De beste (en slechtste) slaapposities tijdens de zwangerschap

De beste (en slechtste) slaapposities tijdens de zwangerschap

In slaap komen of lekker doorslapen is niet altijd even makkelijk tijdens de zwangerschap. Je kunt namelijk erg last hebben van maagzuur, van je rug of gewoon van je dikke buik die in de weg zit. Wat zijn nou de beste slaapposities tijdens de zwangerschap en welke totaal niet?

Op je rug

Veel vrouwen slapen tijdens de zwangerschap op hun rug, terwijl deze houding juist belastend kan zijn voor je rug en pijn kan veroorzaken. In deze houding kost ademhalen ook meer inspanning. Door het gewicht dat op je ingewanden en je bloedvaten rust, is deze positie ook nadelig voor de bloedsomloop, ademhaling, spijsvertering, aambeien en bloeddruk. 

Op je buik

In de eerste maanden van de zwangerschap is dit nog een prima positie. Later zul je zelf merken dat je deze houding niet meer comfortabel vindt omdat je buik groter wordt. 

Op je zij

Deze houding wordt tijdens de zwangerschap aanbevolen omdat deze het beste is voor jou en je baby. Vooral op je linkerzij want in deze positie krijgt de baby de maximale hoeveelheid bloed en voeding. Houdt je knieën gebogen en gebruik eventueel een kussen tussen je benen. 

Deze tips zijn samengesteld voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige. Lees hier meer over slapen tijdens de zwangerschap. 

Laura Saija is online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby en hun baby Rosie (december 2017) in Amsterdam. In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

5 leden zijn nu online
Aanmelden