De effecten van aardbevingen op Groningse kinderen

De effecten van aardbevingen op Groningse kinderen
  • in Kinderen
  • 0
  • 1142
  • 28/03/2019

Wie zou zich niet rot schrikken als ineens je huis alle kanten op trilt en er barsten in je huis komen, de plek waar je je als kind veilig zou moeten voelen? De Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en jeugdinstelling Jonx hebben onderzocht wat de aardbevingen voor effect hebben op Groningse kinderen.

49 kinderen werden ondervraagd over de aardbevingen in hun gebied. Het merendeel van de kinderen woonde in een huis met ernstige schade. Velen hebben last van nachtmerries, concentratieproblemen en zijn boos en verdrietig, meldt NOS.nl. Ook heeft een deel geen vertrouwen in de overheid, omdat ze het gevoel hebben dat die geld belangrijker vindt dan hun veiligheid.

Geen vertrouwen overheid

Onderzoekster Elianne Zijlstra vertelt aan RTV Noord dat ze wel had verwacht dat sommige kinderen last van de aardbevingen zouden hebben, maar niet dat het zo diep zou ingrijpen in hun levens en dat ze geen vertrouwen meer hebben in de overheid.

Ook zijn er kinderen die aangeven dat ze gewend zijn aan de situatie en dat ze niet beter weten.

Advies

De onderzoekers adviseren om op scholen, bij de huisarts of thuis ruimte te maken voor de gevoelens van de kinderen. Volgens de onderzoekers is er niet over praten ervoor zorgen dat de angst wordt vergroot, omdat kinderen de spanningen toch wel voelen.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50