Dít is het favoriete woordje van een peuter

Dít is het favoriete woordje van een peuter
  • in Peuter
  • 0
  • 1479
  • 13/07/2021

Mijn 2-jarige heeft een nieuw favoriet woord ‘Mijn’. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ze ‘mama’ nog wel iets vaker zegt, maar zo heet ik natuurlijk gewoon.

Speelgoed is mijn, rozijntjes zijn mijn. Zelfs alles wat van haar broer is is ‘mijn’ voor haar. Het gaat meestal vergezeld van een stevige grip van het betreffende voorwerp door twee mollige armpjes. Ook als het voorwerp de eerder genoemde mama is. Twee armpjes slaan zich stevig om me heen en een wang wordt met veel kracht tegen de mijne gedrukt als ze tegen iedereen die het maar wil horen, zegt; ‘mijn mama’. Alsof ze bang is dat een kindje dat naar mij kijkt ineens wil dat ik zijn mama wordt. Of dat de buurman behoefte heeft aan een nieuwe moeder. Maar deze ‘mijn’ vind ik dan wel erg schattig. Ze had er laatst zelf een discussie over met haar grote broer; ‘Mijn mama’ zei hij, waarop zij antwoorde ‘Mijn mama,’ waarop hij zei; ‘nee, mijn mama,’ En zo ging dat even door, dwars door mijn uitleg dat ze allebei gelijk hebben.

Lees de vorige blog van Krista
Zo leuk: kiekeboe spelen

Afscheid nemen van ‘mijn’

Maar buiten dat is het vooral uitleggen dat niet alles van haar is. Het besef dat ze een eigen persoontje is, is er dus heel duidelijk. Nu nog begrijpen dat de wereld niet om haar draait. Voor dat erin zit, duurt nog wel even. Dus nu ben ik naar alles aan het zwaaien. Als ze weggaat bij het kinderdagverblijf en de duplo olifant is ‘mijn’ geworden, gaan we dag zeggen tegen het stuk speelgoed en zwaaien en kan ze er afscheid van nemen om er de volgende keer weer mee te kunnen spelen. Dat werkt buitenshuis erg goed. En gelukkig staat haar grote broer ook wel wat knuffels, die ze tot ‘mijn’ heeft gebombardeerd, af. Waarschijnlijk omdat hij heel wat van haar kraamcadeau knuffels had geconfisqueerd, omdat ze toen toch te jong was om het door te hebben.

Mijn-periode afsluiten

Ook zoonlief had die ‘mijn’- periode en afgezien van de discussie met zijn zusje over wiens mama ik ben, heeft hij die periode ook weer afgesloten. Dus ik weet het; ook dit is een fase. En ik zal het nog gaan missen. Mijn bezitterige dochter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Krista woont samen met Marco, zoon Kay (2015), dochter Minte (2019) en hond Chico in een huis aan de rand van het bos.  Ze werkt als Senior adviseur Huisvesting bij een zorginstelling. In haar vrije tijd schrijft zij graag zo veel en divers mogelijk; zowel boeken, als korte verhalen en leuke stukjes over het moederschap, kijk maar op kristavanderhulst.nl. Dansen is ook een grote hobby van haar evenals zwemmen, lezen, series kijken en wandelen door het bos. Krista is verslaafd aan lipbalsem, chocola en knuffelen met haar kinderen.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50