De eeuwige discussie over borstvoeding versus flesvoeding

De eeuwige discussie over borstvoeding versus flesvoeding

Borstvoeding versus flesvoeding is een heet hangijzer onder moeders. Ik heb er in mijn boek Toen kreeg ik weer lucht, ook al een hoofdstuk aan gewijd. Er zijn een hoop moeders die worstelen met de keuze: ga ik borstvoeding of flesvoeding geven? Omdat ze het allerbeste willen voor hun kindje en zo graag een goede moeder willen zijn.

Als je denkt dat je gefaald hebt

Hoe sneu is het dan, als borstvoeding niet lukt? Omdat het te veel pijn doet of omdat er simpelweg niet voldoende melk uit komt? Deze net bevallen moeders voelen zich enorm schuldig en ervaren een gevoel van falen. Want al die andere moeders lukt het toch ook? Waarom lukt het mij dan niet? Ook wordt er vaak gezegd dat kunstvoeding minder goed zou zijn als flesvoeding. Wie heeft dat bewezen, vraag ik me dan af? Het feit dat hele massa’s Chinezen ’s morgens vroeg al in de rij staan om de pakken kunstvoeding naar hun thuisland te exporteren, zegt denk ik al genoeg. Onze flesvoeding is van topkwaliteit. Er zitten ook een hoop andere voordelen aan kunstvoeding: je kan ‘s nachts een keer doorslapen, omdat je partner de nachtvoeding doet. Je kan een keer de deur uit, omdat je niet per se thuis hoeft te zijn om je kindje te voeden. En nee, dan ben je dus geen ontaarde moeder. Dat is volkomen normaal.

Lees ook de vorige blog van Tilda:
Hoe houd je je relatie gezellig na een of meerdere kindjes?

Hoe dan ook: de keuze is aan jou!

Op social media wordt er een hoop gezegd en geroepen als het over borstvoeding gaat. De een vindt dat je je borst niet zomaar in het openbaar mag laten zien. De ander vindt dat als je kunstvoeding geeft, je naar de hel moet, bij wijze van spreken. Er lijkt amper nog een gulden middenweg te zijn. Ik vraag me echt een beetje af waar dit naartoe gaat.

Want, of je nu kiest voor borst-of flesvoeding. Dit zou altijd de keuze van de moeder en vader zelf moeten zijn. Niet opgelegd door maatschappelijke druk of schuldgevoel. Je doet als moeder ook maar je best. Sommige dingen, laten zich nou eenmaal niet dwingen. Natuurlijk zullen er nu borstvoedingsexperts (ik vind dit aardiger klinken dan ‘borstvoedingsmaffia’) zeggen dat het eigenlijk altijd wel lukt, dat het een kwestie van doorzetten is en dat je gewoon nog ‘even’ vol moet houden. Maar, van wie moet dat dan precies? Want ik denk dat je dit als moeder prima zelf kunt beslissen.

Normalise breastfeeding

Net, als dat je ook zelf mag beslissen als je buiten in het park je kindje borstvoeding wil geven. Want waarom wordt daar überhaupt nog een punt van gemaakt? We vinden ongepaste plaatjes en foto’s op elke straathoek en in elke uithoek van het internet. Maar je kindje in het openbaar voeden, wordt door sommigen bekeken vanuit een enorm puriteins oogpunt. Alsof we met zijn allen door de tijdmachine van Professor Barabas zijn teruggevlogen naar het jaar 1953. Kom op zeg! “Leven en laten leven”, zei mijn oma altijd.

Laat elkaar in elkaars waarde

Laten we elkaar gewoon in elkaars waarde laten. Of je nu borst-of flesvoeding geeft. Want dat gebeurt vaak niet. Zo vertelde een cliënt van mij, dat ze van tevoren al had besloten geen borstvoeding te willen geven. Ze had geen zin in de polonaise aan haar lijf en wilde na de bevalling haar lichaam zo snel mogelijk weer voor zichzelf. Dat was haar beslissing en daar voelde zij en haar man zich goed bij. Echter, ze kreeg van haar directe omgeving de hele tijd vragen als: ‘Zou je niet toch eens proberen om borstvoeding te geven? Het schijnt zo goed te zijn voor je kindje.’ Ook vroegen volslagen onbekenden haar out of the blue: ‘Waarom geef je eigenlijk geen borstvoeding?’ Mijn cliënte werd hier helemaal door van haar stuk gebracht. Enerzijds, voelde ze zich schuldig naar haar kindje toe en anderzijds vroeg ze zich terecht af waar iedereen zich mee bemoeide? Dit is een van de talloze voorbeelden die ik kan noemen van moeders die een beslissing nemen en vervolgens het gevoel krijgen door anderen, dat ze het niet goed doen als moeder. Ik vind dit heel schrijnend, want deze moeders willen uiteraard ook het beste voor hun kindje en gaan enorm twijfelen aan hun capaciteiten als moeder. Waarom zou dit per se borstvoeding moeten zijn?

