De verzorging van een baby: zo doen ze dat buiten Nederland

De verzorging van een baby: zo doen ze dat buiten Nederland

In Nederland is thuis bevallen heel normaal, krijgen we tot acht dagen na de bevalling begeleiding van een kraamverzorgende hebben we met z'n allen bergen hydrofieldoeken. Maar hoe is dat in de rest van de wereld? 

Op ons BabyBytes-forum opende lid Pinkabella een heel leuk topic, waarin ze andere forummers vroeg naar hun ervaring met babyverzorging in het buitenland. En wat blijkt? Wij hebben een heleboel forumleden die hier ervaring mee hebben. En dat we het hier in Nederland dan misschien allemaal graag volgens 'de boekjes' doen, in andere landen gelden in ieder geval hele andere regels en gebruiken!

Nieuw Zeeland

Forummer Kiwibaby4, die in Nieuw Zeeland woont, beschreef een aantal verschillen:
"Het inrichten van de babykamer is iets wat bijna niet gedaan wordt hier, tenzij je er nogal wat geld tegenaan smijten wilt. Een commode bestaat bijvoorbeeld niet eens, wel een losse omkleed-tafel met twee planken eronder waar je je tuttels op kwijt kunt. Vaak staat die gewoon in de woonkamer. Ook boxen bestaan niet echt, wel hekjes die op de grond staan. De Nederlandse variant, inclusief bodem kom je eigenlijk alleen tegen in Nederlandse gezinnen die geëmigreerd zijn, haha! 
Ook krijgen wij hier geen kraamzorg. De verloskundige (midwife) komt in de eerste weken zo'n zes keer langs om te checken of alles goed gaat. Voor de rest ben je op familie en vrienden aangewezen..."

Frankrijk

Noibe vertelt: 
"Ik ben beide keren in Frankrijk bevallen. Hier is dat standaard in het ziekenhuis. Kraamhulp hebben ze niet, maar iedereen blijft sowieso minstens drie dagen in het ziekenhuis. Tot de hielprik, die hier een handprik is. Bladeren mag vanaf de tweede dag. Elk kindje wordt onderzocht door een kinderarts voordat het naar huis gaat. Er is een soort consultatiebureau, maar dat is niet verplicht. Billendoekjes zijn hier watjes met olijfolie. Verder moet je zelf het vaccinatie-schema bijhouden, zelf de prikken kopen bij de apotheek en meenemen naar de huisarts of kinderarts. Ik mocht trouwens ook meer medicijnen nemen tijdens zwangerschap en borstvoeding, zoals spasmen-remmers tegen harde buiken en naweeën (zo fijn!). Oh, en die kruik: hier wordt dat helemaal niet gebruikt!"

België

Heel dicht bij Nederland, maar toch zulke grote verschillen. Forummer Liebste J en H vertelt:
"Ik kom uit België en ook daar zijn heel wat verschillen met Nederland. Bijna iedereen bevalt hier in het ziekenhuis en je mag na drie of vier dagen naar huis, na overleg en als alles goed gaat, mag je eventueel vroeger naar huis, maar dan moet je nog dagelijks een vroedvrouw laten komen voor een paar dagen (en niet veel vrouwen doen dat). Er bestaat hier ook zo iets dat we kraamzorg noemen, maar dat werkt heel anders dan in Nederland. Je kan dat aanvragen en dan komt er tot zo'n 2 a 3 maanden na de geboorte iemand je een paar uur per week helpen met huishouden, de andere kinderen, je baby samen verzorgen, boodschappen doen,... In het begin kwamen ze bij mij 3 keer 4 uur per week, dan 2 keer 4 uur en de laatste weken nog 1 keer 4 uur. Dat is niet verplicht en heel wat mensen hier weten zelfs niet dat dit bestaat. Het wordt wel grotendeels vergoed door de ziekte-verzekeringen."

Engeland

Pinkabella, van wie haar dochter in Engeland is geboren, vertelt zelf:
"Mijn dochter is in Engeland geboren en wat ze daar niet hebben zijn bijvoorbeeld de kruiken van aluminum met kruikenzak die bij de baby mogen blijven liggen, we gebruiken rubberen zakken en alleen om op te warmen. Ook gebruiken we geen dekens in dekbedhoezen. Dat is echt verboden, maar een fleece-deken om te slapen mag dan weer wel. Hetzelfde met fleece slaappakjes, geen probleem. Hydrofielen om te wassen en af te drogen? Nooit van gehoord, dit wordt gewoon met een babyspons gedaan (of gewoon met de hand) en afgedroogd met een normale handdoek. Bij mij werd er afgeraden om de baby een bad the geven voordat de rest van de navelstreng eraf viel. Er is geen kraamverzorging en als je een goede geboorte hebt gehad kan het zijn dat je op dezelfde dag het ziekenhuis nog verlaat."

