Niet getrouwd, wel een baby. De nadelen op een rijtje

Niet getrouwd, wel een baby. De nadelen op een rijtje
 • in Relaties
 • 2
 • 49311
 • 12/10/2021

Was trouwen een paar jaar geleden nog helemaal niet aan de orde, nu valt het jawoord om mij heen opeens steeds vaker. Na tal van subtiele hints in de richting van vriendlief, loop ik nog altijd rond zonder verlovingsring. Zelfs het boeketje dat ik afgelopen zomer voor zijn neus ving op de bruiloft van een goede vriendin, deed geen belletje rinkelen.

Naast de romantische verbintenis met de liefde van je leven, zijn er natuurlijk ook genoeg praktische beweegredenen om in het huwelijksbootje te stappen. Sinds mijn zwangerschap tot nu negen maanden na de geboorte, ben ik al tegen een paar dingen aangelopen...

Niet dezelfde achternaam

Ik heb hier in het dagelijkse leven natuurlijk niet heel veel last van, maar ik voelde me toch een beetje buitengesloten toen ik vorige week alleen bij mezelf een andere achternaam moest invullen op de inschrijfformulieren van onze nieuwe huisarts.

De baby moet erkend worden

Tijdens de zwangerschap moet de baby erkend worden door de vader. Hiervoor maak je een afspraak op het gemeentehuis en teken je beide dat je partner juridisch gezien ook ouder is. Ook kies je op dat moment welke achternaam het kind krijgt, krijgt het kind erfrecht en krijg de vader zorg- en opvoedingsplicht. Als je getrouwd bent is je partner automatisch juridisch ouder, zelfs als hij niet de biologische vader is.  

De vader moet gezag aanvragen

“Meneer ik heb uw documenten niet nodig, u heeft namelijk geen gezag over het kind”, kregen we op het gemeentehuis te horen bij het aanvragen van een paspoort voor onze dochter. Wat veel mensen niet weten, is dat je er met erkenning nog niet bent. Je moet als vader ook gezag aanvragen. “Wat houdt dat in?”, vroeg mijn vriend. “Dat u het land niet mag verlaten met uw kind zonder toestemming van de moeder, dat uw kind niet automatisch aan u toegewezen wordt als de moeder komt te overlijden en dat u totaal geen zeggenschap heeft mocht jullie relatie uitgaan”, luidde het antwoord. Dat viel hem wel even rauw op zijn dakje.

Mensen vragen zich af waarom je niet getrouwd bent

Deze vraag kreeg ik meteen toen we bekend maakten dat ik zwanger was en ik krijg hem nu nog steeds. Ik vind het een beetje awkward, want ik krijg het gevoel dat ik moet verdedigen dat we die stap niet gezet hebben.

Zijn jullie getrouwd? Was dit voor of na de baby?

 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


 • OemSaifeddin

  Ik ben getrouwd en ik heb gewoon mijn achternaam gehouden. Het is zo onnodig om je achternaam te veranderen. Ik ben de dochter van me vader en niet van iemand anders. Daarbij scheelt het een hoop gedoe qua paspoort en andere documenten.

  En zoals MienB het zegt, een vrouw kan ook het initiatief nemen😁

 • Lady-Whistledown

  Waarom wordt in dit artikel geheel voorbij gegaan aan de optie 'geregistreerd ouderschap'? Je hoeft dus echt niet in het huwelijksbootje te stappen om een en ander goed geregeld te hebben. Als zowel huwelijk als GP niet de optie is, kan een en ander ook nog notarieel worden vastgelegd. Daar wordt totaal gene aandacht aan besteed in dit artikel.

  Daarbij vind ik het behoorlijk naïef dat je niet weet welke gevolgen het niet trouwen of GP met zich meebrengen als je wel samen met kinderen door het leven gaat.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50