Deze zes relaties veranderen na de komst van je kindje

Deze zes relaties veranderen na de komst van je kindje
  • in Moeder
  • 1
  • 43491
  • 19/10/2021

Je leven staat op z’n kop als je je eerste kind hebt gebaard. Niet alleen verandert je eerste kind je kijk op het leven op zich, ook de relaties die je met je omgeving hebt veranderen. Je relatie met deze zes personen wordt in ieder geval helemaal anders, nadat je moeder bent  geworden. 

Je partner

De liefde die jullie voor elkaar hebben zit opeens verpakt in de vorm van een mensje dat op jullie allebei lijkt. Hoe bijzonder wil je het hebben? Je kunt opeens (weer) intens verliefd worden als je ziet hoe zorgzaam je partner met jullie kindje omgaat. Het kan echter ook dat je irritaties gaat ervaren zoals je die nog nooit eerder hebt gehad. Waarom gaat híj nooit eens ‘s nachts uit zijn bed? En hóezo kies je een oranje gestippelde legging uit onder een paars jurkje? De komst van een kindje verandert de manier waarop je naar elkaar kijkt en de manier waarop je met elkaar omgaat. Het kan helpen om weer eens ouderwets op date te gaan, zonder de baby.

Je eigen ouders

Natuurlijk had je al onwijs veel respect voor je ouders, maar dat neemt alleen maar extremere vormen aan als je merkt hoe ontzettend veel werk zo’n kleintje is! Al die voedingen, baddersessies, al die bergen was, uren spelen met je kindje, ritjes naar de sportclubjes, gesprekken met leerkrachten en noem maar op. Wat hebben die mensen toch veel voor je gedaan!

Bovendien verschuift de rangorde met de komst van een nieuw kindje. Jij wordt moeder, je ouders worden opa en oma. En opa’s en oma’s zijn doorgaans oud, maar zo zie je dat helemaal niet! Het is een rare gewaarwording.

Je schoonouders

Met je schoonouders kan de band twee kanten op: óf ze zijn op een perfecte manier betrokken bij het leven van je kind, maar dringen zich niet op. In dat geval wordt ook de band met je schoonouders sterker. Je krijgt nog meer bewondering voor ze dan je al had en bent dagelijks blij dat zij opa en oma voor je kindje zijn.

Anderzijds kan het ook zo zijn dat de komst van een kleintje de relatie met je schoonouders verder onder druk zet. Ze bemoeien zich met de opvoeding en verwachten dat je vaak langskomt, of ze trekken zich juist terug. 

Het is een kwestie van aftasten. Met de juiste houding (je schoonouders zijn opa en oma!) komt het vast goed.

Lees meer: Met deze 5 tips blijft de relatie met je partner zeker goed! 

Je beste vriendin

Is je beste vriendin ook moeder? Dan is ze waarschijnlijk dolblij dat jij ook het land der slapeloosheid bent binnengedrongen. Moeders onderling snappen hoe het echt is om 24/7 voor een heel veeleisend wezentje te moeten zorgen.
Als je beste vriendin nog geen moeder is, kan het soms wat lastig worden voor haar om te begrijpen dat jij een ander leven hebt. Ook hiervoor geldt weer: geef het wat de tijd. Waarschijnlijk vindt ze het onwijs leuk om een tante-rol te vervullen voor je kleintje.

Je werkrelatie

Of je nu wel of geen verschrikkelijk leuke baan hebt, hij komt hoe dan ook op de tweede plek, als je kindje geboren is. Overwerken wordt lastig (je moet immers maar net opvang voor je kind hebben!) en je bent misschien niet altijd even scherp als voorheen. Ik noem: slapeloze nachten en whatsappjes met schattige filmpjes die je van de oppas krijgt. Probeer er dan nog maar eens een handelingsplan uit te persen!

De vrouwen van zwangerschapsyoga/je mamavriendinnen-appgroepje/de vriendinnen van ons forum

Tot een maanden voor de geboorte van je kind waren het volslagen vreemden, maar jullie hebben elkaar in de afgelopen periode steeds beter leren kennen. Na de geboorte van je kindje kunnen jullie niet meer zonder elkaar. Jullie bespreken alle twijfels, onzekerheden, geluksmomentjes en frustraties met elkaar, spreken af voor playdates en wisselen schattige babykleertjes uit.

Welke relatie vond jij het meest veranderd?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Lady-Whistledown

    Eigenlijk geen enkele relatie is significant veranderd na de geboorte van de kinderen.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50