Bewezen: opa's en oma's die oppassen leven langer!

Bewezen: opa

Goed nieuws voor opa's en oma's die met enige regelmaat op hun kleinkinderen passen: ze leven naar waarschijnlijkheid langer dan hun leeftijdsgenoten die niet op kleinkinderen passen! Heb je een betere reden nodig om opa en oma aankomend weekend te strikken voor een dagje oppas? ;-)

We moeten voor deze conclusie een aantal jaar terug in de tijd. Tussen 1990 en 1993 zijn namelijk 516 Berlijnse ouderen tussen de 70 en 100 jaar oud gevolgd en regelmatig geïnterviewd. Onderzoekers bekeken en vergeleken hun gezondheid en hun bezigheden. Uit de studie werden meerdere conclusies over veroudering getrokken en daarom is het de laatste twee decennia al ruim 800 keer aangehaald in andere onderzoeken. 

Lees ook:
Grootouders vinden de naam van hun kleinkind niet mooi

Rennen, vliegen

Eén van die conclusies was dus dat ouderen die met enige regelmaat op hun kleinkinderen passen langer leven. Wel zo'n drie jaar, publiceren ze in het wetenschappelijke tijdschrift Evolution and Human. Wetenschappers denken dat dit komt omdat kleintjes je letterlijk bezighouden. Niet alleen fysiek (je rént, tilt, stoeit en knuffelt wat af!) maar ook op mentaal gebied. Kinderen vertellen hun grootouders over wat er nieuw en hip is en op die manier worden ze betrokken bij wat 'de jeugd van tegenwoordig' beweegt. 

Burn-out

Moeten onze ouders nu dan massaal drie keer in de week voor onze kinderen komen zorgen? Liever niet. Laatst was het bericht namelijk in het nieuws dat fanatieke oppasopa's en oma's steeds vaker met een burn-out kampen. Ze hebben tegenwoordig vaak nog een baan, mantelzorgen in sommige gevallen voor hun eigen ouders én willen een rol spelen in de opvoeding van hun kleinkinderen. 

Balans

Oppassen is dus goed, want het houdt je jong, maar het kan dus ook too much worden. Vooral voor oppasgrootouders die hun grenzen niet goed aan kunnen of durven geven, kan dit teveel worden. Het is dus belangrijk dat ze een balans vinden in oppassen op de kleinkinderen en voldoende tijd voor zichzelf inlassen. De ene opa kan dus gerust vrolijk een volle werkdag in de week oppassen, terwijl de andere grootouder het bij een avondje in de maand houdt. 

Als ouders kunnen we erop letten dat ónze ouders zichzelf niet voorbij rennen, maar wél op een leuke manier van tijd met hun kleinkinderen genieten. Want daar wordt iedereen blij van!

Passen jullie ouders wel eens op de kinderen?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50