlopig links te laten liggen ;-)

Zou ik een groot gezin willen? Ik dacht altijd van wel. Maar op dit moment ben ik zo blij met hoe mijn gezin nu is, dat ik geloof ik van die volle eetkamertafel af zie. We nodigen gewoon heel veel vriendjes en vriendinnetjes uit!

Welke dingen uit de babytijd gaan jullie niet missen?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


 • Oummii

  Ik snap het artikel volledig, al vind ik het niet super geschreven. Ik vind het wel niet negatief, vind net dat de moeilijkheid & intensiteit van de fases niet voldoende overkomen. Bij de titel zelf weet je al dat er gesproken zal worden over de iets minder fijne kanten. Moeders onderling hebben het vaker over de moeilijke kanten van het moederschap, dat is geen taboe. En dit toegeven maakt je geen negatief persoon of een slechte moeder. Ikzelf vond de babyperiode ontzettend heftig. Met de hevigste krampen, (verborgen)reflux, doorkomen van de eerste tanden op 4 maanden (en op 8 maanden hadden ze beiden 8 tanden, dus dat was maandelijks een feest), ontzettende gevoeligheid voor prikkels (kon nergens naartoe en bij niemand op visite zonder dat ik continu het gevoel had een tikkende tijdbom vast te houden), de eenkennigheid, het non-stop voeden, het niet-slapen (ik heb maanden aan een stuk geleefd op 3 uur slaap per 24 uur en dat nieteens aan een stuk door. Pas na 2 jaar sliepen ze door).

  Dus ja, ik herken me in bepaalde aspecten. En als moeders deze niet herkennen, des te beter. Maar velen ervaren dit wel zo. Ik was mentaal & fysiek gesloopt. En kijk, uiteindelijk zijn het maar enkele punten die opgesomd zijn. We weten allemaal dat de fijne punten aan het moederschap talrijker zijn. Ikzelf ben zwanger van baby nummer 3, dus we blijven gelukkig niet steken in negatieve gevoelens.

  Rommel & zorgen blijven helaas wel bestaan, dat zal enkel vermeerderen met de jaren hoor!

  De titel is wel te algemeen.

 • Nog-even!

  Vanwaar de drang om negatieve dingen over de babytijd te schrijven? Wat wil je daarmee bereiken?

  Oja, vergeten: de redactie reageert nooit op vragen

 • Lama94

  Ik vond/vind het juist geweldig om mijn zoontje te leren kennen.

 • Oummii

  Helemaal akkoord! Dit zal ook altijd zo blijven. Waar zullen hun interesses liggen binnen x jaar, wat zal hun lievelingseten zijn als ze opgroeien? Wat zullen ze willen studeren,... Spannend!

 • Lama94

  Ik vond/vind het juist geweldig om mijn zoontje te leren kennen.

 • Mama-van-meisje

  Volgens mij is nu alles met een baby opgenoemd. Is de conclusie dan dat de baby fase uberhaubt niet leuk is?

 • Nog-even!

  Daar lijkt het op.... Totaal niet herkenbaar voor mij...

 • Chudo

  Ik vind de babyfase bijzonder maar ben vooral blij dat hij voorbij is

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

5 leden zijn nu online
Aanmelden