Uit onderzoek: corrigerende tik werkt averechts

Uit onderzoek: corrigerende tik werkt averechts
  • in Voeding
  • 1
  • 6767
  • 29/04/2016

Ik ken bijna geen andere volwassene die niet ooit eens een corrigerende tik voor z’n billen heeft gehad van zijn of haar moeder. Volgens mij was dat zo’n dertig jaar geleden verre van uitzonderlijk. Die tijden zijn in Nederland gelukkig veranderd, want nu blijkt uit grootschalig onderzoek van de Universiteit van Texas en Michigan dat de welbekende corrigerende tik effect kan hebben op de psychische gesteldheid van het kind.

Uit onderzoek - gepubliceerd in het Journal of Family Psychology - onder ruim 160.000 kinderen, blijkt namelijk dat een corrigerende tik (met platte hand op de billen of ledematen slaan) geen effect heeft op de gehoorzaamheid van het kind, hetgeen vaak wel het doel is. Er is echter wel een verband aangetoond tussen de corrigerende tik en meer agressie bij de kinderen, verschillende vormen van gedragsproblematiek (onder andere faalangst, eenzaamheid, laag zelfbeeld) en een negatievere relatie met de ouders. Het tegenovergestelde dus, dan waarvoor het bedoeld zou zijn.

Werk aan de winkel
Uit een rapport van Unicef uit 2014 blijkt dat wereldwijd toch nog zo’n 80% (!!) van de ouders hun kinderen weleens een corrigerende tik geeft. De onderzoekers van de Universiteit van Texas en Michigan stellen nu dus dat er meer discussie zou moeten komen over de effectiviteit en de geschiktheid van de corrigerende tik.

De corrigerende tik, of die nu bewust gegeven wordt als opvoedmiddel, is dus echt niet meer van deze tijd. Hopelijk beseffen meer ouders wereldwijd wat hier het effect van is. 

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter!

Bron: Nu.lnl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50