Columniste Aefke: Je moet wel, dus je doet het

Columniste Aefke: Je moet wel, dus je doet het

Deze week ben ik alleen thuis. Of nou ja, alleen. Mijn man is een weekje skiën en ik ben thuis met de jongens. Een hele week het huishouden en de opvoeding draaiende houden. ’s Avonds ongezellig in mijn eentje op de bank. ’s Nachts uit bed met bekertjes water, snotneusjes afvegen en knuffels oprapen voor twee kleine, verkouden jongetjes.  

‘Moet je doen!’, zei ik toen enthousiast toen mijn man voorstelde om te gaan skiën. De kindjes zijn nog te klein voor een skiklasje en stiekem is deze sportieve uitlaatklep niet zo aan mij besteed. Ik heb het snel koud, ben van nature niet zo handig en zou het niet zo zien zitten om een week op de lange latten te staan. De keus was daarom snel gemaakt. Ik zou thuisblijven bij de kinderen en mijn man ging een week genieten in de sneeuw. 

Ongewoon veel knuffels

Toen ik Tijl en Bo ophaalde van de opvang, was het meteen duidelijk dat het weekje skiën van mijn man het gesprek van de dag was geweest. Bo had zelf al verteld dat papa er even niet was en hij kon ook feilloos opnoemen met wie hij op stap was. Geen oom of tante werd in het rijtje overgeslagen. Tijl was ongewoon knuffelig en aanhankelijk. Ik bedacht dat we het goed gewend zijn. Papa was maar voor een week weg en dat voelde ik al terug in mijn kinderen. Ik ken genoeg ouders die het veel langer alleen moeten doen. 

'Anders houd ik het niet vol'

Zo weet ik van een alleenstaande moeder dat ze ronduit toegeeft dat ze het zwaar vindt. Elke ochtend is haar schatje om vijf uur wakker en wil dan niet meer slapen. ‘Ik lig er meestal ook om acht uur in’, vertelde ze. ‘Anders houd ik het niet vol’. Eens per twee weken gaat haar kindje voor een weekend naar de vader en dan slaapt ze bij. Ik vind het heftig als ik zulke dingen hoor. Dan heb ik diep, diep respect voor alleenstaande ouders. Dat ze elke dag opnieuw klaarstaan voor een kind en dan ook nog zeggen: ‘Je moet wel, dus je doet het’. Wauw.  

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Aefke (40) is getrouwd met Tijmen en heeft twee zoontjes (Tijl van 3 en Bo van 1). In het dagelijks leven is zij online communicatieadviseur en schrijft zij aan haar derde roman Lievelingskind. Het boek gaat over de zussen Karin en Renske. Renske leidt een losbandig leven en raakt zwanger van een tweeling, terwijl Karin (verpleegkundige) al jaren zwanger probeert te raken. Op het moment dat Karin’s laatste IVF-poging mislukt, knapt er iets in haar. Intussen vermijdt ze waar ze het eigenlijk over moet hebben: haar diepgewortelde kinderwens. 

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50