Er zijn, zoals je kunt zien, veel verschillen in andere landen. Ben jij in het buitenland bevallen? En wat was daar anders aan?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (10) Stuur een bedankje


 • china-dad

  Nou China staat er nog niet bij dus hier komtie.

  Bevallen: kan in een privekliniek of een openbaar ziekenhuis. Mijn vrouw lag in dat laatste want dat was (veel) goedkoper. De bevalling duurde 12 uur en in die tijd lag ze op een afgesloten afdeling, verboden voor onbevoegden en onbevoegd is iedereen behalve dokters en hun teams. Dus ik of haar moeder mochten er niet bij zijn. Thuis bevallen bestaat hier niet.

  Na de geboorte mag de baby bij de moeder behalve als de baby gewassen moet oid. Je kunt daar wel naar kijken, maar dan door een raam en niet dichtbij. Verder dient de baby op de afdeling te blijven. In ons geval was het hartje zomer en bloedheet, de airco's stonden aan en de deuren open. Baby's en moeders dienen goed ingepakt te blijven. En op de gang lopen met mijn baby mocht ik volstrekt niet. Mijn vrouw lag met 5 andere verse moeders en hun baby's op 1 kamer, maar als je gelukt hebt kun je in een minder drukke kamer terecht.

  In Chinese appartementen is het vaak drukker bewoond dan in Nederlandse huizen. Zeker in de kraamtijd zijn er vaak grootouders bij. De baby heeft vrijwel nooit een eigen kamer. Daar is geen ruimte voor en veel mensen vinden dat de baby ook niet alleen in een kamer hoort te slapen. Dus die slaapt vaak bij anderen in bed of op zijn minst in de kamer. Ook commodes enzo, daar wordt niet aan gedaan, die dingen nemen hier alleen maar extra plek in en dat is niet handig.

  De moeder hoort na de geboorte van een kind een maand in bed te blijven en niks te doen. Traditioneel mag ze zich ook niet wassen maar dat heeft mijn vrouw gelukkig wel gedaan. Naar buiten gaan mag dus al helemaal niet, althans volgens de traditie. Ook pasgeboren baby's blijven de eerste maand liefst binnen. Baby's worden zo veel mogelijk dik aangekleed, zeker als ze toch naar buiten gaan.

  Je zit in Peking veel middenklasse-mensen met hele goeie wandel-/kinderwagens, maar af en toe spot ik nog wel eens een modelletje 'houten kinderstoel op wieltjes'. Luiers (wegwerp en wasbaar) worden hier tegenwoordig ook gebruikt, hoewel de broek met de opening van achter ook nog steeds populair is (vooral onder grootouders). Kleine kinderen mogen ook nog steeds gewoon in de bosjes, op straat of in het winkelcentrum (!) plassen. Dus net als hondjes maar dan nog iets erger zeg maar. En makkelijk voor de ouders.

  Kinderbedtijd bestaat hier niet. Veel kinderen gaan pas naar bed als het hen zelf uitkomt. Mijn dochter (nu 4) heeft al een jaar of twee 9 uur als bedtijd, dat is hier vroeg. Mensen, ook volwassenen, slapen hier dan ook vaak 's middags even (soms met hun hoofd op het toetsenbord op kantoor).

  China is een leuk land voor kinderen onder de zes: ze mogen veel meer dan in Nederland. Toch is China niet ondisciplinair: op school bijvoorbeeld is juist veel meer discipline dan in Nederland (althans dat denk ik). Mijn dochter (4 jaar dus) zit op de kindergarten en daar gebeurt veel klassikaal (20 kids 3 juffen) dus dat moet wel geordend anders is het al snel een zootje. De maandagochtend begint met het hijsen van de vlag onder het zingen van het volkslied, en elke ochtend hebben de kinderen een soort ochtendgymnastiek/dansen met muziek.

 • Moedervanmooieknullen

  Er zijn ook landen waar de vrouw het bos ingestuurd word en pas weer terug mag komen als het allemaal klaar is.

 • papillon89

  Ik heb 3 kindjes en ben in 3 verschillende landen bevallen (Belgie, Rusland en Nederland). Overal bevallen met een geplande keizersnede en vond Nederland qua bevalling de beste ervaring. De opvolging van de zwangerschap was dan weer beter in België (kreeg je veel vaker een echo). En Rusland was echt verschrikelijk!!

