De geboortefotograaf: Ingeleid

De geboortefotograaf: Ingeleid

Als aanstaande moeder Petra in de 36e zwangerschapsweek zit, ontdekken ze dat ze een hoge bloeddruk heeft en de baby wordt op 2200 gram geschat. Petra maakt zich niet direct zorgen omdat ze zelf ook niet heel groot was maar de verhoogde bloeddruk zit haar niet lekker. Ze moet wel even schakelen want ze had het allemaal iets anders gedacht. Op woensdag wordt ze opgenomen en wordt besloten om de bevalling in te leiden. Ze is dan 37 weken.

Marjolein
Er wordt een ballonnetje geplaatst om de bevalling op de wekken en dat gaat voorspoedig waarna op donderdag (mijn werkmiddag) wordt gestart met de weeënopwekkers. Ik - Marjolein van Marjowsfotografie - heb via WhatsApp contact met Petra en ze geeft aan het wel heel jammer te vinden dat ik er zelf niet bij kan zijn in verband met mijn andere werk, maar wat zijn ze blij dat we een back-up hebben afgesproken. Het allerbelangrijkste is dat het geboorteproces onverhinderd kan plaatsvinden met de aanwezigheid van een geboortefotograaf. Mijn vaste back-up Annemiek van FotogrAafke neemt het contact dan over.

#1

Annemiek
Dan is het back-up staan ineens heel serieus en mag ik echt de geboortereportage overnemen van Marjolein. Alle afspraken werden meteen verzet en ik regelde een oppas voor mijn eigen kindjes. En hiermee begon voor mij het wachten op dat ene telefoontje. Dat telefoontje kwam al vrij snel. Rond 10.15 uur had Petra inmiddels een ruggenprik gehad om de pijn van de sterke weeën te verzachten en ze had al 6 centimeter ontsluiting, dus ging ik naar het ziekenhuis.

#2



Toen ik binnen kwam lag Petra er rustig bij en konden we even praten over wat er tot nu toe allemaal al gebeurd was. Petra werd bijgestaan door Martijn, één van haar zussen en haar moeder. De sfeer was heerlijk ontspannen en rustig, in tegenstelling tot eerder die ochtend vertelde Petra. Ze had hele sterke weeën gehad en Martijn zijn hand helemaal fijn geknepen. Het was zo heftig dat er besloten werd een ruggenprik te zetten en die deed gelukkig goed zijn werk.

#3

Rond de middag werd er weer gekeken of de ontsluiting al vorderde. Nou en of die vorderde… Petra zat al op volledige ontsluiting, dat ging ineens wel heel snel. Er was nog geen persdruk en nog genoeg tijd, dus werd besloten om rustig af te wachten. De medicatie ging wel wat omlaag zodat Petra iets meer van de weeën zou voelen en zo hopelijk ook persdruk zou voelen. De persdruk bleef uit en de weeën werden onregelmatiger waardoor er om 15.00 uur weer weeënopwekkers werden toegediend om zo de weeën vaker en regelmatiger te laten komen. Tijdens een wee mocht Petra meeduwen om zo het kindje een beetje te helpen. Helaas was dit niet genoeg voor de baby en moest Petra stoppen met persen. Had ze 20 minuten enorm haar best gedaan, moest ze nu haar weeën weer wegpuffen totdat de weeën regelmatiger zouden worden.

#4

Om 16.00 uur mocht Petra eindelijk weer meepersen. Wat deed ze haar best en Martijn steunde haar waar hij maar kon, ook haar zus moedigde haar aan. Omdat de baby het zwaar had, werd er bloed bij hem afgenomen (ja, ze wisten al dat hij een jongetje was en ondertussen hadden we ook al gezien dat hij zwarte haartjes had). Uit het bloed bleek dat de baby het goed deed maar het zwaar had, dus moest Petra weer de weeën 20 minuten wegzuchten om de baby even een beetje rust te geven. Daarna werd er een verdoving gezet en plaatste de gynaecoloog een vacuümpomp. De gynaecoloog vertelde dat hij dacht dat Petra het waarschijnlijk heel goed zelf kon als er een knip werd gezet, maar dat de vacuüm misschien net even een beetje hulp kon bieden. Op de volgende wee mocht Petra persen, werd een knip gezet en werd Revi geboren. Wat prachtig, wat een mooi mannetje, zo bijzonder!

#5

Om 16.52 uur is Revi Liam geboren, 2068 gram en helemaal gezond. Iedereen (op het personeel na) pinkte traantjes weg (ja ik ook), wat een bijzonder moment! Papa en mama zijn beretrots op hun kleine vent en wat is Martijn ook trots op zijn vrouw. Ze heeft het maar mooi gedaan!

Petra en Martijn genieten van hun kleine vent die direct bij Petra op de borst mag. Doordat Revi een laag geboortegewicht heeft wordt hij door de kinderarts gecontroleerd. Hij vertelt dat Revi het supergoed doet en dat alles in orde is. Revi mag na de controles weer lekker bij mama aan de borst om te drinken.

#6



Ondertussen had ik Marjolein af en toe op de hoogte gehouden over alle vorderingen. Zij was inmiddels vrij en omdat Petra en Martijn het fijn vinden dat Marjolein ook hun prachtige zoon komt bewonderen, is ze al onderweg naar het ziekenhuis om de eerste uurtjes na de geboorte van Revi te fotograferen en ik neem na binnenkomst van Marjolein afscheid van de stralende nieuwe ouders en hun prachtige zoon.

#7



Marjolein
Om 17.30u ben ik vrij en ik heb dan nog niet gehoord of de baby is geboren. Ik heb die middag ietwat onrustig gezeten op mijn werk maar het voelt goed dat ik weet dat Petra & Martijn een prachtige herinnering krijgen van de geboorte van hun eerste kindje. Petra & Martijn hadden eerder die dag aangegeven dat ze mij heel graag nog even wilden zien. Al was het alleen om de baby te bewonderen. Ik besluit dus richting het ziekenhuis te rijden. Onderweg hoor ik dat kort daarvoor een prachtig mannetje is geboren. Welkom Revi! Petra & Martijn willen heel graag dat ik nog even kom en dus loop ik met mijn cameratas naar de verloskamers.

#8

Voor Petra & Martijn zijn alle neefjes en nichtjes ontzettend belangrijk. De ontmoeting van de neefjes en nichtjes met hun zoontje zouden ze heel graag vastgelegd willen hebben. Annemiek neemt afscheid en ik fotografeer deze momenten voor hen. Best uniek want de back-up fotograaf neemt in de meeste gevallen de volledige geboortereportage over. Het was zo mooi om te zien hoe het ook kan zodat het voor ouders zoveel mogelijk aan hun wensen voldoet.

#9



De momenten met de familie, vrienden maar vooral de neefjes en nichtjes waren ontzettend bijzonder. Een kamer gevuld met liefde, trots, verwondering en een prachtig mannetje dat heerlijk lag te slapen.

Door: Annemiek van FotogrAafke & Marjolein van Marjowsfotografie.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50