Deze rare dingen doen mensen als je zwanger bent

Deze rare dingen doen mensen als je zwanger bent

Op het moment dat je erachterkomt dat je een kindje verwacht, wordt alles anders. Niet alleen je lijf en geest maken een transformatie door, ook je omgeving herken je soms niet meer terug. Mensen binnen en buiten je kring gaan namelijk opeens heel vreemd doen.

Je kunt van zwangeren veel zeggen, maar ze zijn echt niet de enigen die zich tijdens de dracht opmerkelijk gedragen. Deze op zijn minst opvallende dingen doen mensen namelijk als ze lucht van je zwangerschap krijgen.

Jou als publiekelijk bezit zien
Wat trekt in ieder geval evenveel de aandacht als een lief, klein baby’tje? Een dikke buik. Mocht je dit nog niet aan den lijve hebben ondervonden, geloof ons dan maar: zodra te zien is dat je zwanger bent, willen mensen naast en aan je zitten. Turf maar een keer hoe vaak anderen (soms ook zelfs wildvreemden) naar je buik grijpen. Precies. Je bent een beetje als dat populaire schapenkleed van IKEA: ont-zet-tend aaibaar.

Volop naar je lachen
Of het komt door die alsmaar groter wordende buik of je zwangerschapsglow: werkelijk iedereen die je tegenkomt, lacht naar je. Nog nooit verzamelde je op een dag zo veel vrolijkheid, zelfs als het KNMI voor de komende 72 uur code rood heeft afgegeven. Tja, het idee dat er straks een heerlijk roze baby’tje naar buiten komt en jij de trotse eigenaar bent, vinden mensen (kennelijk) enorm schattig.


Foto: Shutterstock

Je van ongevraagd advies voorzien
“Je moet wel borstvoeding gaan geven, hoor”, “Je kunt hem het best meteen aan zijn eigen kamertje laten wennen”, “Koop een draagdoek, geen normale draagtas”: werkelijk iedereen heeft een mening nadat je bekend hebt gemaakt moeder te worden, en werkelijk iedereen spreekt die ook uit. Wat je er tegen doet? Niets, behalve denken: ene oor in, andere oor uit. Als niet-zwangere redde je je immers ook.

Je bestoken met bakerpraatjes
Er is geen enkele gelegenheid waarbij je zo veel bakerpraatjes naar je toe geslingerd krijgt als bij een zwangerschap. “O, je draagt naar voren, dan wordt het een jongen!” “Je ziet er mooi uit, dus het wordt een meneertje. Een dame ontneemt de moeder namelijk al haar schoonheid.” “Krijg je een meisje? Echt wel dat die papa helemaal om haar vinger gaat winden.” Sorry. Maar succes.

Ongeveer 10.000 vragen stellen
Of het gepland was. Of je er zin in hebt. Of je weet wat het wordt. Wat je hoopt dat het wordt. Of je die buik al zat bent. Of je bang bent voor de bevalling. Of je er lang over hebt gedaan. Of… of… of… Tienduizend vragen krijg je als je zwanger bent en daarmee ben je een soort plaatselijke Willem Wever. Of je altijd een antwoord hebt? Nee. Soms stelt iemand namelijk een vraag waar je zelf niet eens op gekomen was, zoals: “Weet je hoe moedermelk smaakt?” Eh

Wat voor rare dingen deden mensen in jouw omgeving toen je zwanger was?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Jvb

    Viel bij mij elke keer reuze mee dit. Er heeft nog nooit iemand ongevraagd aan mijn buik gezeten. Adviezen hielden ze ook voor zich. Wel die glimlachen de hele dag, zo leuk vond ik dat. Vooral ouderen ook, die me dan gewoon geluk wensten in de metro ofzo. Zo lief.

    Wel wat bakerpraatjes adhv de vorm van de buik. En 'weet je zeker dat het er 1 is' ook wel vaak gehoord. Maar ik had ook een enorme buik al vroeg. En ik was er reuze trots op, dus ik vond zulke opmerkingen gewoon een compliment 😄

  • Charliecharlie

    Vooral: ongevraagd en ongegeneerd heel veel commentaar geven op je figuur. Ik vind het nog steeds niet leuk om te horen hoe dik ik ben, dank.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50