Own your choice!

Mijn punt is: welke keuze je ook maakt: borstvoeding of flesvoeding. Misschien wil je beiden wel combineren, ook prima. Het is altijd jullie keuze, niet die van een ander, Als jullie er als gezin maar goed op varen. Het is altijd de juiste keuze, als jij hem maakt. Laat je niet leiden door wat anderen zeggen. Jij weet als geen ander wat het beste is voor je kindje, dus volg dat gevoel. Ik weet dat dit voor sommige moeders niet zo makkelijk is en dat je je soms ontzettend onzeker kan voelen als moeder. Wil je hier meer hulp bij? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen in je rol als moeder en in de beslissingen die je neemt binnen het moederschap.

Tilda (35) is getrouwd met chirurg Tim en moeder van Livia (3 jaar) en Emmi (0). Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (17) Stuur een bedankje


 • Peme

  Er is een (belangrijk!) verschil tussen feiten en meningen. Je mening baseer je onder andere op feiten, en iedereen is inderdaad vrij te kiezen wat zij of hij wil mbt je eigen kinderen (binnen de wetgeving). Maar dat betekent niet dat je de feiten zo kunt verdraaien dat ze jouw keuzes ondersteunen. En dat doe je hier wel, Tilda. Dat heet post-truth...ik had gehoopt dat babybytes daar ver weg zou blijven.

 • Lispeltuut

  Je begint slecht: 'Ook wordt er vaak gezegd dat kunstvoeding minder goed zou zijn als flesvoeding.' Kunstvoeding IS flesvoeding.

  Je hebt je totaal niet verdiept in het hele 'Chinezen'dilemma. In China is het een teken van rijkdom wanneer je kunstvoeding geeft, je hebt namelijk het geld om kunstvoeding te kopen. Het is status. Dat het vanuit nederland moet komen heeft niet zoveel te maken met de kwaliteit van de nederlandse kunstvoeding (al beaam ik dat nederland erg streng is op dit gebied), maar alles over de falende controle in China op kunstvoeding. Fabrikanten die extra geld wilden verdienen, lengden hun melk aan met chemische toestanden waaraan meedere kindjes zijn overleden. Chinezen halen niet alleen de nederlandse supermarkten leeg (google even hoeveel chinezen er zijn, en je begrijpt dat nederland hierin niet alleen kan voorzien). Australie, om maar een andere kant van de wereld te noemen, kampt met precies hetzelfde probleem.

  Ik gaf borstvoeding, maar kon prima de deur uit. Denk jij werkelijk dat vrouwen die borstvoeding geven bijvoorbeeld allemaal thuisblijfmoeders zijn? Er bestaan kolfapparaten enzo.

  Na je slechte begin, eindig je ook nog eens volkomen onterecht: het is de beste keuze, als jij hem maakt? Geldt dat ook voor alle mensen die er met hun keuzes voor gezorgd hebben dat Michael P. vrij rond kon lopen?

 • Mysweetboy

  Het gaat over de juiste keuze ivm met borstvoeding of niet, niets te maken met micheal p 😂

 • Lispeltuut

  Je zou geen enkele keuze moeten maken op basis van 'Omdat het mijn keuze is'

 • Barbamammie79

  Zelfs bij de keuze voor de fles kan je eigen keuze verkeerd zijn. Mijn oudste 2 heb ik helaas maar 4 mnd bv gegeven... ik maakte toendertijd de keuze om te stoppen en over te stappen naar de fles.

  Achteraf echt spijt van.... toendertijd ook al bij de 2de.

  Dus foute keuzes maakt iedereen. .. ook soms bij de keuze om wel of niet bv te geven.... Dat is gewoon een feit en niet erg.

  Hoe men er mee om gaat... daar draait het om! Dus leren van je fouten en hup weer verder. Geen schuldgevoel hebben het niet zwaarder maken dan nodig.

  Dàt is de hele issue.

  Niet foute keuzes goed gaan noemen

  ..... dat is pas echt raar en totaal niet logisch. En lost niks op.

