Bijzonder: Wat ziet een baby in het eerste jaar?

Bijzonder: Wat ziet een baby in het eerste jaar?

Wist je dat baby's nauwelijks kunnen zien, vlak na de geboorte? Naarmate ze ouder worden, ontwikkelen hun ogen zich. Pas na een jaar zien ze ongeveer evenveel als een volwassene, maar tot die tijd worden er een aantal mijlpalen wat betreft het zicht van een baby. 

Newborns

Pasgeboren baby's zien schimmen en kunnen waarschijnlijk nog geen kleuren zien. Tot een armlengte (ongeveer 25 centimeter) kan je kindje iets zien, hetzij wazig. Dit is - heel handig van Moeder Natuur - precies de afstand tussen jullie gezichten bij de borstvoeding, of lekker dichtbij zit als je een flesje geeft. Je kindje zal je gezicht binnen korte tijd leren kennen. 

Lees ook: 
De ontwikkeling van het geslacht van je baby in de baarmoeder

Tot ongeveer acht weken

In de eerste twee maanden van z'n leven, zal de ontwikkeling van het zicht van je kindje al een belangrijke sprong maken. In deze periode gaan de ogen van je kindje leren focussen. Dat gaat nog niet altijd heel goed, maar je zal merken dat hij of zij steeds meer oogcontact gaat maken. Je baby ziet op deze leeftijd vooral sterke contouren. 

Sommige kleuren zijn nu ook langzaamaan wat zichtbaarder voor je baby. Met name rood, geel en groen zijn nu te onderscheiden. Baby's zijn ook dol op felle contrasten. Een poster met zwart/wit bijvoorbeeld, is voor je kindje heel interessant. 

Tussen de 3 en 4 maanden

Het focussen van de oogjes gaat steeds beter. Je kan merken dat je kindje langer naar één punt kan kijken. Bijvoorbeeld als je een speeltje voor zijn of haar gezichtje wiebelt, zal je zien dat je baby het volgt. Ook het zicht in kleur breidt zich uit. 

Een belangrijke ontwikkeling in het zicht is wanneer je kindje spulletjes gaat aanpakken. Dit is namelijk een teken dat de hand- oogcoördinatie zich goed ontwikkelt. Kan je kindje dit? Ga er dan maar van uit dat je baby al behoorlijk wat kan zien! 

Na zes maanden

Is je baby een half jaar oud? Dan ziet hij of zij bíjna net zo goed als een volwassene! Je baby kan het verschil tussen felle kleuren en minder felle kleuren onderscheiden en ziet diepte beter. 

Ook qua grootte groeit het oog van je kindje de eerste periode snel. Als je baby zes maanden oud is, is het oog op ongeveer 2/3 van de grootte van een volwassene. 

Hoera, de eerste verjaardag!

De ogen van je baby zijn net zo goed ontwikkeld als een volwassene zonder gezichtsbeperking. Handig bij het uitblazen van het kaarsje op de taart ;-) De hand- oogcoördinatie gaat ook steeds beter, je kindje ziet alle kleuren en diepte. 

Ben je benieuwd naar wat je kindje kan zien? Op deze site is dat heel leuk weergegeven! 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50