Bijzondere foto na ICSI-behandeling

Bijzondere foto na ICSI-behandeling

Een poosje geleden ontmoette ik een gezin met een bijzonder verhaal. Bijzonder, maar helaas niet uniek. Want er zijn elk jaar weer honderden stellen die in een heftig vruchtbaarheidstraject zitten om een gezonde baby te kunnen krijgen. Ik mocht bij dit gezin een foto maken waarin dankbaarheid, succes, maar ook de worsteling en medische mallemolen te zien zijn.

Borstkankergen

De meisjes die je op de foto ziet, zijn beiden geboren door middel van ICSI-PGD. De vader van deze meiden is drager van een mutatie (foutje) in het borstkankergen. Op een natuurlijk manier zwanger worden, betekent voor dit gezin ook 50% kans om die mutatie door te geven. Daarom gingen deze ouders een poos geleden het traject in van bevruchting buiten het lichaam en het terugplaatsen van gezonde embryo’s. Deze twee meiden zijn allebei gezond en dragen het borstkankergen niet bij zich. En daar heeft dit gezin keihard voor geknokt.

Lees ook:
5 dingen die je NOOIT moet doen tijdens een newbornshoot

Newbornshoot

Toen ik werd gevraagd om de newbornshoot voor het jongste zusje te doen, mailde de moeder meteen al dat ze ook graag een bijzondere foto wilde waarin de heftige medische weg zichtbaar zou worden. Ze had alle naalden bewaard die ze had moeten gebruiken en we hadden meteen een idee bij wat we wilden.

Enthousiast

De newbornshoot ging heel erg makkelijk. Grote zus was super enthousiast, wilde graag helpen en poseerde als een echt model voor de camera. Al spelend zette ik haar zo meteen heel makkelijk op de foto. Daarna maakte ik foto’s van de baby alleen, in verschillende posities en met meerdere accessoires. En toen was die bijzondere foto aan de beurt.

Naalden in vorm van hart

De papa en mama hielpen met het neerleggen van de naalden in de vorm van een groot hart. Natuurlijk zaten alle doppen stevig op de naalden, dus was het absoluut veilig. Toen het hart lag, mocht grote zus in het midden zitten. Ze zat keurig netjes stil en mocht toen haar babyzusje vasthouden. Ik stond op een hoge trap boven de meiden en zo kwamen we tot deze mooie foto. Gewoon op de vloer van de slaapkamer.

Hoop

Voor mij spreekt uit deze foto hoop. Hoop voor al die andere ouders die te maken hebben met onvruchtbaarheid of een ernstige erfelijke ziekte waardoor een natuurlijke zwangerschap moeilijk of risicovol is. De moeder van deze zusjes zegt daarover: “Uit liefde voor mijn partner en ons nageslacht heb ik de medische molen doorstaan met deze meisjes als pracht resultaat.”

Het kan!

Voor al die moeders die helemaal klaar zijn met het zetten van de spuiten, die geen naald meer kunnen zien en misschien wel moedeloos zijn van teleurstelling na teleurstelling: het kan! Het kan echt! Deze twee meisjes zijn de wondertjes die jij voor ogen kunt houden in jullie heftige proces. Ik wens je enorm veel kracht, liefde en doorzettingsvermogen toe.  

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Ik ben Joke en ik ben newborn en gezinsfotograaf bij Precious People Fotografie (www.preciouspeoplefotografie.nl). Ik vind het belangrijk dat een fotoshoot bij mij niet alleen hele mooi foto’s oplevert, maar ook een bijzonder fijne ervaring is. Het helpt daarbij enorm dat ik zelf moeder ben van drie kleine kinderen (4,2 en bijna 1). 

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50