De borstvoedingscursus: de beste tips voor in je kraamweek

De borstvoedingscursus: de beste tips voor in je kraamweek

Als lactatiekundige geef ik sinds vijf jaar twee keer per maand een borstvoedingscursus aan aanstaande ouders. Bij binnenkomst vraag ik regelmatig wat de ouders verwachten van de borstvoedingsperiode.
 
De antwoorden zijn grofweg te verdelen die drie groepen.
 
1. ‘Ze zeggen dat het `t beste is voor mijn kind maar ik zie er eigenlijk tegenop.’
2. ‘Ik ga het gewoon proberen en als het niet lukt dan stop ik.’
3. ‘Ik ga helemaal voor borstvoeding en ik zie geen reden waarom het mij niet zou lukken.’
 
De antwoorden zijn voor een niet te onderschatten deel afhankelijk van de omgeving van de ouders. Als je omgeving geen problemen heeft ondervonden met het geven van borstvoeding sta je er nou eenmaal anders in dan wanneer je onlangs op een verjaardag in de tepelkloven en borstontstekingshoek beland bent. Mijn taak is vervolgens om in twee uur fabels van feiten te onderscheiden, de ouders een realistisch beeld te geven van wat komen gaat en genoeg zelfvertrouwen mee te geven in wat hun keuze ook mag zijn.

Lees ook: Dit kan je verwachten in de eerste week dat je borstvoeding geeft

Ik bespreek de voordelen van het geven van de borst voor moeder en kind maar bespreek zeker ook de hobbels en kuilen die de ouders mogen verwachten. Daarnaast geef ik ouders veel tips om ze zo prettig mogelijk de kraamtijd door te laten komen. En zo prik ik iedere maand wat ballonnen stuk en laad ik ook wat nieuwe ballonnen op zodat iedereen met voldoende en juiste informatie de deur uitgaat.De belangrijkste tips

De belangrijkste tips uit de borstvoedingscursus wil ik graag met jullie delen.
 
Tip 1: Geen baby houdt zich aan de bestaande protocollen dus neem de tijd om je baby te leren kennen.
 
Tip 2: De geboorte is het eindpunt van de zwangerschap maar tegelijkertijd ook het startschot van een intensieve periode. Besteed dus de laatste weken van je zwangerschap aan het vullen van je reservetank in plaats van het vullen van je agenda met alles wat je nog even wilt of moet doen.
 
Tip 3: Perfecte ouders bestaan niet dus leg de lat niet te hoog. Vraag jezelf eens af of je op school blij was met een zeven voor een proefwerk. Indien dat het geval was, vraag dan geen tienen van jezelf in de kraamweek. Dat scheelt een hoop teleurstelling.
 
Tip 4: Gebruik de kraamweek waar deze eigenlijk voor bedoeld is: bijkomen van de bevalling, het leren kennen van je kind, wennen aan je nieuwe rol als moeder en veel knuffelen met je baby.
 
Tip 5: Let op met visite. Wanneer je in je bed ligt, blijft de visite aanzienlijk korter aangezien we iemand in bed associëren met ziek zijn. Als je je daarentegen in je oude skinny jeans wurmt en in de woonkamer gaat zitten, sta je uiteindelijk de vaatwasser zelf in te ruimen terwijl je visite maar weer eens op huis aangaat omdat ze ‘morgen moeten werken’. Wil je dus zelf zo min mogelijk hoeven doen en dat je visite na een acceptabele tijd weer naar huis gaat? Blijf dan in bed liggen.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Simone Compier is moeder van twee kinderen en naast lactatiekundige ook eigenaresse van kraambureau Mammae Mia in Amsterdam. Ze heeft op vrij jonge leeftijd twee kinderen gekregen en weet (mede door haar ervaring in de kraamzorg) hoe ontzettend leuk, maar ook intensief de babytijd kan zijn. 
  
Naast het runnen van een kraambureau geeft Simone ook nog cursussen aan aanstaande ouders en scholingen aan zorgverleners. 
  
Haar missie is om ouders zo goed en eerlijk mogelijk voor te bereiden op het ouderschap.

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


 • MamaJL

  Als je eigenlijk geen borstvoeding wil geven, zou je dan wel wat kunnen kolven in je kraamweek en dat toch kunnen geven? Of is dat een dom idee?

 • Barbamammie79

  Ik vind dit allemaal goede tips

 • Shrimp

  Dit stuk is aangepast of niet? Lijken nu wel 2 in 1. Volgens mij ging hij eerst alleen over de kraamtijd en nu zit er een borstvoedingsstuk bij??. Of denk ik dat maar. Vind het niet 1 geheel. Want die tips zijn weer niet specifiek gericht op borstvoeding ( al dan niet in de kraamtijd)

 • Sharon

  Nog betere kraamperiode? Jezelf zoveel mogelijk enkel met gezin en desnoods opa's en/of oma's inlaten.. De rest kan ook na de eerste week komen.

 • Shrimp

  Ik vind het heeeeerlijk die kraamweek en buit hem dan ook lekker uit. Ik heb die extra uren die je krijgt voor BV echt niet nodig bij een tweede en nu derde maar ik neem ze mooi, nog een paar extra omdat ik 2 onder de 4 heb lopen heeeeerlijk zolang mogelijk die "slaaf" houden haha. Ik vind het ook erg gezellig als de kraamhulp aan bed komt zitten als ik thee drink of fruit krijg. Bij mn eerste wilde ik ook weer vlot up and running zijn, maar bij nummer 2 dacht ik...ja daaag in bed kun je mij vinden. Kom eruit als ik zin heb en vaak juist als de visite kwam kroop ik er weer ff in. Ik slaap nu ook tussen de middag met mn kids dus dat zal straks gewoon doorgaan. Scheelt een bak voor mij BI als ik s middags lig dan wanneer ik ga lopen sloven omdat de kinderen dan op bed liggen.....die neiging had ik...

 • Tiens

  Wie gebruikt een kraamperiode om 10en te scoren? Misschien ben ik gek maar dat was voor mij de laatste keer echt niet bij me op gekomen dat ik me moest bewijzen... En in bed liggen om visite sneller te laten opkrassen? Ik heb een mond hoor, snappen ze dan ook best wel als het te lang duurd. Ik had bij de eerste echt de pest aan die verplichte rust momentjes... Ik herstelde juist goed en snel! Alles wat ik kon wou ik graag zelf doen, zou echt niet langer op bed willen liggen dan nodig is. Dag drie liep ik lekker een rondje met de kinderwagen en de hond, vond ik heerlijk! Dat lukt ook niet iedereen naar de bevalling, en dat snap ik. Maar langer "ziek doen" om bezoek op afstand te houden vind ik wel bizar advies... Ik had de kraamhulp niet voor de gezellig, die deed de vaatwas wel hoor.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50