Britse experts pleiten voor bonus bij geven borstvoeding

Britse experts pleiten voor bonus bij geven borstvoeding

Om Britse mama's te motiveren ten minste zes maanden lang borstvoeding te geven, pleiten experts er nu voor om moeders die het enige tijd volhouden flink te belonen met cadeaubonnen.

Om het voorstel kracht bij te zetten, besloten de onderzoekers aan de Universiteit van Sheffield een proef te houden waarbij ze 5.000 vrouwen die borstvoeding gaven te belonen met cadeaubonnen voor supermarkten, kledingwinkels en (fast food) restaurants. Van de moeders die géén cadeaubon kregen als stimulans, begon slechts 32 procent aan het geven van borstvoeding. De mama's die wél cadeaubonnen kregen, waren iets gemotiveerder: 41 procent begon met borstvoeding. "Moeders gaven aan zich beloond te voelen voor hun inzet" vertelt Clare Relton van de universiteit. 

Eén procent

In Groot-Brittannië is het karig gesteld met mama's die borstvoeding geven. Waar het advies is om minstens zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven, om allerlei gezondheidsredenen voor baby én moeder, lukt dat slechts 1 procent (!!!) van de moeders. De overheid doet er dus goed aan om inderdaad op zoek te gaan naar een manier om moeders te motiveren wél borstvoeding te gaan geven. Maar of dat door middel van cadeaubonnen de beste manier is?

Zo zijn er andere experts die zich afvragen hoe moeders (en bij wie?) kunnen bewijzen dat ze daadwerkelijk nog borstvoeding geven. Bovendien zijn ze van mening dat geld nooit een motivatie mag zijn om borstvoeding te gaan geven. Shirley Cramer van de Royal Society for Public Health stelt echter dat betaling 'net dat steuntje in de rug kan zijn, dat moeders nodig hebben'. 

Nederland

Uit onze borst- en flesvoedingsenquête konden we opmaken dat het onder de BabyBytes-lezeressen fanatieker gesteld is, wat betreft het geven van borstvoeding. Van de borstvoedende mama's (bijna 80 procent) geeft zo'n 82 procent aan dat zij MINSTENS een half jaar borstvoeding heeft gegeven. 

Goed nieuws, want kinderen die minstens een half jaar borstvoeding krijgen, hebben als kleuter een lagere bloeddruk en minder last van overgewicht dan kinderen die minder of geen borstvoeding hebben gekregen. Een hoge bloeddruk en overgewicht kunnen op den duur hart- en vaatziekten veroorzaken. Dit blijkt uit recent Nederlands promotieonderzoek van het VUmc. 

Voor mij persoonlijk reden genoeg om het in ieder geval een kans te geven. Daar heb ik geen cadeaubon voor nodig...

Hoe denken jullie daarover? Zouden cadeaubonnen voor jullie een goede stimulans kunnen zijn?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (9) Stuur een bedankje


 • Seacracker

  In België bestaat er al zoiets. Weet niet bij elk ziekenfonds maar bij het mijne alvast, krijg je 125 euro per 2 maanden borstvoeding met een max van 6 maanden dus maximum 375 euro. Dat is niet de reden dat ik borstvoeding heb gegeven en nu weer geef maar het is wel een heel leuke bonus!

 • 225veer

  Ipv cadeaubonnen wil ik wel 6 maanden verlof. Heb ik alle tijd voor borstvoeding :P

 • Soccer-Mom

  Ik denk dat betere voorlichting veel meer effect heeft dan cadeaubonnen.

 • Ayanajamari

  Ik heb het 3 jaar gegeven kom maar op met die cadeau bonnen

 • Jliien

  Bonnen zouden voor mij geen extra motivatie zijn. Overal verplicht borstvoedingsverlof wél. Door dat er oa op mijn werk maar 9 weken zwangerschapsverlof zijn en géén borstvoedingsverlof stel je jezelf de vraag of het wel de moeite is om er mee te beginnen. Tuurlijk is dat antwoord een ja,maar de kans op vroegtijdig stoppen met het geven (afkolven) van borstvoeding is ook wel heel erg groot..

 • Yune

  Cadeaubonnen als motivatie om borstvoeding te "blijven" geven... het moet niet gekker worden. Borstvoeding is wat je geeft, omdat je weet dat je kind (en ook jijzelf) er baat bij heeft, je geeft niet je kind zomaar de borst, alleen omdat er een voordeeltje tegen over staat, nee je geeft je kind borstvoeding omdat je van je kind houd en graag het beste (op maat gemaakte) voeding wil geven.

  Tevens is dit weer een naar bericht tegenover moeders die door wat voor reden dan ook kun kind niet de borst kunnen geven, ook al zouden ze dat wel willen, of gewoon weg niet kunnen. Moeten vrouwen en moeders die hun kind kunstvoeding geven, wederom gestraft worden? Nee. Vind ik niet. Kunstvoeding is the next best thing, hoeveel flessenkinderen zijn hier niet groot mee geworden, hmm?

  Respecteer de keuze van de vrouw en moeder, als zij graag de borst (mits mogelijk) langer dan 6 maanden wil geven? Prima. Langer dan een jaar? Ook prima, 2 jaar, ook prima. Mensen moeten het zelf weten, en doen waar zij zich prettig bij voelen, en niet zich onder druk gezet voelen (door andere of omkoping met bonnen o.O), en om wat een ander dan wel niet zal zeggen over haar keuzes.

 • Gsleutel88

  En wat van de moeders waarbij borstvoeding niet lukt om welke reden dan ook? Zoals ik dus...

  Soms is er sprake van overmacht of onmacht.

 • ohmamamia

  Geen bonnen en voor straf ook nog zelf betalen voor de poedermelk.

  Als voorstander van lang borst vind ik dit echt een bijzondere uitspraak van die experts.

  Liever betere begeleiding en meer tijd thuis bij de baby, om te zorgen dat het bij de moeders die het graag willen, ook vaker lukt.

 • Gsleutel88

  En wat van de moeders waarbij borstvoeding niet lukt om welke reden dan ook? Zoals ik dus...

  Soms is er sprake van overmacht of onmacht.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden