De Apgar-score: alles wat je wilt weten!

De Apgar-score: alles wat je wilt weten!

De geboorte van je kleintje is een moment vol spanning en vreugde. Een belangrijk onderdeel van de zorg voor pasgeboren baby's is de Apgar-score, een snelle evaluatie die direct na de geboorte wordt uitgevoerd. Maar wat houdt de Apgar-score precies in, wat wordt er getest, en waarom is dit zo belangrijk?

Wat is de Apgar-score?

De Apgar-score is een eenvoudige, gestandaardiseerde beoordeling die binnen enkele minuten na de geboorte van je baby wordt uitgevoerd. Deze test is ontwikkeld door Dr. Virginia Apgar en heeft als doel om de algehele gezondheid en vitaliteit van je pasgeborene snel te beoordelen. De Apgar score bestaat uit vijf criteria en elke wordt beoordeeld op een schaal van 0 tot 2, waarbij 2 de beste score is. De totale score kan dus variëren van 0 tot 10. De scores op de onderdelen ademhaling en hartslag zijn het belangrijkst.

Wat wordt getest met de Apgar-score?

De Apgar-score evalueert vijf belangrijke aspecten van de gezondheid van je baby:

  • Hartslag (A): deze categorie beoordeelt de hartslag van je baby. Een score van 2 geeft aan dat de hartslag sterk en regelmatig is, terwijl een score van 0 betekent dat er geen hartslag is.
  • Ademhaling (P): hier wordt de ademhaling van je baby beoordeeld. Een score van 2 geeft aan dat de baby krachtig huilt of normaal ademt, terwijl een score van 0 aangeeft dat er geen ademhaling is.
  • Prikkelbaarheid (G): deze categorie beoordeelt de reactie van je baby op prikkels, zoals zachtjes kietelen van de voetzolen. Een score van 2 geeft aan dat de baby levendig reageert, terwijl een score van 0 betekent dat er geen reactie is.
  • Spierkracht (A): hier wordt de spierkracht van je baby beoordeeld. Een score van 2 geeft aan dat de baby krachtige bewegingen maakt, terwijl een score van 0 aangeeft dat er geen beweging is.
  • Kleur (R): deze categorie beoordeelt de huidskleur van je baby. Een score van 2 geeft aan dat de baby een normale kleur heeft, terwijl een score van 0 aangeeft dat de baby bleek of blauw is.

Waarom is de Apgar-score belangrijk?

De Apgar-score is belangrijk omdat het snel een eerste beoordeling geeft van de gezondheid en vitaliteit van je pasgeboren baby. Dit stelt medische professionals in staat om onmiddellijk in te grijpen als dat nodig is. Een lagere Apgar-score kan duiden op mogelijke gezondheidsproblemen die direct aandacht vereisen. Maar wees niet ongerust als de score in het begin niet perfect is. De meeste baby's verbeteren hun score binnen enkele minuten na de geboorte!

Hoe ging de Apgar-score na de bevalling van jouw kindje?

Lees ook

Je baby's allereerste rapportje: de Apgar-score
Zo zien de eerste uren na een (ziekenhuis)bevalling eruit

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50