Borstvoeding is goed voor je hart

Borstvoeding is goed voor je hart
  • in Moeder
  • 2
  • 3004
  • 08/03/2018

Het lijkt erop dat er weer een positief effect is gevonden op het geven van borstvoeding. Zo kan het ervoor zorgen dat de gezondheid van je hart beter is dan wanneer je geen borstvoeding hebt gegeven.

Er is wel een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Want het voordeel voor het hart geldt alleen voor vrouwen die langer dan een half jaar borstvoeding hebben gegeven en een normale bloeddruk hebben.

Lees ook:
Minstens een jaar borstvoeding heeft gezondheidsvoordelen voor moeder

Onderzoek

Amerikaanse onderzoekers hebben voor hun onderzoek 678 vrouwen gevolgd tussen 1998 en 2004. Eerst werd er gekeken wie er een normale bloeddruk had en wie een verhoogde bloeddruk had.

Vijftien jaar later werden de vrouwen weer onderzocht. Zo werd genoteerd hoe lang ze na elke zwangerschap borstvoeding hadden gegeven. Vervolgens werd hun bloeddruk opgemeten, hun cholesterol nagekeken, het vetniveau in hun bloed gecontroleerd en werd de dikte van kransslagader in de hals gemeten. Dit alles wordt gecontroleerd bij (het risico op) hart- en vaatziekten.

Daarna werden de vrouwen in drie groepen verdeeld: vrouwen die nooit borstvoeding hebben gegeven, vrouwen die minder dan zes maanden bij elke zwangerschap borstvoeding hebben gegeven en vrouwen die na elke zwangerschap meer dan zes maanden borstvoeding hebben gegeven.

Verder werd er gekeken naar factoren als leeftijd, bmi, sociaal-economische status. Uiteindelijk concludeerden de onderzoekers dat vrouwen met een normale bloeddruk tijdens hun zwangerschap en voor zes maanden of langer borstvoeding hebben gegeven een gezonder hart hebben dan de vrouwen die nooit borstvoeding hebben gegeven.

Hoge bloeddruk

Opvallend is dat de vrouwen die last hadden van een hoge bloeddruk en zes maanden of langer borstvoeding hebben gegeven, geen gezonder hart hebben dan vrouwen die nooit borstvoeding hebben gegeven.

Hoofdonderzoeker Malomo Counteris wijst erop dat dit opvallende resultaat naar voren kwam, omdat ze misschien te weinig vrouwen onder de deelnemers hadden die een te hoge bloeddruk hadden. Ook is het niet duidelijk waarom borstvoeding een beschermend effect heeft tegen hart- en vaatziekten bij de vrouwen die geen last hadden van een hoge bloeddruk.

Daarom is meer onderzoek onder een grotere groep vrouwen nodig om uitsluitsel te geven.

Bron: HuffingtonPost

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50