 • Estrella104

  Dus heeft het wel met de kwaliteit van onze kv te maken

 • Lispeltuut

  Nee, Chinezen halen hun kunstvoeding uit het buitenland omdat de Chinese kunstvoeding niet betrouwbaar is. Het zegt iets over de kwaliteit van hun kunstvoeding. Het zou iets zeggen over de kwaliteit van de kunstvoeding uit Nederland, wanneer ze het alleen uit Nederland zouden komen halen en dat is niet zo. Ze halen het over de hele wereld, als het maar niet uit China komt.

 • Barbamammie79

  Rustig maar frou frou... je punt is gemaakt.

  Trouwens. .. ' het is altijd de juiste keuze.. als jij hem maakt'....?!?

  Wie zegt dat? Wat een onzin.

 • Estrella104

  Helemaal mee eens! Bij mij lukte het (tot 2 maal toe) ook niet en wat een commentaar ik daar nog op kreeg ook zeg!

  Daarnaast...op ieder pak kunstvoeding dat je koopt staat “borstvoeding is de beste keuze”. Heel kwetsend. En buiten dat...op ieder potje vaste voeding, staat toch ook niet “verse, zelfgemaakte voeding is beter”..?!

  (En dat vind ik persoonlijk dan nog zwaarder wegen want die keuze is er in de meeste gevallen wél).

 • Estrella104

  Helemaal mee eens! Bij mij lukte het (tot 2 maal toe) ook niet en wat een commentaar ik daar nog op kreeg ook zeg!

  Daarnaast...op ieder pak kunstvoeding dat je koopt staat “borstvoeding is de beste keuze”. Heel kwetsend. En buiten dat...op ieder potje vaste voeding, staat toch ook niet “verse, zelfgemaakte voeding is beter”..?!

  (En dat vind ik persoonlijk dan nog zwaarder wegen want die keuze is er in de meeste gevallen wél).

 • Barbamammie79

  Dat staat inderdaad niet op een potje... omdat het niet zo is. In een potje zitten ook alle gezonde voedingsstoffen. .. net als wanneer je dat prakje zelf maakt.

  Ze gebruiken bijv. dezelfde wortels als jij thuis... misschien zelfs wel betere, want de groente voor olvarit mag bijv. niet geteeld worden in de buurt van een snelweg. Voor potjes ligt de lat erg hoog.

  Daarentegen wordt kunstvoeding gemaakt van koemelk. De basis is dus absoluut anders. Melk voor kalveren wordt 'aangepast'. .. zodat een baby er ook tegen kan.

  Moedermelk is heel anders dan koemelk... en ook anders dan kunstvoeding uit een blik. Dus moet men wettelijk bepaald op het blik vermelden dat mensenmelk beter is voor een baby.

  Dat is nou eenmaal zo.

  Potjes groente zijn net zo gezond als vers. Of het net zo lekker is... dan is een 2de

 • Estrella104

  Je kunt mij echt niet wijs maken dat eten gemaakt in een fabriek dat heel lang houdbaar is, net zo gezond is als zelfgemaakte groente.

  Maar goed, zoals ik al zei, ook dat moet een ieder voor zich weten.

  En of moedermelk tov kunstvoeding beter of niet is (ongetwijfeld)...het is niet voor iedereen weggelegd. Volgens mij was dat het punt dat de topic houder wilde maken. En dat als je kunstvoeding kiest of geen andere keuze hebt, dat je je er niet schuldig over zou moeten voelen omdat het prima is.

 • Kez

  Er is echt wetenschappelijk bewijs te over dat borstvoeding voor zowel moeder als kind de gezondste keuze is. Dat maakt flesvoeding niet slecht en het verplicht ook niemand om voor borstvoeding te kiezen , maar doen alsof dit niet de feiten zijn door te schrijven "wie heeft dat eigenlijk bewezen" ( legio wetenschappers) is mijns inziens nogal een misser. Verder overigens helemaal mee eens dat elke moeder de voor haar beste keuze kan, mag en moet maken

 • Berbeltje

  Precies dit is mijn gedachte ook 👆🏻

 • Elena1517

  Eens

 • Barbamammie79

  Precies. Borstvoeding is absoluut gezonder voor een pasgeboren baby.

  Daar hoeven we helemaal niet krampachtig over te doen. Iedereen mag alsnog kiezen om het niet te geven.

  Maar het weg zetten alsof dat niet zo zou zijn..... tja, dat is best kinderachtig. Niet willen toegeven dat borstvoeding veel gezonder is

 • MamaJL

  Eens! Helaas is de gezondste keuze niet altijd de beste keuze. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de binding tussen moeder en kind goed verloopt.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50