De do’s en dont’s van een draagdoek én je kunt er eentje winnen!

De do’s en dont’s van een draagdoek én je kunt er eentje winnen!
  • in Overig
  • 0
  • 1375
  • 23/04/2021

Vanaf welke leeftijd kun je een baby in een draagdoek dragen en waarom kun je liever niet facing foreward dragen? Draagdoek-expert Kay Poelen legt het ons uit én we mogen twee prachtige draagdoeken van ByKay ter waarde van € 79,95 weggegeven!

Kay Poelen, moeder van vier kinderen en eigenaresse van draagzakkenmerk ByKay heeft twintig jaar draagervaring en weet alle ins en outs van het dragen van je baby.

Waarom een draagsysteem?

Wanneer je baby net geboren is, kan hij/zij nog helemaal niets en liggen de zorgen over het leven van hem/haar volledig in jouw handen. Je baby voelt dit zelf ook aan en heeft een natuurlijke behoefte om bij jou in de buurt te blijven. Denk maar eens aan apen: jonge aapjes klampen zich de hele dag aan hun moeder vast om zich fijn en geborgen te voelen. Voor mensen is dit praktisch bijna onmogelijk, maar een babydrager biedt de oplossing om je baby dichtbij je te dragen en toch je handen vrij te hebben. Het dragen van je baby middels een draagzak-/ doek zorgt er daarnaast voor dat je baby zelfvertrouwen opbouwt en op een veilige plek de wereld kan ontdekken. Voor jou als ouder is het een mooie manier om de behoeftes van je baby snel te leren herkennen.

Wat is ergonomisch dragen en waar is het goed voor?

Wanneer je een ergonomische babydrager gebruikt, zit je baby met een mooie bolle rug in een gezonde, natuurlijke houding. De heupjes zitten hierbij in de ergonomische M-positie, waardoor het draagsysteem ondersteuning van knieholte tot knieholte geeft. Daarnaast is het gewicht van je kindje goed verdeeld, zodat het ook voor degene die het draagt ergonomisch is. Ergonomisch dragen houdt verder in dat het hoofdje van je baby op kusafstand en goed in het zicht ligt, zijn/ haar kinnetje los van de borst ligt en de beentjes ontspannen naar beneden hangen.

Het ergonomisch dragen voorkomt niet alleen heupdysplasie, maar kan zelfs ingezet worden bij de behandeling ervan: veel artsen adviseren het gebruik van een draagzak of -doek naast het gebruik van een spreidbroek. Deze kan zelfs gedeeltelijk in plaats van een spreidbroekje gebruikt worden. Daarnaast draagt het ergonomisch dragen van je baby bij aan een optimale ontwikkeling zijn/haar houding en spieren.

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn baby dragen?

Je kunt je baby al vanaf de allereerste dag in een draagzak of -doek dragen! Veel ouders starten met een draagdoek, omdat deze in het begin een net wat knusser en geborgen gevoel geven dan een draagzak.

Tot welke leeftijd kan ik mijn kindje dragen?

Je kunt je kindje lang dragen, maar dit is wel afhankelijk van het draagsysteem. Een stretch draagdoek wordt meestal gebruikt tot een baby maximaal een jaar is (maar dit mag en kan langer), een MyKay kan tot circa 9 maanden gebruikt worden. Met een geweven draagdoek of Mei Tai kun je je kindje dragen tot hij/zij 4 jaar is. Dit geldt ook voor de meeste draagzakken.

Op welke manieren kan ik mijn baby dragen?

Je kunt je baby op verschillende manieren in een draagzak of -doek dragen, afhankelijk van zijn/ haar leeftijd en het soort babydrager. Zoals hierboven genoemd, kun je je baby vanaf de allereerste dag dragen op je buik of heup, met het gezichtje naar je toe. Rugdragen kan vanaf 6 tot 8 maanden, als je baby zelfstandig kan zitten. Ik raad aan om als je begint met dragen van je baby, dit even samen met iemand erbij te oefenen. Ook kan het handig zijn om in een spiegel mee te kijken. Doordat je ziet wat je doet krijg je het dragen sneller onder de knie.

Ik zie nog geregeld dat kindjes gedragen worden op de buik, maar dan met hun gezichtje niet naar de ouder toe, maar van de ouder af. Facing forward, noemen we dat. Naast dat je baby hierdoor overprikkeld kan raken en zich niet weg kan draaien van de drukte om hem/haar heen, is deze houding ook slecht voor de rug van je baby. In plaats van dat de rug mooi bol en rond is en een natuurlijke houding heeft, kan je baby zijn/haar rug makkelijk overstrekken. Ook is er in deze houding geen sprake van een ergonomische M-positie van de heupen. Het is dan ook niet voor niets dat draagmerken die facing forward als verkoopargument gebruiken in de kleine lettertjes hebben staan dat je dit niet langer dan 10 minuten moet doen en goed moet controleren of je kindje oké is: niet iets wat je wilt dus.

Winnen!

BabyBytes mag twee prachtige draagdoeken van ByKay ter waarde van € 79,95 weggeven. De MyKay Newborn-Sandwaves is een heerlijk luchtige linnen draagdoek uit de nieuwe zomercollectie. Deze draagdoek is ook geschikt voor prematuur.

Wil je kans maken? Mail naar info@babybytes.nl o.v.v. ‘draagdoek’ en laat weten waarom jij zo graag je baby in een draagdoek wil dragen.

Deze winactie loopt tot 8 mei 2021.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50