Niet getrouwd, wel een baby. De nadelen op een rijtje

Niet getrouwd, wel een baby. De nadelen op een rijtje

Was trouwen een paar jaar geleden nog helemaal niet aan de orde, nu valt het jawoord om mij heen opeens steeds vaker. Na tal van subtiele hints in de richting van vriendlief, loop ik nog altijd rond zonder verlovingsring. Zelfs het boeketje dat ik afgelopen zomer voor zijn neus ving op de bruiloft van een goede vriendin, deed geen belletje rinkelen.

Naast de romantische verbintenis met de liefde van je leven, zijn er natuurlijk ook genoeg praktische beweegredenen om in het huwelijksbootje te stappen. Sinds mijn zwangerschap tot nu negen maanden na de geboorte, ben ik al tegen een paar dingen aangelopen...

Niet dezelfde achternaam

Ik heb hier in het dagelijkse leven natuurlijk niet heel veel last van, maar ik voelde me toch een beetje buitengesloten toen ik vorige week alleen bij mezelf een andere achternaam moest invullen op de inschrijfformulieren van onze nieuwe huisarts.

De baby moet erkend worden

Tijdens de zwangerschap moet de baby erkend worden door de vader. Hiervoor maak je een afspraak op het gemeentehuis en teken je beide dat je partner juridisch gezien ook ouder is. Ook kies je op dat moment welke achternaam het kind krijgt, krijgt het kind erfrecht en krijg de vader zorg- en opvoedingsplicht. Als je getrouwd bent is je partner automatisch juridisch ouder, zelfs als hij niet de biologische vader is.  

De vader moet gezag aanvragen

“Meneer ik heb uw documenten niet nodig, u heeft namelijk geen gezag over het kind”, kregen we op het gemeentehuis te horen bij het aanvragen van een paspoort voor onze dochter. Wat veel mensen niet weten, is dat je er met erkenning nog niet bent. Je moet als vader ook gezag aanvragen. “Wat houdt dat in?”, vroeg mijn vriend. “Dat u het land niet mag verlaten met uw kind zonder toestemming van de moeder, dat uw kind niet automatisch aan u toegewezen wordt als de moeder komt te overlijden en dat u totaal geen zeggenschap heeft mocht jullie relatie uitgaan”, luidde het antwoord. Dat viel hem wel even rauw op zijn dakje.

Mensen vragen zich af waarom je niet getrouwd bent

Deze vraag kreeg ik meteen toen we bekend maakten dat ik zwanger was en ik krijg hem nu nog steeds. Ik vind het een beetje awkward, want ik krijg het gevoel dat ik moet verdedigen dat we die stap niet gezet hebben.

Zijn jullie getrouwd? Was dit voor of na de baby?

 

Laura Saija is online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby en hun baby Rosie (december 2017) in Amsterdam. In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (10) Stuur een bedankje


 • Lorena1993

  We zijn sinds dit jaar verloofd en zijn net een paar weken bezig om voor gezinsuitbreiding te gaan. De tijd zal het leren of we een kind mogen krijgen voor of na het huwelijk. (Tijdens lijkt me weer iets minder😅). We zouden binnen 2jaar willen trouwen en ik hoop stiekem dat ik voor die tijd al zwanger ben.

 • Florien84

  Niet getrouwd. Misschien ooit maar van mij hoeft het (nog) niet. Kinderen vind ik een grotere verbintenis. Mijn partner heeft gewoon het gezag over onze kinderen.

 • Moedervanmooieknullen

  Ik ben hoogzwanger van nr 3 getrouwd met mijn man. We vonden trouwen ook maar onzin, maar als je kijkt waar je tegenaan loopt als je niet getrouwd bent.... man wat n gedoe steeds. Blij dat we nu de boel hebben geregeld.

 • panini

  De voordelen:

  - Het geld wat je anders aan een bruiloft besteed kan je nu aan je kinderen uitgeven

  - Je niet bestaande huwelijk is gelukkig geen 'moetje' of formaliteit vanwege een zwangerschap

  - Je behoudt je eigen identiteit en achternaam en bent niet alleen maar 'de vrouw van'

  - Een hoop minder papierwerk mocht je toch uit elkaar gaan.

  En nu zonder gein. Mensen moeten natuurlijk helemaal zelf weten of ze gaan trouwen en of ze dat doen voor of na de kinderen...Maar een artikel waarin slechts de nadelen van een ongehuwd bestaan worden beschreven vind ik wel een beetje kort door de bocht en erg 1960.

  Ik ben al twaalf jaar samen met dezelfde man en inmiddels is ons derde kindje onderweg. Hoewel we best wel willen trouwen, is het niet iets dat ik alleen doe omdat er kinderen in het spel zijn, maar omdat we ontzettend veel van elkaar houden. We hebben onze trouwplannen met een jaar opgeschoven omdat onze kinderen en de nieuwe baby de komende tijd alle aandacht verdienen en het organiseren van een bruiloft niet hoog op de agenda staat. Overigens behoudt ik gewoon mijn achternaam mochten we man/vrouw worden.

 • gewoonmoeders

  Ik zie het probleem niet.

  Mijn kids hebben inderdaad de achternaam van hun papa en ik heb dus een andere achternaam. Maakt mij niks uit.

  Erkening regelen is met 1 papiertje bij de gemeente zo gedaan. En daarna vraag je zonder moeite gezag aan met je digid.

  Wij hebben 3 kids samen en zijn niet getrouwd. Wil Nh wel trouwens maar dat is meer om de zaken rond onze koopwoning goed op papier vast te zetten. Voor de kids is alles al geregeld.

 • Rlyblue

  Om al deze redenen wilde mijn man inderdaad trouwen voor we aan kinderen begonnen. We zien bij mijn zwager hoeveel moeite hij heeft moeten doen om gezag over zijn eigen kind te krijgen (de moeder was niet erg snel met meewerken) en we zijn er erg blij mee dat we dat gedoe niet hebben.

  Overigens geeft geregistreerd partnerschap dezelfde rechten als trouwen, voor de mensen die tegen het 'trouwen' label zijn.

 • Treasure°

  Pff gelukkig stappen wij tegenwoordig niet meer in een huwelijksbootje enkel om wat anderen denken.

 • Soccer-Mom

  Wij zijn wel getrouwd en daarna kwamen pas de kinderen. Het scheelt inderdaad in het regelwerk maar als je als ongehuwd stel je gewoon een beetje hierin verdiept, dan is het aanvragen van erkenning en gezag echt niet ingewikkeld en zeker geen reden om dan maar in het huwelijksbootje te moeten stappen. Trouwen doe je voor elkaar, niet voor kinderen.

 • Sharon

  Sorry maar wat moet hiermee bereikt worden? Mensen beslissen dit zelf en moet gewoon een keuze blijven.

  Oh ik ben trouwens wel getrouwd met mijn man, dat was in het jaar dat onze zoon drie werd. En mijn dochter uit eerder relatie was de ringdraagster...en mijn ex (haar vader) maakt o.a. de foto's

 • Peepah

  Niet getrouwd, zwanger van de tweede. Alles is een beetje anders geregeld, ik hoef niets te verantwoorden naar anderen. Dit is een keus van mij. Trouwen heeft voor mij geen betekenis aangezien ik om mij heen zoveel scheidingen zie. Veel mensen gaan hier binnen 4 jaar scheiden, ik pas liever.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50