Deze babynamen zijn later het meest succesvol

Deze babynamen zijn later het meest succesvol
  • in Baby
  • 2
  • 58942
  • 14/12/2017

Een naam kiezen voor je ongeboren kind, hartstikke leuk maar soms ook echt heel lastig. Zo konden wij destijds een waslijst aan namen bedenken voor een meisje, maar over jongensmen werden we het maar niet eens. Toen uiteindelijk bij de geslachtsbepaling bleek dat er een meisje in mijn buik zat, viel die last van onze schouders maar nu blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat je naast een mooie naam, je kinderen ook nog een succesvolle of gelukkige toekomst kunt garanderen door met een aantal zaken rekening te houden.

Hoe meer initialen hoe hoger je status

De Nederlandse sociaal psycholoog Wijnand A.P. van Tilburg deed onderzoek voor  the School of Psychology aan the University of Southampton naar de kracht van initialen in een naam. Hieruit bleek dat het zeer effectief is om de initialen van je tweede (en eventueel meerdere) namen te gebruiken als je je gaat voorstellen aan iemand. Zo kun je beter Marlous T. de Bruin gebruiken dan Marlous de Bruin. Hoe meer initialen, hoe groter de vermeende status en succes. Geef je kindje dus eerder meerdere namen dan maar eentje.

Populair met een makkelijke naam

Uit onderzoek dat in 2011 door de University van New York gedaan werd, blijkt dat kinderen met een makkelijk uit te spreken naam leuker gevonden worden dan kinderen waarbij de naam moeilijker is om uit te spreken. Vijf verschillende studies over ditzelfde onderwerp tonen dit aan.

Kortere jongensnamen zijn later succesvoller

Uit onderzoek van LinkedIn uit 2011 blijkt dat mannen met korte namen vaker succesvol zijn in het zakenleven dan mannen met lange namen. Hoe minder lettergrepen een naam bevat, hoe hoger de positie van de man. LinkedIn klustte er een leuke infographic bij waarin te zien is welke namen populair en succesvol zijn in welke branche. In Nederland verschilt dit enigszins, maar is Cees de populairste naam voor mannen met het hoogste aanzien. Wij zouden het fijn vinden als er ook naar vrouwennamen binnen topfuncties gekeken wordt, maar dat is bij deze onderzoeken nog niet het geval.

Naast positieve aspecten, kunnen nemen ook negatieve ladingen met zich meebrengen. Ook daar werd onderzoek naar gedaan.

Impulsaankoop!

Ben je extreem gevoelig voor koopjes en aanbiedingen en doe je regelmatig een impulsaankoop? Dan is de kans groot dat jouw achternaam begint met een van de laatste letters van het alfabet. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er een relatie bestaat tussen iemands achternaam en de mate waarin mensen zich schuldig maken aan impulsaankopen. Nu kun je niet heel veel veranderen aan de achternaam die je kindje krijgt, maar wellicht kun je met deze wetenschap in je achterhoofd een weloverwogen keuze maken over welke achternaam je kindje gaat dragen, die van jou of die van je eventueel partner.

Van school gestuurde jongens met meisjesnamen

Uit onderzoek van een professor aan de universiteit van Florida dat hij deed van 1996 tot 2000 onder het gedrag van jongens, bleek dat jongens met meisjesnamen zich vaker misdroegen op school en eerder van school werden gestuurd. Daarnaast deden ze het ook slechter qua prestaties op school dan jongens met jongen- of unisex-namen. Vooral jongens met namen als Kelly, Shelby, Ashley, Shannon, Alexis en Courtney moesten het vaker ontgelden. Het is dus aan te raden om even diep na te denken voor je je zoon een meisjesnaam toebedeeld. 

Uiteraard moet je helemaal zelf weten welke naam jij je kleintje meegeeft. Dit zijn enkel richtlijnen die uit wetenschappelijk onderzoek naar voor zijn gekomen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50