 • MoedervanPinda

  In Zuid-Afrika bestaat er niet iets zoals een verloskundige. Je komt bij een gyn terecht en het is 90% zeker dat je met een geplande keizersnede bevalt (thuisbevallingen komt daar niet voor), alle controles tijdens de zwangerschap wordt ook door een gyn gedaan. Er is geen kraamhulp - je bent aangewezen op je familie en vrienden na je bevalling, meestal ben je 4 dagen na je keizersnede weer thuis. Ben je een van de weinige die een vaginale bevalling heb gehad moet je meestal 1 nacht in het ziekenhuis blijven. Voor de vaccinaties ga je naar een kliniek en daar wordt je kindje ook meteen nagekeken/gewogen/gemeten, het kan ook eventueel via je huisarts. Inrichting van de babykamer komt overeen met Nederland - alleen hebben ze daar geen box. Wel kun je van die "hekjes" plaatsen waar je kindje veilig kunt spelen maar het gebeurd niet zo heel vaak. Verzorging van de baby gaat zoals in Nederland. Overigens kennen ze daar niet iets zoals een geboortekaartje en is het daar vrij gebruikelijk tijdens de zwangerschap al het geslacht en naam van de baby bekend te maken. Een kraamfeest na de bevalling of echte kraambezoek zoals in NL kennen ze ook niet. Er wordt wel vaak vanaf 28 weken zwangerschap een babyshower gegeven/georganiseerd. Je hebt daar ook 16 weken zwangerschaps/kraamverlof maar je werkgever is het niet verplicht je door te blijven betalen tijdens je verlof.

 • Me-joyce

  Wat gek, altijd een keizersnede.. Zonde dat vrouwen dat niet mogen beleven een natuurlijke bevalling.

 • Hulya1986

  In Denemarken kan je kiezen voor een thuisbevalling, maar je moet dan natuurlijk minimaal 37 weken zijn en je zwangerschap moet *probleemloos* verlopen, dus geen zwangerschapdiabetes, hoge bloeddruk enz. En als alles goed is verlopen mag je dezelfde dag naar huis (ik ben om 11:35 uur bevallen en om 15:00 uur was ik thuis) En kraamzorg kennen ze hier ook niet, de 3e dag na de geboorte komt er een zuster thuis om de baby te meten, wegen en contrelen en na 2 weken weer. En hierna moet je om de 3 maanden langs het bureautje. Maar 1 ding wat super is, is dat je een peroonlijke zuster/kraamverzorgster hebt en die je 24 uur per dag mag bellen om vragen te stellen en zij bellen je af en toe ook om te vragen hoe het gaat. En 1 ding wat je volgens mij alleen in Denemarken hebt is dat je na de bevalling een paar dagen in de 'hotel van het ziekenhuis mag blijven om uit te rusten en uiteraard hulp van een zuster kan krijgen' maar ik wilde bij beide kinderen direct naar huis. Vaccinaties wordt door de huisarts gedaan, het enige wat wij doen is een afspraak maken. Zo, dit was het zo'n beetje hier in Denamarken :-)

 • Me-joyce

  Regels qua Bevallen precies hetzelfde als in Nl 😉

 • mama van A-M-Z-R

  Leuk om te lezen hoe het in andere landen is. :)

 • mama van A-M-Z-R

  Hier in Iran is er ook veel verschil.

  Iedereen bevalt in het ziekenhuis en bij sommige dokters mag je zelfs kiezen voor een keizersnede in plaats van een natuurlijke bevalling. Je hoort dan ook regelmatig dat er weer een kindje dmv een keizersnede ter wereld is gekomen. Door angst van de moeders voor natuurlijke bevallingen.

  De bevalling en verblijf is op een vrouwenafdeling en ook de dokters zijn dus vrouwen. Niemand mag bij de bevalling zijn (behalve de dokters natuurlijk), maar bevallen doe je dus zonder familie.

  Je man staat dam vol spanning op de gang te wachten tot je bevallen bent en vervolgens vol ongeduld tot de baby en moeder van de bevalafdeling worden overgebracht naar haar kamer en mag je elkaar even zien.

  Je blijft in het ziekenhuis tot de volgende dag aan het eind van de ochtend de dokter langs komt (deze is overigens eigenlijk altijd een mannelijke dokter en wordt eerst omgeroepen dat hij komt, zodat iedereen die dat wil de tijd heeft om zich te bedekken met een sjaal en lange mouwen bijvoorbeeld). Die bekijkt dan jou en je kindje en moet toestemming geven dat alles ok is en mag je naar huis.

  In die tijd mag er een vrouw bij je blijven (meestal is dat de moeder).

  Er bestaat geen kraamverzorging en alle vrouwen gaan na de geboorte naar haar ouders huis voor een tijdje voor hulp en om te leren.

  Babys krijgen standaard borstvoeding, tenzij niet mogelijk, tot ongeveer 2 jaar.

  Slapen tot die tijd bij de ouders op de kamer. Vaak erbij in bed of naast het bed, als co-sleeping.

 • emalien

  In Italië moet je in het ziekenhuis bevallen. Als je thuis wilt bevallen moet je daar voor betalen. En dat zijn behoorlijk hoge bedragen .

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50