De 9 mooiste lessen die ik leerde in 9 jaar moederschap

De 9 mooiste lessen die ik leerde in 9 jaar moederschap
  • in Moeder
  • 0
  • 528
  • 28/06/2024

Als je moeder wordt dan leer je nog een hele hoop! Postpartum-deskundige Tilda kan daar over meepraten en vertelt wat haar 9 mooiste lessen in 9 jaar moederschap zijn.

Voordat ik moeder werd, had ik echt het idee dat ik een hoop wist over het leven. Dat ik de waarheid in pacht had, zoiets. De echte waarheid was: dat ik geen idee had. Het moederschap kwam als een denderende trein binnen. Het voerde me door prachtige landschappen en meedogenloze momenten. Ik leerde en leer, vandaag de dag nog steeds over mezelf, het leven, mijn identiteit, etc. Dit zijn de 9 lessen die ik leerde in 9 jaar moederschap:

1. Moe komt van moe-der

Serieus, ik dacht dat ik wist wat vermoeidheid was, voordat ik moeder was. Niks bleek minder waar.

2. Beter naar mezelf leren luisteren

Ondanks deze vermoeidheid leerde ik ook beter naar jezelf te luisteren en naar wat ik nodig had. Ik vroeg me steeds vaker af: kan ik of wil ik dit eigenlijk wel? Of heb ik hier überhaupt energie voor?

3. Niks kan me tegenhouden

Ik leerde overigens ook dat niks me kon tegenhouden. Moe of niet: ik kan alles op cafeïne en een gezonde dosis wilskracht. Is dat soms moeilijk? Absoluut! Niks gaat vanzelf, but you can do anything if you put your mind to it.

4. Omarm de chaos

De chaos leren omarmen die het moederschap is. Mijn huis is vaak een enorme ontplofte bende. Als ik dit dan deel op mijn insta volgt een DM-ontploffing vol herkenning.

5. Grenzen stellen

Grenzen stellen is iets wat ik echt moest leren. Mama worden zorgde ervoor dat ik het gevoel had dat er van alle kanten aan me getrokken werd. Hierdoor moest ik mezelf wel gaan beschermen door beter grenzen te stellen. Ik zeg vandaag de dag vaker “nee” dan ooit tevoren.

6. Ga, want het kan!

Waar een wil is, is een weg. Ook met een niet slapende baby en huilende peuter kon ik onderweg zijn. Of dit nu was naar de speeltuin of naar m’n mama vriendin. Ik ging overal heen. Want, anders kwam ik het huis helemaal niet uit. Kostte dit moeite; hell yeah. Maar, ik bleek dit dus gewoon te kunnen!

7. Laat het los

Je kan niet alle ballen hooghouden in het leven. Zowel in je leven als moeder, als het leven daarbuiten. Het is oké om af en toe die ballen te laten vallen en de boel de boel te laten.

8. De perfecte moeder bestaat niet

Er bestaat niet zoiets als de perfecte moeder. Het is echt een utopie. Perfecte moeders zijn niet echt en echte moeders zijn niet perfect. Dit werd dan ook de slogan van mijn podcast : ”The Real Deal.”

9. Stop met jezelf te vergelijken met anderen

Vergelijken met andere moeders zorgt ervoor dat je altijd aan het kortste eind trekt, dus ik ben er mee gestopt. Het levert je namelijk niks op. Ik kijk naar wat ik kan binnen mijn mogelijkheden en tel m’n zegeningen in plaats van m’n tekortkomingen.

Wil je hulp?

Lees je bovenstaande en denk je: ik voel die mamalessen niet zo goed en wil meer genieten van het moederschap? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!

Lees ook:

Brief aan mijn postpartum-lichaam
Een postpartum-lichaam maakt je geen slechte moeder

Beeld: Canva

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50